Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL utlyser övertidsförbud och skiftbytesförbud inom den privata socialservicebranschen

Dela
Fackförbundet JHL utlyser ett riksomfattande övertidsförbud och skiftbytesförbud för den privata socialservicebranschen från och med den 2 maj 2023. Syftet med förbuden är att kräva ordentliga löneförhöjningar.

JHL utlyser övertidsförbud och skiftbytesförbud inom den privata socialservicebranschen från och med tisdagen den 2 maj 2023 kl. 13.00. Övertidsförbudet och förbudet mot att byta skift omfattar alla arbetsuppgifter som utförs inom ramen för den privata socialservicebranschens kollektivavtal och utförande av mertidsarbete. Förbuden upphör tisdagen den 16 maj klockan 13.00. 

JHL utlyser övertidsförbud och skiftbytesförbud för att kräva ordentliga löneförhöjningar för branschens arbetstagare.

– Det är en skam att arbetstagarna inom den privata socialservicesektorn får mindre lön för samma eller lika krävande arbete i jämförelse med den offentliga sektorn. Risken finns att kunnig personal flyr från branschen till uppgifter som är mindre belastande och där uppskattningen för arbetet också syns i lönen. Om arbetsgivaren inte vill säkerställa branschens attraktivitet, hur ska vi då klara av den allt växande bristen på arbetskraft, frågar sig JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

Förhandlingarna om den privata socialservicebranschens löneförhöjningar för innevarande år har inte framskridit under början av året och huvudavtalsorganisationerna sade upp kollektivavtalet i slutet av mars. I april har man således förhandlat om ett helt nytt kollektivavtal. Förhandlingarna har avslutats som resultatlösa och avtalet löpte ut den 30 april 2023.

– Arbetsgivaren och arbetstagarsidan står långt ifrån varandra och ingen lösning har uppnåtts, säger JHL:s avtalsexperter Tanja Tuunainen-Vainio och Hanna Katajamäki.

Det finns tusentals verksamhetsställen som producerar privat socialservice i Finland. Proffs inom branschen arbetar till exempel på privata daghem, vid serviceboenden och vårdhem för äldre, inom boendetjänster för personer med funktionshinder, vid skyddshem, inom missbrukarvården, inom barnskyddet och som personliga assistenter. Branschen har sammanlagt över 70 000 löntagare.

Förhandlingsparter i kollektivavtalet för privata socialservicebranschen är på löntagarsidan Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL, Fackorganisationen för högutbildade inom socialbranschen Talentia, Sosiaalipalvelualan allianssi Salli och social- och hälsovårdsfackens förhandlingsorganisation Sote. Arbetsgivaren representeras av Hyvinvointiala HALI ry.

Mer information: 

Päivi Niemi-Laine, ordförande, 040 702 4772
Hanna Katajamäki, avtalsexpert, 050 513 7701
Tanja Tuunainen-Vainio, avtalsexpert, 050 463 2243  

Nyckelord

Bilder

Om

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL:s cirka 165 000 medlemmar jobbar med många slags uppgifter inom finländsk välfärd, omsorg och säkerhet. Branscher där det finns JHL-anslutna yrkespersoner är vård, omsorg, kosthåll, teknik och infrastruktur, trafik, renhållning och underhåll, förvaltning, fostran, bildning, fritid, kultur, säkerhet och räddning – i kommunerna, statssektorn, företagen och församlingarna. JHL är den största personalorganisationen inom kommunsektorn.

Följ Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL varslade för fjärde gången om strejk inom den privata socialservicebranschen och ansökningsblockad för omsorgsföretag31.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL utvidgar stridsåtgärderna inom den privata socialservicebranschen. Det fjärde strejkvarslet inom branschen gäller arbete inom barnskydd, omsorg och personlig assistens på olika håll i Finland. Dessutom har JHL utlyst ansökningsblockad för fyra koncerner inom omsorg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum