Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon kasvoivat edelleen elokuussa 2022

Jaa

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon ovat pidentyneet vuonna 2022 lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna.

Elokuun 2022 lopussa yli 150 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirien sairaaloihin, mikä on yli 12 000 potilasta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jonottaneista 13,7 prosenttia eli yli 20 000 potilasta oli odottanut hoitoon pääsyä yli puoli vuotta. Elokuun 2021 lopussa yli puoli vuotta odottaneita oli 6,8 prosenttia jonossa olleista eli noin 9 500 potilasta.

Tiedot käyvät ilmi THL:n erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tilastoista.

”Esimerkiksi leikkauksia tekevillä erikoissaloilla, silmätaudeilla sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudeilla on edelleen paljon hoitoa odottavia”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen

”Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien potilaiden kokonaismäärä on lisääntynyt tasaisesti koronaepidemian aikana, mutta yli puoli vuotta odottavien määrä on kasvanut nopeammin. Vaikka koronaepidemia on helpottanut, vaikuttaa hoitovelan purkamiseen myös henkilökunnan saatavuus", Tuominen jatkaa.

Odotusajat ovat pidentyneet lähes kaikissa sairaanhoitopiireissä

Erot odotusajoissa vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Odotusajat ovat kuitenkin pidentyneet useissa sairaanhoitopiireissä verrattuna elokuun 2021 tilanteeseen. Potilaat odottivat elokuussa 2022 kiireetöntä erikoissairaanhoitoa sairaanhoitopiirien sairaaloihin keskimäärin 65 vuorokautta.

Pisin odotusaika oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (mediaani 96 vrk) ja lyhyin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (mediaani 22 vrk).

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli elokuun lopussa suurin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (24,6 %) ja pienin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (0,2 %).

Lähetteiden määrä on vähentynyt

Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä on edelleen matalampi kuin ennen koronaepidemiaa. Elokuun 2022 lopussa lähetteitä oli noin 29 000 eli 3,5 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021.

”Lähetteiden määrä ei ole vieläkään samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa, mutta on lähellä samankaltaisia määriä. Koronaepidemian vaikutus on näkynyt ihmisten hoitoon hakeutumisen määrän vähenemisenä, jolloin lähetteiden määrätkin vähenevät. Vaikka lähetteiden määrä on laskenut, on kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien määrä kasvanut. Tämä kertoo siitä, että hoitovelan purku on hidasta”, Tuominen toteaa.

Lue lisää erikoissairaanhoidon hoitoonpääsystä

Lisätietoja

Pia Tuominen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 8405
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL:n koronaraportointi uudistuu 8.12. – verkkosivut tarjoavat aiempaa täsmällisempää tietoa sairaalahoidosta ja koronaan liittyvistä kuolemista7.12.2022 07:45:00 EET | Tiedote

THL:n koronaepidemian seurantaraportit muuttuvat torstaina 8.12.2022. Koronavirukseen liittyvän sairaalahoidon tietojen keräystapa muuttuu aiempaa yhtenäisemmäksi koko maassa. Lisäksi tapauksia aletaan raportoida yhdessä muiden hengitystieinfektioiden aiheuttamien sairaalahoitoa vaativien tapausten kanssa. Koronakuolemien raportointi perustuu puolestaan vastedes kuolemansyihin, ei tartunnan ja kuoleman ajalliseen yhteyteen. Sairaalahoidon tilannetta seurataan diagnoositiedoista 8.12. alkaen koronaviruksen sairaalahoitoa koskeva tieto haetaan diagnoosikoodeja käyttäen terveydenhuollon hoitoilmoitusrekisteri Hilmosta. Aiemmin sairaanhoidon kuormitusta on seurattu sairaanhoitopiirien täyttämän viikoittaisen kyselyn perusteella. Tähän asti käytetyssä kyselyssä on pyydetty erottamaan sairaalassa olevista koronan vuoksi ja koronan kanssa olevat potilaat. Arviot ovat vaihdelleen alueellisesti, ja osa sairaanhoitopiireistä ei ole pystynyt jakamaan potilaita ryhmiin. Hoitoilmoitusrekisteristä s

Kutsu: Tiedotustilaisuus koronan sairaalahoidon ja koronakuolemien raportoinnin muutoksesta ke 7.12. klo 9.305.12.2022 12:58:32 EET | Kutsu

Hyvät toimitukset, järjestämme medioille tiedotustilaisuuden keskiviikkona 7.12. klo 9.30-10.30. Tilaisuuden aiheena ovat muutokset koronaan liittyvän sairaalahoidon ja koronakuolemien raportointitavassa. Käymme tilaisuudessa läpi myös epidemiatilannetta. Tilaisuudessa esiintyvät THL:n ylilääkäri Tuija Leino ja johtava asiantuntija Sirkka Goebeler. Median kysymyksiin ovat vastaamassa paikan päällä myös terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve ja tutkimusprofessori Mika Gissler (kuolleisuuteen liittyvät tilastot). Osallistuminen infoon Tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennalta. Info pidetään hybridinä, eli tilaisuuteen voi tulla joko paikan päälle THL:ään tai osallistua etänä Teamsin välityksellä. Lähetämme Teams-linkin niille, jotka ovat ilmoittautuneet tilaisuuteen. Mahdollisille kamerahaastatteluille on varattu aikaa tilaisuuden jälkeen. Toivomme, että sovitte haastatteluista etukäteen. Infotilaisuutta voi seurata myös THL:n striimauksesta. Tilaisuudessa on suomenkielinen viittomaki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme