Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Jopa 10 000 helsinkiläistä mukana rantojen siivoustempauksessa – SATAKOLKYT-hanke kutsuu kaupunkilaiset ulkoilmaleffailtaan juhlistamaan koko kaupungin yhteisiä ympäristötekoja

Jaa

SATAKOLKYT-hanke tulee päätökseensä elokuussa, minkä kunniaksi se järjestää kaikille avoimen ulkoilmaleffaillan Mustikkamaalla 25.8.2022. Hanke on kannustanut ihmisiä liikkumaan ja siivoamaan roskia Helsingin 130 kilometrin mittaisella rantaviivalla vuodesta 2019 alkaen.

SATAKOLKYT-hankkeessa voimansa ovat yhdistäneet Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, Pääkaupunkiseudun partiolaiset, Helsingin 4H-yhdistys, Helsingin NNKY ja Helsingin Vihreät Nuoret. ”Hankkeessa on tehty aidosti merkittäviä tekoja Itämeren eteen. Roskaa on kerätty rannoilta tuhansia pussillisia. Päätimme juhlistaa tätä kunnolla, ja mikä olisi ihanampi tapa nauttia hämärtyvästä elokuun illasta kuin leffailta luonnon helmassa”, hankkeen koordinaattori Karoliina Eronen kertoo. Samana päivänä vietetään myös John Nurmisen säätiön koordinoimaa kansallista Itämeripäivää.

Siisti leffailta Itämeren rannalla -illan teemana on ympäristö, luontosuhde ja ympäristövaikuttaminen. Tapahtuma alkaa klo 17 roskatalkoilla Mustikkamaan uimarannalla, jonka jälkeen ohjelma jatkuu Mustikkamaan kesäteatterilla paneelikeskustelulla ympäristövaikuttamisesta ja -aktivismista. Illan kruunaa ulkoilmanäytäntö dokumenttielokuvasta Piemonten tryffelinmetsästäjät ja suomalaisesta tuoreesta lyhytelokuvasta Kapinalliset. Lisätietoa tapahtumasta ja aikatauluista löytyy hankkeen nettisivulta https://satakolkyt.fi/.

Helsinkiläiset ovat innostuneet mukaan siivoustempaukseen

Hankkeen aikana Helsingin 130 kilometrin mittaista rantaviivaa on siivottu yhteensä jo 300 kilometrin verran. Alun perin idea hankkeeseen lähti helsinkiläisiltä nuorilta, jotka ovat huolissaan ympäristön roskaantumisesta.

”Kiitos hienosta saavutuksesta kuuluu tietenkin kaikille niille tuhansille vapaaehtoisille, jotka ovat lähteneet mukaan siivoustalkoisiin. Hankkeen aikana osallistujia on ollut kaikkiaan jo lähes kymmenentuhatta”, Eronen kertoo.

SATAKOLKYT on ylläpitänyt interaktiivista siivouskarttaa, jonka kautta kuka tahansa on voinut liittyä mukaan koko kaupungin yhteisiin talkoisiin. Kartta on toistaiseksi saatavilla tutussa paikassa hankkeen nettisivuilla. ”Sen mahdollisesta uudesta sijainnista tiedotetaan myöhemmin”, Eronen kertoo. Hankkeen aikana roskapihtejä on voinut lainata kirjastoista, ja tämä on mahdollista jatkossakin.

Ympäristökasvatus, luontosuhde ja lähiluonnon kestokyky tärkeitä arvoja

SATAKOLKYT-hankkeen aikana on järjestetty kaikkiaan yli 650 siivoustempausta rannalla. Rannat on kuitenkin siivottava uudelleen joka vuosi, eikä tämä pääty hankkeen loppumiseen. Hankkeen taustaorganisaatiot myös korostavat jatkuvien ympäristötoimien tärkeyttä, ja vaativat toimia helsinkiläispäättäjiltä.

”SATAKOLKYT-hankkeen taustaorganisaatiot ovat laatineet kannanoton, joka on osoitettu päättäjille. Kokemuksemme pohjalta korostetaan lisätoimien tarvetta ympäristökasvatukseen, lähiluonnon kestokykyyn ja ympäristön roskaantumiseen liittyen.”

Eronen uskoo, että Helsingin lähiluonnon luonto- ja virkistysarvojen turvaaminen kiinnostaa kasvavissa määrin kaikkia kaupunkilaisia: ”Puhdas ja turvallinen lähiympäristö on kaupunkilaisille tärkeä asia. Se on varmaa, että helsinkiläiset jatkavat rantojen siivoamista hankkeen päättymisen jälkeenkin.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

hankekoordinaattori Karoliina Eronen,
karoliina.eronen@hel.fi
p. 044 270 0573

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maailman kulttuurijohtajat saapuvat lokakuun alussa Helsinkiin28.9.2022 13:56:52 EEST | Tiedote

Helsinki toimii isäntäkaupunkina World Cities Culture Summit 2022 -huippukokoukselle, jonka tavoitteena on lisätä dialogia eri maiden kulttuurijohtajien ja kulttuurikentän välillä ja parantaa kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä kaupungeissa. Huippukokouksessa käsitellään muun muassa kulttuurialan koronan jälkeistä jälleenrakennusta, kulttuurin saavutettavuutta ja uusia rahoitusmalleja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme