Edwards Lifesciences

Jörn Donner sydämen läppäviastaan: Uuden hoitomuodon ansiosta toivuin nopeasti

Jaa

Jörn Donner on sairastanut aorttaläpän ahtaumaa, joka on yleisin hoitoa vaativa sydämen läppävika iäkkäillä länsimaissa. Donnerin ahtauma hoidettiin katetriavusteisella TAVI-toimenpiteellä, jossa aorttaläppä korvataan uudella ilman avosydänleikkausta. Toimenpiteitä on tehty Suomessa pian kymmenen vuotta ja määrä lisääntyy jatkuvasti.

Aorttaläpän ahtauma voi olla pitkään oireeton eikä oireita niiden ilmaantuessakaan välttämättä osata yhdistää sydänongelmiin. Sairauden toteamisen kannalta keskeistä on sydänäänien kuuntelu lääkärissä, koska aorttaläpän ahtauma aiheuttaa sydämessä selvän sivuäänen.

Jörn Donnerilla todettiin aorttaläpän ahtauma useita vuosia sitten. Hän oli käynyt jo pitkään säännöllisesti kardiologin vastaanotolla.

‒ Varovaisena miehenä olin tuntenut yksityisen sydänlääkärin jo aika kauan ja sydämeni virtauksia tutkittiin ultraäänellä säännöllisesti. Testitulokset osoittivat, että aorttaläpän ahtauma paheni vuosi vuodelta, ja totesimme yhdessä lääkärin kanssa, että jotain on tehtävä. Sain lähetteen Meilahden sairaalaan, Donner kertoo.

Aorttaläpän ahtauman oireita ovat rasituksen aikainen rintakipu, sydämen tykytys, väsymys, hengenahdistus ja huimaus, ja näitä saatetaan helposti pitää vain ”normaalina vanhenemisena”.

Samankaltaisia oireita voi aiheuttaa myös esimerkiksi sepelvaltimotauti ja keuhkoahtaumatauti. Donner sairasti aorttaläpän ahtauman kanssa samaan aikaan keuhkoahtaumaa ja sairauksien oireita oli itse vaikea erottaa toisistaan.

‒ Oli vaikea sanoa, mikä liittyy mihinkin.

Nopeasti kotiin

Aorttaläpän ahtaumaan ei ole lääkehoitoa, vaan vaikea-asteisen oireisen ahtauman ainoa hoitovaihtoehto on aorttaläpän korjaaminen. Aorttaläpän vaihto voidaan tehdä joko avosydänleikkauksessa tai katetriavusteisella TAVI-toimenpiteellä. TAVI-toimenpide voidaan tehdä iäkkäille potilaille, joilla on korkea tai keskitason leikkausriski.

Hyksin sydäntiimi päätyi suosittelemaan TAVI-toimenpidettä Donnerille sopivana hoitovaihtoehtona. Avosydänleikkaukseen verrattuna katetritoimenpiteestä toipuminen on huomattavasti nopeampaa.

Donnerille tehtiin TAVI-toimenpide vajaa kaksi vuotta sitten.

‒ Tulin sairaalaan yhtenä päivänä, toimenpide tehtiin seuraavana päivänä ja sitä seuraavana päivänä pääsin kotiin, Donner listaa.

Toimenpiteen jälkeen Donnerin toipuminen sujui nopeasti.

‒ Syön verta ohentavia lääkkeitä, ja toimenpiteen jälkeen nivusessa, josta katetri vietiin sisään, oli vähän kipua, joka kuitenkin meni nopeasti ohi.

Faktaa: Mikä on aorttaläpän ahtauma?

  • Supistuessaan sydämen vasen kammio pumppaa verta koko elimistöön aortan kautta aorttaläpän ohi.
  • Aorttaläpän ahtauma voi olla synnynnäinen, mutta tavallisimmin se kehittyy aikuisiässä. Siinä rakenteeltaan normaali aorttaläppä ahtautuu vuosien kuluessa kalkkiutumisen vuoksi eikä veri pääse virtaamaan elimistöön enää yhtä hyvin.
  • Aorttaläpän ahtauma yleistyy ikääntymisen myötä ja sitä sairastaa yksi kahdeksasta yli 75-vuotiaasta (1). Sairaus on yleisin hoitoa edellyttävä sydämen läppävika länsimaissa.
  • Vaikea-asteista oireista aorttaläpän ahtaumaa sairastavista noin 50 prosenttia menehtyy kahden vuoden kuluessa.

Aorttaläpän ahtauman hoito

  • Aorttaläpän ahtaumaan ei ole lääkehoitoa, vaan vaikea-asteisen oireisen ahtauman ainoa hoitovaihtoehto on aorttaläpän korjaaminen.
  • Aorttaläpän vaihto voidaan tehdä joko avosydänleikkauksessa tai TAVI-toimenpiteellä (katetrin avulla tehtävä aorttaläppäproteesin asennus, Transcatheter Aortic Valve Implantation).
  • TAVI-toimenpide voidaan tehdä iäkkäille potilaille, joilla on korkea tai keskitason leikkausriski.

Lisätietoa aorttaläpän ahtaumasta liiteenä olevasta infograafista ja osoitteesta www.läppävika.fi

Lähde:

1 Otto CM. Heart 2000;84:211–218

Edwards Lifesciences on maailman johtavia lääketieteellisten innovaatioiden kehittäjiä. Kehitämme aktiivisessa yhteistyössä lääkäreiden kanssa innovatiivisia teknisiä ratkaisuja rakenteellisten sydänsairauksien hoitoon sekä leikkaukselliseen ja tehohoidon tarkkailuun.
www.edwards.com

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Edwards Lifesciences
Edwards Lifesciences
Mannerheimintie 12 B
00100 Helsinki

http://www.edwards.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Edwards Lifesciences

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme