Joka kolmas psoriasispotilas hakee lisätietoa lääkkeistään verkosta

Yliopiston Apteekki tutki yhdessä Psoriasisliiton ja Helsingin yliopiston kanssa iho- ja nivelpsoriasista sairastavien näkemyksiä lääkehoitonsa merkityksestä sairautensa hoidossa sekä uudemmista niin sanotuista biologisista lääkkeistä. Tutkimuksen mukaan psoriasista sairastavat olivat saaneet eniten tietoa käyttämistään lääkkeistä lääkäriltä (87 %), pakkausselosteesta (79 %), apteekista (57 %), potilasjärjestöiltä (35 %) ja hoitajalta (29 %).
Vaikka suurin osa potilaista koki saaneena riittävästi tietoa lääkkeistään, noin kolmanneksella (35 %) oli edelleen lääkitykseensä liittyviä kysymyksiä. Kolmannes (31 %) vastaajista oli hakenut lisätietoa käyttämistään lääkkeistä verkosta, ja heistä yli 40 % prosenttia sosiaalisesta mediasta. Verkosta tietoa hakeneiden osuudessa ei ollut suurta eroa perinteisten ja biologisten lääkkeiden käyttäjien välillä.
Potilaista 60 %:lla oli biologisista lääkkeistä enemmän kysymyksiä kuin perinteisistä lääkkeistä, mutta keskimäärin he suhtautuivat biologisiin lääkkeisiin myönteisesti. Lähes viidennes biologisten lääkkeiden käyttäjistä ei ollut saanut lääkkeen käyttäjälle suunnattua potilasopasta paperisessa tai sähköisessä muodossa.
”On tärkeää, että potilaat saavat terveydenhuollosta biologisista ja perinteisistä lääkkeistä asianmukaista ja yhdenmukaista tietoa. Potilaan on myös hyvä tietää, mistä saa tarvittaessa luotettavaa lisätietoa”, tutkimuspäällikkö Kari Linden Yliopiston Apteekista kertoo.
Tutkimuksen alustavat tulokset on koottu helmi–maalikuussa 2022 toteutetusta kyselytutkimuksesta, johon vastasi 219 iho- tai nivelpsoriasista sairastavaa. Tuloksista julkaistaan myöhemmin vertaisarvoitu tieteellinen julkaisu.
Yhteyshenkilöt
Kari Lindentutkimuspäällikkö, FaT, KTM, dosentti, Yliopiston Apteekki
Puh:09 5420 4513kari.linden@ya.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Yliopiston Apteekki on huolehtinut suomalaisten hyvinvoinnista jo yli kaksi ja puoli vuosisataa. Palvelemme asiakkaita apteekeissa ja verkkoapteekissa ya.fi kaikkialla Suomessa. Tarjoamme myös terveydenhuollon toimijoille laajan valikoiman palveluita aina lääkkeiden valmistuksesta annosjakeluun. Olemme Helsingin yliopiston omistama yritys, jonka tuotto käytetään koulutukseen ja tutkimukseen. Asioidessasi Yliopiston Apteekissa olet mukana huolehtimassa huomisen yhteiskunnasta kanssamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yliopiston Apteekki
Apteekkitalouteen esitetyt lakimuutokset vääristävät kilpailua1.7.2025 09:33:13 EEST | Tiedote
Uusi lakiesitys apteekkiverosta vääristää apteekkien välistä kilpailua ja syrjii räikeästi Yliopiston Apteekkia. Yliopiston Apteekin apteekkivero on 43 % ja kilpailevan apteekin apteekkivero 0 % lääkemyynnin myyntikatteesta. Apteekkiveron tulisi olla tasavero.
Mitä lääkelaukkuun kannattaa varata kesäreissulle mukaan?23.6.2025 09:41:35 EEST | Tiedote
Kesällä moni viettää aikaa mökillä, veneellä, telttaillen tai muuten retkeillen. Asiantuntijamme vinkkaa, mitä on hyvä varata mukaan haavereiden tai pienten sairastumisten varalta.
Yliopiston Apteekki valittaa tietosuojavaltuutetun päätöksestä hallinto-oikeuteen4.6.2025 09:51:29 EEST | Tiedote
Tietosuojavaltuutetun toimisto julkaisi tänään 4.6.2025 päätöksensä selvityksestä, joka kohdentuu laajasti suomalaisiin verkkoapteekkeihin. Yliopiston Apteekin verkkoapteekille määrätty seuraamusmaksu koskee kahta palvelua, jotka Yliopiston Apteekki on poistanut käytöstä vuonna 2022. Muiden verkkoapteekkien osalta tietosuojavaltuutetun selvitys vielä jatkuu.
Älä heitä roskiin: palauta lääkejäte apteekkiin20.5.2025 10:47:05 EEST | Tiedote
Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi ainakin kerran vuodessa. Vanhentuneet ja käyttämättä jääneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin. Älä heitä lääkkeitä roskiin, lavuaariin tai vessanpönttöön.
Näin suojaudut auringolta6.5.2025 10:56:35 EEST | Tiedote
Keväällä ja kesän kynnyksellä UV-indeksi kohoaa, vaikkei lämpötila nousisi vielä kovin korkeaksi. Talven jälkeen aurinkoon tottumaton iho on erityisen tärkeää suojata auringolta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme