Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Työvoimapulaan on kiinnitettävä huomiota hallitusohjelmassa

Jaa
Ammattiliitto JHL toivoo hallitusohjelman ottavan huomioon julkisen sektorin työntekijät, jotka ovat kannatelleet Suomea kriisiaikoina.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine on huolissaan varhaiskasvatuksen henkilöstöpulasta ja muista ongelmista. Samanlainen tilanne on sotepalveluissa. Hän toivoo, että nämä liiton jäsenille tärkeät asiat huomioidaan tulevassa hallitusohjelmassa.

– JHL on vaatinut jo pitkään, että varhaiskasvatuslaki on avattava. Meidän on laitettava lasten etu kuntoon riittävällä henkilöstöllä ja sellaisella osaamisella ja palkkauksella, että alalla on pitoa ja vetoa. 

– Sotessa työvoimapulaa voidaan ensisijaisesti hoitaa oikealla palkkauksella ja moniammatilliseen palveluketjuun panostamalla siten, että lääkärit ja hoitajat voivat keskittyä omiin tehtäviinsä ja esim. hoiva-avustajat tukevat hoitajia hoivassa ja hoidossa. Hoiva-avustajien koulutusta on lisättävä.

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja toteaa, että ansioturvan leikkaaminen ei ole mahdollista, sillä yhteiskunta maksaa leikkaukset muilla harkinnanvaraisilla tuilla.

– Yhteiskunta ei säästä tässä kokonaisuudessa mitään. Työttömien työllistämistä on tehostettava ja siksi on panostettava voimakkaasti työvoimapalveluihin sekä yksilölliseen räätälöintiin.

– Ammattiliittojen työttömyyskassoille on saatava oikeus kouluttaa jäseniään ja edistää heidän työllistymistään. Tämä vaatii lainsäädäntöuudistusta.

Niemi-Laine vaatii, että hankintalakia on muutettava kustannustehokkaiden julkisten palvelujen turvaamiseksi.

– Julkisella sektorilla on oltava mahdollisuus tuottaa järkevästi ja tehokkaasti tarvitsemiaan julkisia palveluja. Tämän vuoksi hankintalakia tulisi yhtenäistää EU-lainsäädännön mukaiseksi ja ulosmyyntirajaa nostaa EU-lainsäädännön sallimaan 20 %:n määrään ja poistaa keinotekoinen 500.000 euron yläraja.

– Suomen huoltovarmuus ja valmius turvataan hyvinvointivaltion julkisilla palveluilla. Suomi selvisi koronan aikana julkisilla palveluilla nopeasti kriisistä. JHL:n koulutetut ammattilaiset ovat kannatelleet Suomea vaikeina aikoina ja tekevät sitä jatkossa.

Niemi-Laine puolustaa voimakkaasti eläkeläisten oikeutta reiluun toimeentuloon.

– Meistä jokainen on joskus eläkeläinen ja eläkkeellä on tultava toimeen. Eläkkeitä ei saa leikata, vaan eläkkeiden tasoa on saatava korotettua ylöspäin, jotta yhteiskunnan harkinnanvaraisilla tuilla ei kasvateta julkisen velan määrää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme