Yliopiston Apteekki

Joka kolmas psoriasispotilas hakee lisätietoa lääkkeistään verkosta

Jaa

Noin 80 % psoriasista sairastavista kokee saaneensa riittävästi tietoa käyttämistään lääkkeistä. Potilailla oli enemmän kysymyksiä biologisista lääkkeistä kuin perinteisistä lääkkeistä. Noin joka kolmas oli hakenut lisätietoa lääkkeestään verkosta, ja heistä yli 40 % sosiaalisesta mediasta.

Yliopiston Apteekki tutki yhdessä Psoriasisliiton ja Helsingin yliopiston kanssa iho- ja nivelpsoriasista sairastavien näkemyksiä lääkehoitonsa merkityksestä sairautensa hoidossa sekä uudemmista niin sanotuista biologisista lääkkeistä. Tutkimuksen mukaan psoriasista sairastavat olivat saaneet eniten tietoa käyttämistään lääkkeistä lääkäriltä (87 %), pakkausselosteesta (79 %), apteekista (57 %), potilasjärjestöiltä (35 %) ja hoitajalta (29 %).

Vaikka suurin osa potilaista koki saaneena riittävästi tietoa lääkkeistään, noin kolmanneksella (35 %) oli edelleen lääkitykseensä liittyviä kysymyksiä. Kolmannes (31 %) vastaajista oli hakenut lisätietoa käyttämistään lääkkeistä verkosta, ja heistä yli 40 % prosenttia sosiaalisesta mediasta. Verkosta tietoa hakeneiden osuudessa ei ollut suurta eroa perinteisten ja biologisten lääkkeiden käyttäjien välillä.

Potilaista 60 %:lla oli biologisista lääkkeistä enemmän kysymyksiä kuin perinteisistä lääkkeistä, mutta keskimäärin he suhtautuivat biologisiin lääkkeisiin myönteisesti. Lähes viidennes biologisten lääkkeiden käyttäjistä ei ollut saanut lääkkeen käyttäjälle suunnattua potilasopasta paperisessa tai sähköisessä muodossa.

”On tärkeää, että potilaat saavat terveydenhuollosta biologisista ja perinteisistä lääkkeistä asianmukaista ja yhdenmukaista tietoa. Potilaan on myös hyvä tietää, mistä saa tarvittaessa luotettavaa lisätietoa”, tutkimuspäällikkö Kari Linden Yliopiston Apteekista kertoo.

Tutkimuksen alustavat tulokset on koottu helmi–maalikuussa 2022 toteutetusta kyselytutkimuksesta, johon vastasi 219 iho- tai nivelpsoriasista sairastavaa. Tuloksista julkaistaan myöhemmin vertaisarvoitu tieteellinen julkaisu.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Yliopiston Apteekki
Yliopiston Apteekki
Valimotie 7
00380 HELSINKI

09 542 046http://www.yliopistonapteekki.fi

Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme