Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Suomi makaa koronakriisissä julkisen sektorin harteilla – kunta-alan sopimusneuvotteluissa etsittävä nopeasti reilu ratkaisu

Jaa

Julkisen sektorin työntekijät tarvitsevat poikkeustilanteessa työrauhan. He ovat ansainneet merkittävät palkankorotukset ja jäähyväiset kiky-tunneille, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Neuvottelut kunta-alan työehtosopimuksesta on rauhoitettava ja niitä on jatkettava eteenpäin hyvässä yhteishengessä, vaatii Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

– Koronaviruksen vuoksi Suomi on kriisissä. Julkisen sektorin työntekijöiden harteilla makaa Suomen turvallisuus, ihmisten hengen ja terveyden hoito sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen työ sen eteen, että Suomen kannalta olennaiset kriisiajan tehtävät voidaan hoitaa, sanoo JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Neuvottelevien osapuolten on pyrittävä mahdollisimman nopeaan ratkaisuun, Niemi-Laine painottaa.

– Näin julkisen sektorin työntekijät saavat työrauhan. On sovittava merkittävistä korotuksista. Lisäksi kilpailukykysopimukseen sisältyvistä palkattomista kiky-tunneista pitää päästä eroon. Tämä porukka on korotuksensa ansainnut.

Valtion on taattava toimeentulo

Koronakriisin taloudelliset seuraukset ovat merkittävät Suomelle ja koko maailmalle. Se tarkoittaa, että valtion pitää tukea sekä yksityistä että julkista sektoria.

– On hienoa, että yrityksille annetaan valtion kassasta korvauksia, jotta ne selviävät kriisistä. Valtion on kuitenkin oltava tasapuolinen toimija ja taattava myös palkansaajille toimeentulo, kun he menettävät työnsä työpisteiden sulkemisen, lomautusten ja irtisanomisten kautta, Päivi Niemi-Laine sanoo.

Pienituloisille muutamakin palkaton päivä aiheuttaa suunnattomia ongelmia arjessa selviytymiselle, Niemi Laine muistuttaa.

Hänen mukaansa kuntien ei pidä lähteä nyt sokeasti tekemään säästökampanjaa, vaan miettiä, miten ammattitaitoisia ihmisiä riittää töihin.

– Nyt ei ole oikea hetki kurittaa ketään osapuolta, vaan meidän on pidettävä huoli kaikkien hyvinvoinnista ja toimeentulosta.

Kunta-alan sopimusneuvottelut jatkuvat keskiviikkona 18. maaliskuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme