Omaishoitajaliitto ryOmaishoitajaliitto ry

Joka kolmas työssäkäyvä pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa

Jaa
Omaishoidon ja työelämän yhteensovittaminen on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Viikolla 11 Omaishoitajaliitto nostaa esille omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamiseen liittyviä kysymyksiä sosiaalisen median kanavilla. Aihetunnisteena on #ruuhkavuodet.

Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsiaikaan. Yli 700 000 suomalaista pitää huolta läheisestään ansiotyön ohessa. Työssäkäyvän elämäntilanne voi olla joskus hyvin kuormittava. Näissä tilanteissa työntekijän tueksi tarvitaan järjestelyitä sekä yksityiselämässä että työpaikalla.

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 12 prosenttia yrityksistä on määritellyt periaatteet, miten työntekijä voi käyttää työaikaansa läheistensä omaishoitoon. Edelläkävijäyrityksissä on keskimääräistä enemmän joustoja, ja niissä kehitetään uusia tapoja tukea ansiotyön ja omaishoidon yhteensovittamista.

Edistyksellinen työnantaja on omaishoitoystävällinen

Omaishoitoystävällinen kulttuuri edistää työyhteisöjen hyvinvointia, työnantajamielikuvaa ja tuottavuutta. Työyhteisö, jossa omasta hoivavastuusta voi keskustella avoimesti ja luottaa siihen, että arkea helpottava ratkaisu löytyy yhdessä työnantajan kanssa, on kaikkien etu.

Omaishoitajaliiton uusiTyö ja omaishoito -tietopankki, antaa konkreettisia ohjeita ja neuvoja omaishoitajaystävällisen työpaikan kehittämiseksi.

Omaishoitoon ja työelämään liittyvää lainsäädäntöä kehitettävä

Omaishoitoon ja työelämään liittyvä lainsäädäntö on aikaansa jäljessä. Tarvitsemme uudenlaisia ratkaisuja työikäisille omaishoitajille ihan kuten lapsiperheille on jo paljon vakiintuneita käytäntöjä perhe-elämän yhteensovittamiseen. Päättäjien olisikin aika tunnustaa omaishoitajien merkitys hoivan kokonaisuudessa ja tukea heitä arvokkaassa työssään. On aika päivittää Suomen omaishoidon malli.

Suuntia omaishoidon ja työelämän yhteensovittamiseen

Teemaviikon päättää perjantaina 18.3. klo 8.30–10.00 järjestettävä Rahkeet riittämään – suuntia omaishoidon ja työelämän yhteensovittamiseen -seminaari, jossa keskeiset päättäjät, virkamiehet sekä asiantuntijat linjaavat poikkihallinnollisesti omaishoidon kehittämistä ja lainsäädännön uudistustarpeita. Tilaisuudessa esiintyvät muun muassa perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén, työministeri Tuula Haatainen ja valtiosihteeri Maria Kaisa Aula.

Seminaari on suunnattu kansanedustajille ja virkamiehille, joiden tehtäviin kuuluu omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamisen edistäminen. Kaikki asiasta kiinnostuneet voivat seurata seminaaria verkossa.

Ohjelma löytyy liiton verkkosivuilta omaishoitajat.fi > Tapahtumat > Rahkeet riittämään -seminaari, ja samalla sivulla julkaistaan linkki seminaarin verkkolähetykseen 15 minuuttia ennen lähetystä. Nauhoite on katsottavissa seminaarin jälkeen.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Työ ja omaishoito -tietopankki

Seminaarin ohjelma verkkosivuilla

Seminaarin ohjelma PDF-tiedostona                       

Matti Mäkelä
projektipäällikkö, Omaishoitajaliitto
Rahkeet riittämään – Ikääntyviä läheisiään hoitavien työikäisten omaishoitajien tukihanke
p. 040 709 4922
matti.makela@omaishoitajat.fi                       

Sari Tervonen
toiminnanjohtaja, Omaishoitajaliitto
050 3684 554
sari.tervonen@omaishoitajat.fi                                       

Ismo Laukkarinen
viestinnän asiantuntija, Omaishoitajaliitto
p. 040 527 7341
ismo.laukkarinen@omaishoitajat.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Omaishoitajaliitto ry
Omaishoitajaliitto ry
Hämeentie 105 A 18, 5 krs.
00550 Helsinki

020 7806 500http://www.omaishoitajat.fi

Omaishoitajaliitto ry on omaishoitajien edunvalvonta- ja tukijärjestö. Liitto toimii asiantuntijana omaistaan hoitavien henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi sekä tukee erilaisin tavoin omaishoitotilanteessa olevia henkilöitä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Omaishoitajaliitto ry

Naisten ja miesten tasa-arvo ei toteudu omaishoidossa3.10.2022 12:30:07 EEST | Tiedote

Omaishoitajaliitto vaatii toimia sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Hoivatyön epätasainen jakautuminen sukupuolten kesken vaikuttaa naisten urakehitykseen, ansiotuloihin sekä eläkekertymään. Omaishoitajaliitto kampanjoi asiasta yhdessä eurooppalaisten omaishoitojärjestöjen kanssa Euroopan omaishoitajien päivänä 6. lokakuuta. Omaishoitajista valtaosa on naisia Suomessa ja koko EU:n alueella kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omais- ja läheishoitoa. Näistä hoitajista lähes 60 prosenttia on naisia. Suomessa on runsaat 350 000 omais- ja läheishoitajaa. Heistä 50 000 on tehnyt sopimuksen kunnan kanssa. Näistä sopimusomaishoitajista noin 70 prosenttia on naisia. Naiset hoitavat sairaat, lapset ja vanhukset Euroopan tasa-arvoinstituutin (EIGE) tutkimuksen mukaan yksi suurimmista epätasa-arvoa aiheuttavista ongelmista johtuu kotitöiden ja palkattoman hoivavastuun jakautumisesta. Työssäkäyvät naiset tekevät palkatonta hoivatyötä keskimäärin 22 tuntia viikossa, mutta työssäkäyvät miehet alle

Mummot ja papat kutsuvat äänestämään: Ihmisarvo näkyviin vanhuspalveluissa7.1.2022 09:11:53 EET | Tiedote

Aluevaaleilla valittavat valtuutetut ovat paljon vartijana ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisessä hyvinvointialueilla. Kun sairaudet heikentävät ikääntyneiden ihmisten omaehtoista arkiselviytymistä, on varmistettava hoidon ja huolenpidon saatavuus. Palveluiden laatuun on myös panostettava – annettiinpa niitä kotiin, palveluasumiseen tai laitoksessa asuville ikääntyville ihmisille. Kysymys on ihmisoikeuksista ja ihmisarvosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme