Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL:n edustajisto: Luottamus palautettava työmarkkinoille

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto pitää tärkeänä, että maan hallitus vahvistaa luottamusta työmarkkinajärjestöjen kanssa valmistelemalla keskeiset työelämän lait ja muutokset kolmikantaisesti. Työmarkkinaosapuolten laajaa osaamista tulee hyödyntää myös seuraavan hallitusohjelman strategisten päämäärien valmistelussa.

Suomalaisen yhteiskunnan kehittäminen on perustunut keskinäiseen luottamukseen eikä tätä luottamusta ole varaa horjuttaa enää yhtään enempää. Suomella ei ole varaa menettää kolmikantaa. Aidolla kolmikantaisella valmistelulla on ollut keskeinen rooli luottamuksen rakentamisessa, ristiriitojen sovittamisessa käytännön politiikaksi sekä pitkäjänteisen, yli hallituskausien kantavienyhteiskunnallista tasa-arvoa lisäävien uudistusten tekemisessä.

Edustajisto toivoo, että tuleva hallitus ymmärtää nykyistä paremmin kolmikannan merkityksen hyvän lainsäädäntövalmistelun, jatkuvuuden ja yhteiskuntarauhan takaajana. Nykyhallituksen aikana kolmikannan asema on ollut koetuksella etenkin työlainsäädäntöön ja työttömyysturvaan liittyvien hankkeiden osalta.

Edustajisto kantaa huolta julkisen sektorin rahoituksen riittävyydestä. Hallitusohjelmaan on kirjattava mm. kilpailukykysopimuksesta johtuneen lomarahaleikkauksen poistumisen kompensoiminen kunnille ja muille julkisen sektorin työnantajille täysimääräisesti. Sote- ja maakuntauudistuksessa on osoitettava riittävästi varoja palkkaharmonisointiin.

Julkisten palveluiden ja palkansaajien arkeen tehdyt heikennysten on loputtava. Tällä hallituskaudella on mm. rajattu subjektiivista päivähoito-oikeutta, tiukennettu vuorotteluvapaan ehtoja, leikattu vanhempainvapaan päivärahoja, rajattu oikeutta sairastaa vuosilomalla ja vähennetty vuosiloman kertymistä perhevapaalla. On pidennetty koeaikaa, lyhennetty aikuiskoulutuksen kestoa sekä leikattu ammatillisen koulutuksen määrärahoja. Lisäksi on leikattu kaikkein pienituloisimmilta, mm. opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä sekä muilta kelan etuuksia saavilta.

Esitykset työelämän ja palkansaajien aseman heikentämiseksi eivät käy JHL:n jäsenille. Tämän liiton jäsenet osoittivat asettumalla laajasti irtisanomislakia vastaan ja samalla ruokapalveluhenkilöstö ja muut lakkolaiset tekivät näkyväksi julkisen työn merkityksen. Koulutettujen ammattilaisten tekemä työ on arvokasta sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Edustajisto kehottaa koko JHL:n jäsenkuntaa äänestämään ensi kevään eduskuntavaaleissa ja tukemaan niitä ehdokkaita ja puolueita, jotka esittävät palkansaajamyönteisiä tavoitteita. Jokaisella on vapaus valita millaisia päättäjiä haluaa seuraavaan eduskuntaan. Tulevaan hallitusohjelmaan 2019 edustajisto esittää kirjauksia yhteistoimintalain uudistamisesta siten, että yrityksissä lisääntyy aito vuoropuhelu henkilöstön osaamisen ja työhyvinvoinnin vahvistamisessa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Hetan työehtosopimuksessa neuvottelutulos: Ratkaisu kohentaa henkilökohtaisten avustajien ansiotasoa, alalle ryhdytään luomaan luottamusmiesjärjestelmää21.1.2020 20:20:11 EETTiedote

Uusi työehtosopimus kehittää henkilökohtaisten avustajien työehtoja monella tavalla. Lauantailisien taso nousee, kokemuslisiä korotetaan, palkkoja nostetaan yleiskorotuksilla 1.3. alkaen ja uudenvuodenpäivästä tulee palkallinen vapaapäivä. Neuvottelutulos sopimuksesta syntyi tiistai-iltana 21. tammikuuta.

JHL vaatii hoiva-avustajakoulutuksen vakiinnuttamista ja määrän kasvattamista ­– työvoimapula uhkaa ilman lisäkoulutusta10.1.2020 11:36:16 EETTiedote

JHL, KT Kuntatyönantajat, HALI ja joukko oppilaitoksia sekä hoiva-alan yrityksiä vaativat pikaista hoiva-avustajakoulutuksen yhtenäistämistä, vakiinnuttamista ja lisäämistä. Hoiva-alan työntekijöiden eläköitymisvauhti on niin kova, että nykyisillä koulutusmäärillä ei alalle valmistu riittävästi ammattitaitoista väkeä. Työvoimapula kasvaa entistä suuremmaksi siinä vaiheessa, kun henkilöstömitoituksesta tehdään lakimuutos.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme