Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Jokainen pääkaupunkiseudun ekaluokkalainen saa ikioman kirjan Helmet-kirjaston ja kustantajien kampanjassa

Jaa

Helmet-kirjastot antavat yhteistyössä kustantajien kanssa kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille kirjalahjan lukuvuonna 2022–2023. Ekaluokkalaiskampanja on merkittävä panostus pienten koululaisten lukutaitoon. Kampanjalla halutaan mahdollistaa ikioma ikätasoinen ja laadukas kirja jokaiselle pääkaupunkiseudun ekaluokkalaiselle. Samalla kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon, joko opettajan johdolla tai perheen kanssa. Kampanja alkaa Helmet-kirjastoissa maanantaina 12.9.2022.

Kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon. Kuva: Maarit Hohteri.
Kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon. Kuva: Maarit Hohteri.

Ekaluokkalaiskampanjan suomenkielinen kirjalahja on tänä vuonna Tuula Kallioniemen kirjoittama ja Virpi Pennan kuvittama Rapiseva reppu. Teoksen on kustantanut Karisto ja se kuuluu helppolukuiseen Kirjakärpänen-sarjaan. Kirja kertoo kaikille ekaluokkalaisille tutusta aiheesta, ensimmäisestä koulupäivästä. Mitä jos ei osaa vielä lukea? Entä jos eksyy välitunnilla? Saako koulussa leikkiä legoilla? Rapiseva reppu antaa vastauksia näihin ja moniin muihin pikkukoululaisten mieltä askarruttaviin kysymyksiin hauskalla ja mukaansatempaavalla tavalla.

”Ensimmäinen koulupäivä herättää aikuisessakin tunnemuistoja: jännitystä, innostusta ja odotusta. Siksi olen erityisen mielissäni, että tänä vuonna saamme antaa lapsille kirjan, joka käsittelee tätä tärkeää päivää lämpimän huumorin ja samastuttavien hahmojen kautta. Toivon jokaisen reppuun uteliaisuutta, iloa ja oman kirjastokortin. Tavoitteemme on, että kirjasto kulkisi lasten rinnalla koko koulupolun ajan. Kirjastoon voi tulla tekemään läksyjä, siellä voi pelata lautapelejä kavereiden kanssa ja kysyä kirjastolaisilta kirjavinkkejä tai apua tiedonhakuun. Toivotamme ekaluokkalaiset lämpimästi tervetulleiksi kirjastoon”, sanoo Helsingin kaupungin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Omankieliset kirjat äidinkieleltään ruotsin- ja venäjänkielisille

Helmet-kirjasto lahjoittaa myös ruotsin- ja venäjänkielisille koulunsa aloittaville omat teokset. Ruotsinkielinen kirja on Malin Klingenbergin ja Margareta Sandinin Vim och Galonis, jonka kustantaja on Schildts & Söderströms. Venäjänkielinen kirja on V. Dragunskin, L. Kaminskin ja I. Pivovarovan kirja Samyje smešnyje istorii. Kustantaja on AST.

Kuinka kirjalahjan saa?

Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla kirjaston henkilökunta kutsuu ekaluokat opettajineen kirjastoon ja jakaa kirjalahjat luokkien kirjastovierailun yhteydessä. Espoossa lahjan saa lähikirjastosta tai kirjastoautosta kouluihin jaettavaa kirjanmerkkiä vastaan.

Äänikirja lukemisesteisille

Celian kirjoja voivat käyttää kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi vaikeaa. Celia tuottaa saavutettavat äänikirjat suomen- ja ruotsinkielisistä ekaluokkalaiskampanjakirjoista. Kirjat saadakseen lapsella täytyy olla tunnukset Celian verkkopalveluun. Tunnukset palveluun voi saada koulun kautta tai kirjastosta.

Lisätietoja ekaluokkalaiskampanjasta: helmet.fi/ekaluokkalaiskampanja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsinki: viestintäasiantuntija Soila Leppäkangas, puh. 040 124 6711, soila.leppakangas@hel.fi

Espoo: viestintäasiantuntija Marjut Saloniemi, puh. 050 303 6937, marjut.saloniemi@espoo.fi

Kauniainen: Aino Mikkola, puh. 050 411 6175, aino.mikkola@kauniainen.fi

Vantaa: erikoiskirjastonhoitaja Maija Lehtola, puh. 043 826 8478, maija.lehtola@vantaa.fi

Kustannusosakeyhtiö Otava Oy: kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio, p. 050 310 3024, kaisu-maria.toiskallio@otava.fi

Kuvat

Kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon. Kuva: Maarit Hohteri.
Kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon. Kuva: Maarit Hohteri.
Lataa
Ekaluokkalaiskampanjan suomenkielinen kirjalahja on tänä vuonna Tuula Kallioniemen kirjoittama ja Virpi Pennan kuvittama Rapiseva reppu. Kuva: Karisto.
Ekaluokkalaiskampanjan suomenkielinen kirjalahja on tänä vuonna Tuula Kallioniemen kirjoittama ja Virpi Pennan kuvittama Rapiseva reppu. Kuva: Karisto.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maailman kulttuurijohtajat saapuvat lokakuun alussa Helsinkiin28.9.2022 13:56:52 EEST | Tiedote

Helsinki toimii isäntäkaupunkina World Cities Culture Summit 2022 -huippukokoukselle, jonka tavoitteena on lisätä dialogia eri maiden kulttuurijohtajien ja kulttuurikentän välillä ja parantaa kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä kaupungeissa. Huippukokouksessa käsitellään muun muassa kulttuurialan koronan jälkeistä jälleenrakennusta, kulttuurin saavutettavuutta ja uusia rahoitusmalleja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme