Jokipiin Pellava

Jokipiin Pellava x Kuovi – Birger Kaipiaisen rakastettu Tarha-koriste herää henkiin kodin käyttötekstiileissä

Jaa
Jokipiin Pellava on kutonut Birger Kaipiaisen kenties ikonisimman koristeen, Tarhan, kauniiksi ja kestäviksi kodin käyttötekstiileiksi. Tarha-malliston näyttävissä käyttöesineissä on paljon Birgerin keramiikkateoksista tuttuja elementtejä, kuten orvokkeja, hedelmiä ja marjoja. Ensimmäisen kerran Tarha-koristetta käytettiin astiaston koristeluun vuonna 1969.

Jokipiin Pellavan ja Birger Kaipiaisen kuosiperinnöstä vastaavan Kuovi Oy:n yhteistyö sai alkunsa Kuovi:n toimitusjohtajan Pekka Kaipiaisen etsiessä yhteistyökumppania valmistamaan Birger Kaipiaisen kuosiperinnöstä uusia tekstiilejä. Yhteistyökumppanille asetetut tärkeät valintakriteerit; kotimaisuus, vastuullisuus ja pitkät perinteet, yhdistivät Jokipiin Pellavan ja Kuovin saumattomasti. Yhteistyön tavoitteena on ollut ikuistaa Birger Kaipiaisen ikoninen Tarha-koriste Jokipiin Pellavan laadukkaiksi ja ajattomiksi pellavatekstiileiksi koteja kaunistamaan. Tarha-kangaskuosin suunnittelija on Pekka Kaipiainen vapaasti muuttaen Birger Kaipiaisen teoksesta.

“Lähdimme koekutomaan Tarha-kuosia syksyllä 2022. Pekka muokkasi kuosia kudontamittoihimme ja -tekniikkaamme sopivaksi ja myös vieraili tehtaalla saadakseen paremman käsityksen tuotannostamme. Mallituotteita lähetettiin Pekalle useaan otteeseen ja tämän myötä saimme yhteistyössä aikaan toimivan kokonaisuuden, josta olemme erittäin innoissamme”, Jokipiin Pellavan toimitusjohtaja Markku Laurila toteaa.

KIERTO mallistossa yhdistyvät pellavankudonnan perinteet ja poistotekstiilin mahdollisuudet

Jokipiin Pellavan toiminnassa on tärkeää nuuka tuotanto, jossa mm. hävikkiä minimoidaan kaikissa vaiheissa. Oman toiminnan tehostamisen lisäksi Jokipiissä halutaan etulinjassa hyödyntää tuotannossa myös erilaisia kiertotalouden ratkaisuja. Vuonna 2022 Jokipiin Pellava koekutoi Lounais-Suomen Jätehuollolle OmaDesign-keittiöpyyhkeitä, joissa yhdistettiin kierrätyslankaa pellavaloimeen.

Uusissa KIERTO-pellavatekstiileissä Jokipiin Pellavan pellavaloimi yhdistyy Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilikuidusta valmistettuun kierrätyslankakuteeseen, jonka koostumus on 80 % kierrätyskuitua ja 20 % kierrätyspolyesteriä. Ensimmäinen kierrätyslankaerä on valmistettu denim-poistotekstiileistä, joten tuotteissa loimen raikas valkoinen yhdistyy eläväiseen deniminsiniseen.

Ensimmäinen KIERTO-pellavatekstiili on Sini Henttosen suunnittelema VÄRE-pikkupyyhe, jonka koostumus on 50 % pellavaa, 40 % kierrätyskuitua ja 10 % kierrätyspolyesteria.

”Kiertokulku ja uuden alku ovat VÄRE-kuosin lähtökohtia. Väreilevät viivat voidaan nähdä lankoina tai aaltoina, jotka rytmittyvät eläväksi pinnaksi. Kuosi on piirretty käsin, mikä tekee ilmeestä orgaanisen, kun taas kankaan sidostus kertoo osaltaan tarinaa langan alkuperästä, kierrätetystä denimistä”, kertoo VÄRE-kuosin suunnittelija Sini Henttonen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Jokipiin Pellava
Jokipiin Pellava
Pellavatehtaantie 35
61280 Jokipii

0108394500https://jokipiinpellava.fi/

Jokipiin Pellava on kotimainen Jokipiin kylässä Jalasjärvellä vuonna 1920 perustettu pellavatekstiilejä valmistava perheyritys. Jokipiin pellavatehtaalla pellavalanka kudotaan kankaiksi, joista omassa ompelimossa tehdään valmiita tuotteita.

Jokipiin Pellava on tunnettu pellavafroteestaan, josta valmistetaan mm. laadukkaita kylpy- ja saunatekstiilejä. Oma tuotanto mahdollistaa paitsi laadukkaiden, kestävästi valmistettujen kuluttajatuotteiden valmistamisen, myös yrityksille räätälöidyt OmaDesign-tuotteet.

Jokipiin Pellavan tuotteet ovat paitsi vastuullisesti valmistettuja, myös erittäin kestäviä ja turvallisia käyttää, sillä niiden valmistuksessa ei käytetä mitään kemikaaleja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.