Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon kasvoivat keväällä 2022 – odotusajat ovat pidentyneet kaikissa sairaanhoitopiireissä

Jaa

Jonot kiireettömään erikoissairaanhoitoon pidentyivät keväällä 2022 kaikissa sairaanhoitopiireissä vuodentakaiseen verrattuna. 

Huhtikuun 2022 lopussa lähes 150 000 potilasta odotti pääsyä kiireettömään erikoissairaanhoitoon sairaanhoitopiirien sairaaloihin, mikä on noin 15 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Jonottaneista 8,6 prosenttia eli lähes 13 000 oli odottanut hoitoonpääsyä yli puoli vuotta. Huhtikuun 2021 lopussa yli puoli vuotta odottaneita oli 4,6 prosenttia
jonossa olleista eli reilut 6 000 potilasta.

Tiedot käyvät ilmi THL:n erikoissairaanhoidon hoitoonpääsyn tilastoista.

”Hoitoa odottavien määrät ovat nousseet lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa. Myös leikkauksia tekevillä erikoissaloilla, kuten silmätaudeilla ja ortopediassa, on edelleen paljon hoitoa odottavia”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Pia Tuominen.

”Kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien potilaiden kokonaismäärä on hieman vähentynyt joulukuun 2021 lopun tilanteesta, mutta yli puoli vuotta odottaneiden määrä on kasvanut. Hoitohenkilökuntaa on siirretty koronaepidemian hoitamiseen, mikä on edelleen tänä keväänä hidastanut hoitovelan purkamista", Tuominen jatkaa.

Pisimmät odotusajat Pohjois-Savossa, lyhimmät Kymenlaaksossa

Erot odotusajoissa vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Odotusajat ovat kuitenkin pidentyneet kaikissa sairaanhoitopiireissä verrattuna huhtikuun 2021 tilanteeseen. Pisin odotusaika oli Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (mediaani 80 vrk) ja lyhyin Kymenlaakson sairaanhoitopiirissä (mediaani 22 vrk).

Yli puoli vuotta kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottaneiden osuus oli huhtikuun lopussa suurin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä (16,6 %) ja pienin Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirissä (0,2 %).

Lähetteiden määrä on vähentynyt

Erikoissairaanhoidon lähetteiden määrä laski tänä keväänä vuodentakaisesta. Huhtikuun 2022 lopussa lähetteitä oli noin 25 000 eli -5,9 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021.

”Lähetteiden määrä nousi vuonna 2021, mutta on uudelleen kääntynyt laskuun. Huhtikuun 2022 lopun tilanteen mukaan potilaita ei ole lähetetty entiseen malliin erikoissairaanhoitoon. Lähetteiden määrä ei ole vieläkään samalla tasolla kuin ennen koronaepidemiaa. Koronaepidemian vaikutus näkyy ihmisten hoitoon hakeutumisen määrän vähenemisenä, jolloin lähetteiden määrätkin vähenevät. Vaikka lähetteiden määrä on laskenut, on kiireetöntä erikoissairaanhoitoa odottavien määrä kasvanut. Tämä kertoo siitä, että hoitovelan purku on hidasta”, Tuominen toteaa.

Lue lisää erikoissairaanhoidon hoitoonpääsystä

Lisätietoja

Pia Tuominen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 8405
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Matkustamiseen liittyvät koronatoimet päättyvät Suomen rajoilla – 1.7. alkaen rajoilla ei tarvitse esittää todistuksia tai käydä testeissä30.6.2022 09:52:06 EEST | Tiedote

Koronapandemiaan liittyvät terveysturvallisuustoimet Suomen rajanylityspisteillä päättyvät. Perjantaista 1.7. lähtien matkustajien ei enää tarvitse esittää koronarokotuksiin tai sairastettuun tautiin liittyviä todistuksia maahan tultaessa eikä käydä koronatestissä. Koronaan liittyvien terveysturvallisuustoimien päättymien koskee sekä Suomen sisä- että ulkorajoja. Sisäraja tarkoittaa Suomen ja muun EU- tai Schengen-alueen välistä rajaa ja ulkoraja Suomen ja EU- tai Schengen-alueen ulkopuolisen alueen rajaa. Terveystoimet sisärajoilla perustuivat tartuntatautilain pykäliin, joiden voimassaolo päättyy 30.6. Pykälien voimassaoloa ei enää jatketa, sillä niillä ei enää ole merkitystä koronapandemian leviämisen ehkäisyssä. Myös ulkorajojen koronarajoitukset päättyvät. Ulkorajoja koskevat kuitenkin tavanomaiset maahantulorajoitukset, jotka tulee tarkistaa rajavartiolaitoksen verkkosivuilta. Rajavartiolaitoksen koronaneuvontapuhelin kansalaisille sulkeutuu 15.7. Vaikka terveysturvallisuustoimet

Lähipäiville ennustettu tukalaa hellettä – kuuma sää on terveysriski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville23.6.2022 05:45:00 EEST | Tiedote

Lähipäiville on ennustettu voimakasta hellettä. Kuumasta säästä ja helleaalloista voi aiheutua vakavia terveyshaittoja erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville. Myös vauvat ja pienet lapset, raskaana olevat sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevät ja urheilevat ovat alttiita kuumuuden haitoille. Helteellä kannattaa karttaa auringonpaahdetta ja kuumia paikkoja sekä ylimääräistä fyysistä rasitusta. Hikoilusta johtuvan neste- ja suolavajauksen välttämiseksi nauti riittävästi vettä ja muista myös syödä. Hyviä viilentymiskeinoja ovat uimaan pulahtamisen lisäksi viileät suihkut ja kylmäkääreet. Lisäksi kannattaa pukeutua kevyesti. Muista kuitenkin suojautua auringon UV-säteilyltä. Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käytät alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä. Pidä sisätilat viileänä Helteen terveyshaittojen ehkäisemiseksi on tärkeää pyrkiä pitämään sisätilat viileinä. Kotie

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme