Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Sote-henkilöstö on joutunut koronakriisissä akuuttiin vaaraan – Työnantajien otettava välittömästi vastuu työntekijöiden turvallisuudesta

Jaa

Kun sairaalan henkilökunta joutuu turvautumaan tuubihuiveihin suojatakseen itseään ja muita tartunnalta, on työnantajan korkea aika kantaa vastuunsa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

”Visiirimaskit loppu.” ”Hengityssuojaimet on kortilla.” ”En pääse testeihin, vaikka on oireita.” ”Sairaalassa oli ohje, että samaa maskia voisi käyttää kaksi tuntia.”

Yllä on muutama poiminta Facebook-viesteistä, joissa sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevät Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL:n jäsenet kertovat tämänhetkisistä työoloistaan.

Viestit puhuvat synkkää kieltä: sote-henkilöstön työturvallisuus on koronakriisin keskellä vakavasti uhattuna. Suojavälineet loppuvat kesken, kertakäyttöisiä välineitä on pakko käyttää uudestaan ja edes oireita saaneet työntekijät eivät pääse työterveydenhuoltoon.

Työnantajien tilattava tarpeeksi välineitä ja perehdytettävä niiden käyttöön

Koronaepidemia on asettanut Suomen terveydenhuoltokoneiston historiallisen kovalle koetukselle. Nyt haavoittuvaan asemaan ovat vaarassa ajautua ihmiset, joiden työpanos on ehkä kaikkein olennaisin, kun kriisiä pyritään minimoimaan ja vähitellen torjumaan.

Työnantajien pitää ottaa vastuu työntekijöiden turvallisuudesta suoraselkäisesti ja välittömästi, vaatii JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Työnantajien on viipymättä tilattava työntekijöille riittävästi välineitä, joilla he voivat suojautua tauteja vastaan asianmukaisesti. Lisäksi työnantajien on perehdytettävä työntekijät käyttämään välineitä, Niemi-Laine sanoo.

Erään JHL:n jäsenen mukaan sairaalan työntekijät joutuvat turvautumaan tuubihuiveihin, kun hengitysmaskeja ei ole. Myös MTV Uutiset kertoi 24. maaliskuuta, että koronaepidemian keskiössä työskentelevien työturvallisuudessa on vakavia puutteita.

Valmiuslaki ei anna lupaa laistaa työturvallisuudesta

Suomessa on poikkeustilanteen vuoksi otettu käyttöön valmiuslaki, joka mahdollistaa esimerkiksi ylityöt ilman työntekijän suostumusta. Valmiuslaki ei kuitenkaan oikeuta työnantajia tinkimään työntekijöiden turvallisuudesta.

– Sote-ammattilaiset huolehtivat muiden terveydestä keskellä sukupolvemme pahinta terveyskriisiä, mutta joutuvat samalla riskeeraamaan oman terveytensä. Työnantajilla on lakisääteinen velvollisuus tuoda häpeälliseen tilanteeseen muutos.

Lisätiedot:

Päivi Niemi-Laine, JHL:n puheenjohtaja, 040 702 4772

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme