Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL vaatii talouden elvytykselle jatkoa: "Nyt on aika satsata palveluihin ja työpaikkoihin"

Jaa

Valtion pitää jatkaa talouden elvyttämistä, kunnes Suomi pääsee kunnolla irti koronapandemian aiheuttamasta talouskurimuksesta, JHL vaatii. Talouskasvua pitää vauhdittaa laittamalla lisää rahaa työvoimapalveluihin ja töihin on saatava entistä suurempi osa nuorista, ikääntyvistä ja maahanmuuttajista.

Työmarkkinat ja kulutus eivät palaudu ennalleen heti, kun Suomen väestö on saatu rokotettua koronaa vastaan. Valtion pitää tukea talouskasvua elvyttävällä finanssipolitiikalla kunnes Suomi pääsee täysin jaloilleen, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii. Muuten riskinä on, että talouskasvu jää junnaamaan paikoilleen, kuten kävi vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen.

– Nyt kannattaa satsata palveluihin ja siihen, että Suomessa riittää ammattilaisille töitä. Olisi paha virhe tasapainottaa taloutta rajuilla menoleikkauksilla, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine korostaa.

Suomen talous ja kansalaisten elintaso saadaan nousuun, kun työllisyys paranee. Se vaatii aktiivista työvoimapolitiikkaa.

– Nuorten työllisyystilanne Suomessa on verrattain heikko. Sama ongelma koskee ikääntyneitä. Valtion kannattaa rahoittaa työvoimapalveluita nykyistä enemmän, jotta työntekijät ja työpaikat saadaan kohtaamaan paremmin, Niemi-Laine selventää.

Yksi keino työllisyyden parantamiseen on oppisopimuskoulutus, jota valtio voi avittaa palkkatuella. Se on tehokas keino kouluttaa ammattilaisia aloille, joilla työvoimasta on pulaa.

Työllisyyden nostamisessa kannattaa kiinnittää huomiota myös lapsiperheiden ja maahanmuuttajien asemaan.

– Työllisyys on heikompaa perheissä, joissa on yksi lähivanhempi. Eroa lapsiperheiden välillä pystytään kuromaan umpeen, kun lastenhoitoa on saatavilla nykyistä helpommin. Maahanmuuttajien työllistymistä voisi parantaa esimerkiksi koulutusta lisäämällä.

Lisätietoja:

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine 040 702 4772

JHL:n kannanotot vuoden 2021 kehysriiheen (pdf)

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n kysely paljastaa: Korona romutti kunta-alalla työskentelevien naisten mahdollisuuksia päästä koulutukseen16.2.2021 11:00:44 EETTiedote

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n kysely paljastaa, että korona on vienyt kunta-alalla työskenteleviltä naisilta mahdollisuuksia päästä koulutuksiin. Kyselyyn vastanneet pitävät koulutukseen pääsemistä kuitenkin tarpeellisena työn hallinnan ja mielekkyyden vuoksi. JHL:n mielestä osaamisen kehittämiseen on panostettava myös näin pandemia-aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme