Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Staran näivettäminen uhkaisi Helsingin huoltovarmuutta ja kaupunkilaisten turvallisuutta

Jaa

JHL:n perää Helsingin kaupungilta tarkkaa harkintaa omistamansa Stara –liikelaitoksen toiminnoista päätettäessä. Staralla on merkittävä rooli pääkaupungin huoltovarmuuden ylläpidossa. Se luo edellytykset pelastuslaitoksen, muiden viranomaisten ja myös maanpuolustuksen toiminnalle. Liikelaitoksen toiminnan näivettäminen väistämättä uhkaa myös huoltovarmuutta ja kaupunkilaisten turvallisuutta.

Helsingin kaupunki on selvittänyt rakentamispalveluista vastaavan liikelaitoksensa Staran roolin muuttamista ja kehittämistarpeita. Selvitys on tehty paitsi kaupungin virkamiesten toimesta, myös ulkopuolisen konsulttiyrityksen avustuksella. Selvitysten loppupäätelmissä ehdotetaan, että Staran roolia kaupungin töissä pienennettäisiin ja suurimpia projekteja ryhdyttäisiin ostamaan yksityisiltä yrittäjiltä, koska omana työnä tehtävä työ maksaa selvitysten mukaan liikaa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pitää loppupäätelmiä huolestuttavina ja niiden tueksi esitettyjä laskelmia epätarkkoina.  Hän muistuttaa, että Stara ei ole pelkästään rakennus- ja teknisiä palveluja tuottava liikelaitos, se on paljon enemmän.

− Staralla on merkittävä rooli pääkaupunkimme huoltovarmuuden toimimisesta. Hätä- ja katastrofitilanteissa ja varautumisessa sillä on selkeä rooli ja tehtävät. Selvityksissä ei kuitenkaan ole laskettu selvää hintaa varautumiselle ja kriisinsietokyvyn todellisille kustannuksille. Näitä kustannuksia ovat muun muassa tukikohdat, henkilöstö, kalusto ja koulutus. Ylimalkaisissa laskelmissa ei ole otettu huomioon sitä, että Suomen pääkaupungin pitää olla toimintakykyinen kaikissa olosuhteissa, on kyse sitten öljyntorjunnasta, COVID-19 koronaviruksesta tai huippukokouksiin liittyvistä järjestelyistä, hän täsmentää.

Varautuminen poikkeustilanteisiin tarkoittaa muun muassa väylien auki pitämistä, tulvien torjuntaa, valtiovierailujen delegaatioiden suojaamista ja  työntekijöiden kouluttamista öljyntorjuntaan. Poikkeustilanteita on vuosittain useita ja mittakaavaltaan ne ovat hyvin erilaisia.

− Ollaanko varautumisesta ja valmiudesta valmiita luopumaan?  Vai ymmärretäänkö, että asia on tarpeellinen ja vaatii sekä  resursseja että kustannuksia. Tällä hetkellä Stara luo edellytykset pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten toiminnalle, myös maanpuolustukselle. Kysymys on siitä, kuinka hyvin kaupunki haluaa varautua poikkeustilanteisiin ja millä rahalla, Niemi-Laine jatkaa.

Staran JHL:läiset pääluottamusmiehet Jouni Kolunkulma ja Tiia Sirén muistuttavat, että varautumisvelvotteiden lisäksi Stara huolehtii toimintansa vastuullisuudesta ja ohjaa niitä kaupungin asettamien arvojen ja a mukaisesti.

− Jos aikomuksena on ostaa suurimmat työt ulkoa, lisääntyy myös byrokratia. Esimerkiksi kaupungin asettamien ympäristöllisten tavoitteiden toteutumisen valvontaan väistämättä tarvittaisiin lisää resursseja ja byrokratiaa. Lisäksi hintavertailuissa on otettava huomioon toimintojen samankaltaisuus ja vertailtavuus. Nyt esitetyssä raportissa ei näin ole, he huomauttavat.

Stara tuottaa teknisiä palveluja Helsingin kaupungille. Se vastaa katujen ja puistojen rakentamisesta, hoidosta sekä kunnossapidosta. Se rakentaa ja peruskorjaa kouluja, päiväkoteja ja toimitiloja kaupungin tarpeisiin. Lisäksi Stara huolehtii kaupunkimetsistä ja rantavesistä sekä tekee maaperätutkimuksia.

Staran roolin muuttamista ja kehitystarpeita koskevia esityksiä käsitelään lähiviikkoina muun muassa kaupunkiympäristön toimialan KYMP-lautakunnassa sekä Staran johtokunnassa. Marraskuussa asia tullee kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772

Staran pääluottamusmiehet Jouni Kolunkulma, p. 050 532 0545 ja Tiia Sirén, p. 040 642 8882

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL uuteen lakkoon Jyväskylässä, kaupunki ei kuuntele työntekijöitään vaan uhkaa yhä jättilomautuksilla ja irtisanomisilla5.11.2020 15:00:00 EETTiedote

Jyväskylän kaupunki ei suostu jatkamaan henkilöstönsä kanssa keskusteluja keinoista, joilla kaupungin talous saataisiin tasapainoon ilman irtisanomisia, jättilomautuksia ja työehtojen heikennyksiä. JHL vastaa keskusteluhaluttomuuteen lakolla, jossa ovat perjantaina 6.11. mukana varhaiskasvatus, koulunkäynninohjaajat, liikunta-, katu- ja viherpalvelut sekä kaupungin ruokahuollosta vastaava Kylän Kattaus.

JHL lakkoon Jyväskylässä: Yt-neuvottelut pelkkää teatteria, kaupungin neuvoteltava henkilöstön kanssa aidosti talouden kohentamisen keinoista29.10.2020 15:00:00 EETTiedote

JHL vastustaa Jyväskylän kaavailemia suurlomautuksia, irtisanomisia ja työehtojen heikentämisiä lakolla. Kaupungin työntekijöistä koulunkäynninohjaajat, varhaiskasvattajat ja liikuntapalvelujen JHL:läiset jäsenet ovat lakossa 30.10. Liitto vaatii, että Jyväskylän on muka-neuvottelujen sijaan neuvoteltava aidosti henkilöstönsä kanssa siitä, miten kaupungin talous saadaan parempaan kuntoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme