Jokaisella lapsella on oikeus hyvään mielenterveyteen: "Vuoden 2020 jälkeen lasten ja nuorten mielenterveystyössä on paljon tehtävää."
Vuonna 2020 nuorten hätä ja huoli kuuluu kriisipalveluissa. Sekasin-chattiin on jo lokakuun loppuun mennessä tullut yhteydenottoja enemmän kuin viime vuonna (yhteensä 140 000 yhteydenottoa, mikä on 48% enemmän kuin viime vuonna). Nuoret aikuiset ovat ottaneet yhteyttä myös Kriisipuhelimeen 34 % enemmän kuin viime vuonna. Yleisin yhteydenottoaihe kriisissä on yleinen ahdistuneisuus. Merkittävää on, että itsetuhoisia yhteydenottoja on tullut aiempaa enemmän.
Nuoret kokevat monet asiat nyt ahdistaviksi: tänä vuonna sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ja solmiminen on vaikeutunut, perheiden taloudellinen epävarmuus on saattanut heikentää turvallisuuden tunnetta ja lisätä epätasa-arvoa nuorten keskuudessa. Jo ennestään ilmastokriisin takia horjunut luottamus tulevaan on myös entisestään heikentynyt.
Mielenterveyttä vahvistavalle ja varhaiselle tuelle on nyt entistä enemmän tilausta neuvoloissa, päiväkodeissa, kouluissa, urheiluharrastuksissa ja nuorisotyössä. Mielenterveystaitoja on mahdollista oppia ja opettaa. Koulutusten ja materiaalien kysyntä onkin nyt poikkeusaikana kasvanut.
Pieniä ihmeitä -joulukeräys lasten ja nuorten mielenterveystyölle
”Turvataksemme lasten ja nuorten mielenterveystyön jatkuvuuden ja vastataksemme kasvaneeseen kysyntään MIELI ry:n joulukeräyksen tuotto käytetään tänä vuonna lasten ja nuorten hyväksi. Lapsena ja nuorena opitut mielenterveystaidot suojaavat mieltä läpi elämän sekä auttavat kohtaamaan vastoinkäymisiä ja kriisejä. Teemme töitä, että kaikilla lapsilla ja nuorilla olisi turvallisia aikuisia ympärillään tukemassa heidän kasvuaan ja tarvittaessa antamassa apua vaikeissakin elämäntilanteissa”, MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi sanoo.
Koronapandemia on vaikuttanut lasten ja nuorten mieleen ja hyvinvointiin. Lasten ja nuorten elämä on nyt ollut riippuvaisempaa oman perheen tilanteesta kuin aiemmin, esimerkiksi perheen ulkopuolisten sosiaalisten suhteiden solmiminen on vaikeutunut ja nuorten itsenäistyminen on hankaloitunut, koska töihin on nyt ollut vaikeampi päästä.
"Koronakriisi on koskettanut kaikkia lapsia ja nuoria sekä vaikuttanut heidän turvallisuuden tunteeseensa ja tulevaisuuden toiveikkuuteensa. Tämän vuoksi lasten ja nuorten mielenterveyttä edistävä työ tulee ottaa osaksi pandemian jälkihoitoa", sanoo johtava asiantuntija Meri Larivaara MIELI ry:stä.
Tue tänä jouluna lasten ja nuorten hyväksi tehtävää työtä.
Tee lahjoitus: www.lastenmieli.fi
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja Sekasin-chatista, verkkokriisityön päällikkö, Satu Sutelainen +358 9 41350 510/ +358 40 840 6681, satu.sutelainen@mieli.fi
Lisätietoja Kriisipuhelimesta, Kriisipuhelintoiminnan päällikkö, Susanna Winter, susanna.winter@mieli.fi, +358 40 587 5197, susanna.winter@mieli.fi
Muut mediayhteydenotot: MIELI ry:n viestintä, Jutta Kajander, jutta.kajander@mieli.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Sekasin Kollektiivi vastaa nuorten kasvavaan avun tarpeeseen17.2.2021 07:45:00 EET | Tiedote
Nuorille suunnattuun Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa. Vain joka viidenteen yhteydenottoon pystyttiin vastaamaan. Uusi neljän organisaation yhteenliittymä Sekasin Kollektiivi vastaa lisääntyneeseen avun tarpeeseen ja auttaa verkossa yhä useampaa nuorta. Sekasin Kollektiivin koordinaatiosta vastaavat MIELI Suomen Mielenterveys ry, Suomen Punainen Risti, Setlementtiliitto ja SOS-Lapsikylä.
”Tää taisi olla elämäni tärkein puhelu” – Kriisipuhelimessa vastattiin koronavuonna 90 000 soittoon26.1.2021 05:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2020 mielenterveysjärjestö MIELI ry:n Kriisipuhelimessa vastattiin yli 90 000 soittoon. Se on 61 prosenttia enemmän kuin vuonna 2019. Soittoyrityksiä oli yli kolmannes enemmän edellisvuoteen verrattuna, yli 282 000 kappaletta. Pahan olon ja itsetuhoisten ajatusten takia soitetaan aiempaa enemmän.
Lapinlahden Lähteen toimitusjohtajaksi Ville Pellinen12.1.2021 10:54:22 EET | Tiedote
Lapinlahden Lähteen toimitusjohtajana on vuoden alussa aloittanut Ville Pellinen.
Kriisipuhelin päivystää vuorokauden ympäri myös joulun aikaan16.12.2020 00:00:00 EET | Tiedote
Keskusteluapua on saatavilla läpi joulun ajan MIELI ry:n Kriisipuhelimessa, Tukinetissä ja nuorille Sekasin-chatissa ja Sekasin Gamingissa. Kriisipuhelin päivystää suomeksi numerossa 09 2525 0111 vuorokauden ympäri myös jouluna ja uutenavuotena. Omien huolien ja murheiden kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä.
MIELI ry: Sote-uudistuksen painopisteen tulee olla suurimmassa kansanterveyshaasteessa, mielenterveydessä15.10.2020 00:00:00 EEST | Tiedote
MIELI Suomen Mielenterveys ry:n mukaan sote-uudistuksen toteutuksessa on otettava huomioon järjestöjen rooli sosiaali- ja terveydenhuollossa. Järjestöjen tuottamat apu- ja toimintamuodot vahvistavat tutkitusti osallisuutta sekä työ- ja toimintakykyä.
Julkaisuvapaa 9.10. 2020: Valtakunnallinen mielenterveyspalkinto järjestöjen vapaaehtoisille9.10.2020 00:00:00 EEST | Uutinen
Valtakunnallinen mielenterveyspalkinto annetaan tänä vuonna kaikille Suomen järjestöjen vapaaehtoisille. MIELI ry:n vuosittain jakamalla palkinnolla halutaan kiinnittää huomiota siihen, että eri puolilla maata vapaaehtoiset ovat omalla merkittävällä panoksellaan tukeneet yhteiskuntaamme ja kaikkia Suomessa asuvia poikkeuksellisessa pandemiakriisissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme