Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Parikkalan ja Rautjärven yhtiöittämissuunnitelmat uhkaavat palveluita ja työehtoja

Jaa

Parikkala ja Rautjärvi suunnittelevat teknisten palveluiden sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden yhtiöittämistä. Suunnitelma on lyhytnäköinen ja siinä on useita uhkatekijöitä kuntalaisille, työntekijöille ja kuntien taloudelle.

Parikkalan ja Rautjärven kunnat suunnittelevat teknisten palveluiden sekä ruoka- ja puhtauspalveluiden yhtiöittämistä yhteiseen osakeyhtiöön. Asiaa käsitellään 15.6. molempien kuntien kunnanvaltuustoissa.

- Suunnitelmat uhkaavat sekä työntekijöiden palvelussuhteen ehtoja että kuntalaisten palveluita. Kunnan oman työn yhtiöittäminen tarkoittaa aina portin avaamista kohti vapaita markkinoita ja voitontavoittelua, sillä yksityinen toimii aina voitonmaksimointilogiikalla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine huomauttaa.

Julkiset osakeyhtiöt eivät toimi avoimesti. Vaikka yhtiöissä onkin omistajaohjauksesta vastaavien valitsemat hallituksen jäsenet, on heillä vaitiolovelvollisuus osakeyhtiölain mukaisesti. Jos yhtiöt eivät enää kykenisikään tuottamaan lupaamiaan palveluita, on palvelutuotantoa vaikeaa palauttaa takaisin kunnalle. Henkilökuntaa voidaan joutua irtisanomaan vain siksi, että yhtiöllä ei ole rahaa.

Onko Parikkalassa ja Rautjärvellä huomioitu, että yhtiöt joutuvat maksamaan arvonlisäveroa 24 % myymistään palveluista? Tämä lisäsumma tulee kuntien maksettavaksi, koska kunnat ostavat palvelut yhtiöstä.

Kuntien teettämässä selvityksessä on korostettu syntyviä säästöjä etenkin ruokapalveluissa.

- Tämä on uhka kuntalaisten palveluille. Annetaanko ruuan laadun kärsiä säästöjen toivossa? Pitkät kuljetusmatkat eivät ainakaan paranna ruuan laatua. Ruokapalveluissa käytetään tällä hetkellä myös lähituottajien tuotteita. Onko tämä jatkossa mahdollista, jos toiminta ulkoistetaan, JHL:n Kaakkois-Suomen aluepäällikkö Hannu Repo kysyy.

Toimintoja siirretään yhtiöihin usein sillä perusteella, että joustavuus, tehokkuus ja tuloksellisuus paranevat. Miksi kuntien omaa toimintaa ei kehitetä samaan suuntaan? Hyvät työolot tekevät työnantajasta houkuttelevan ja näin työvoimaa on mahdollista saada jatkossakin.

- Onko tavoitteena tes-shoppailu? Jos palkat ja eläkkeet laskevat, se tarkoittaa laskua myös kuntien verotuloissa. Kunnilla on vastuu työntekijöistään ja kuntapäättäjien velvollisuus on huolehtia siitä, että työehdoilla ei keinotella, Niemi-Laine muistuttaa.

- Kääntöpuolena yhtiöittämisessä on se, että demokratia kärsii. Ulkoistamisen jälkeen kuntalainen ei pääse enää valvomaan, miten verovaroja käytetään. Kunnallinen päätöksenteko on läpinäkyvää ja asiakirjat julkisia, toisin kuin yhtiössä, Repo sanoo.

Lisätietoja:
- puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, 040 702 4772
- aluepäällikkö Hannu Repo, 040 591 3199

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:s hälsningar till budgetförhandlingarna: regeringen har nycklarna för att lösa krisen inom äldreomsorgen och hålla Finland på fötter11.9.2020 09:30:00 EESTTiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL kräver att landets regering inför stimulans- och sysselsättningsfrämjande lösningar för att lindra effekterna av coronakrisen. Kommunernas ekonomiska ställning måste tryggas för att undvika uppsägningar och permitteringar. Det är också möjligt att nå en lösning på personalbristen inom äldreomsorgen inom ramen för budgetförhandlingarna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme