TAYS Sydänsairaala

Jo 10 vuotta palvellut Tays Sydänsairaalan etäkonsultointipalvelu on säästänyt turhia sairaalakäyntejä

Jaa

Tampereella kehitetyn Kardio-lausuntotorin kautta Sydänsairaalan kardiologit ovat vastanneet avoterveydenhuollon lääkärien konsultointipyyntöihin jo 10 vuoden ajan. Etäkonsultaatio sydänfilmistä on säästänyt potilaita turhilta käynneiltä erikoissairaanhoidossa ja parantanut hoidon laatua.

Vuonna 2009 avatun internet-pohjaisen Kardio-palvelun käyttö perustuu sydänfilmin eli EKG:n tietojen tarkasteluun erikoissairaanhoidossa. Palvelun kautta konsultaatiopyynnön tehnyt lääkäri saa konsultaatiovastauksen arkipäivisin viimeistään neljän tunnin kuluttua pyynnön lähettämisestä. Palvelun ulkopuolella ovat kiireellistä hoitoa vaativat sydäninfarktitapaukset.

– Konsultaatioiden tavallisin syy on rytmihäiriö. Sydänsairaalan kardiologi antaa EKG-löydösten ja hoitavan lääkärin antamien taustatietojen pohjalta ehdotuksia tarvittavista jatkotoimenpiteistä kiireellisyysarvioineen. Hoitopäätökset tekee aina potilaan hoitava lääkäri, kertoo sisätautien ja kardiologian erikoislääkäri, kardiologian professori Kjell Nikus Tays Sydänsairaalasta.
– Rytmihäiriöt ovat monitulkintaisia ja niin sanottu konetulkinta häiriöstä on usein väärä. EKG:n pohjalta kardiologi voi havaita myös varhaisia muutoksia sydämessä.

Kardio-palvelun kautta tehty konsultaatio on tilaajalle hieman halvempi kuin puhelinkonsultaatio, josta laaditaan sairauskertomusteksti.

– Kaikki hyötyvät, kun terveyspalvelujen resurssit kohdennetaan oikein ja potilas saa oikean hoidon oikeaan aikaan, Nikus muistuttaa.

Etäkonsultaatiossa on myös rajoituksia

Kardio-konsultaatiovastaus annetaan potilasta näkemättä.

– On myös mahdollista, että konsultaatiopyynnön tehnyt kollega ei ole välttämättä huomannut mainita hoitopäätöksiin vaikuttavia seikkoja, Nikus toteaa.
– Palvelun käyttöönottovaiheessa tavoitteenamme oli reaaliaikainen toiminta, jossa hoitava lääkäri sai kardiologin arvion tilanteesta potilaan ollessa vastaanotolla, ja tarjosimme myös iltapäivystystä. Jatkuvan varallaolotarpeen takia sitä ei kuitenkaan ollut mahdollista järjestää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

TAYS Sydänsairaala
TAYS Sydänsairaala
Elämänaukio 1
33520 TAMPERE

03 311 716https://www.sydansairaala.fi

Sydänsairaala on Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirien omistama julkinen sairaala. Sydänhoitoon erikoistuneessa sairaalassa hoidetaan potilaita, jotka tarvitsevat kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa. Sydänsairaala vastaa Pirkanmaan alueen sydänpotilaiden erikoissairaanhoidosta ja tuottaa palveluja myös muille kunnille, sairaanhoitopiireille ja terveydenhuollon toimijoille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta TAYS Sydänsairaala

Sydänsairaala kannustaa pirkanmaalaisia sepelvaltimotautipotilaita digihoitopolulle8.5.2020 09:11:52 EESTTiedote

Sydänsairaalassa on kehitetty Pirkanmaan alueen sepelvaltimotautipotilaiden omahoidon tueksi digihoitopolku, jota testataan toukokuusta alkaen. Sepelvaltimotautiin sairastuminen on potilaalle iso elämänmuutos, sillä sairaus on elinikäinen. Sydänterveyttä edistävät elämäntavat ja lääkehoito ovat sairauden hoidossa tärkeitä. Digihoitopolku täydentää potilaiden perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä.

Sydänsairaala panosti toimenpidepotilaiden viihtyvyyteen ja varautuu samalla suuremman potilasmäärän hoitamiseen9.3.2020 08:26:48 EETTiedote

Sydänpotilaiden määrän kasvaessa Sydänsairaala muutti perinteisen päiväosastonsa toimenpideosastoksi, jossa potilaat odottavat toimenpidettä viihtyisässä olohuoneessa, siirtyvät saliin omissa vaatteissa ja toipuvat valvotusti samalla osastolla. Tavoitteena on tehdä potilaan hoitokokemuksesta sujuvampi ja vähemmän sairaalamainen. Uudella osastolla voidaan järjestää keskitetysti potilaan koko hoitokäynti.

Pihlajalinna aloittaa uuden sydänoireiden selvittämiseen tarkoitetun palvelun yhteistyössä Sydänsairaalan kanssa24.2.2020 09:02:39 EETTiedote

Pihlajalinna avaa uuden puhelinpalvelun ja mobiilisovelluksen, jonka avulla voi hakea apua huolta aiheuttaviin aikuisten sydänoireisiin. Palvelu on tarkoitettu esimerkiksi kiireettömien rytmihäiriö- ja rintakiputuntemusten tai muiden sydänperäisiksi epäiltyjen oireiden selvittelyyn. Palvelu tuotetaan yhteistyössä Sydänsairaalan kanssa, joka tarjoaa potilaille tarvittaessa erikoissairaanhoidon palveluja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme