Joulu kuuluu Kriisipuhelimessa jo monta viikkoa ennen pyhiä

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa tehtiin marraskuussa kaikkien aikojen ennätys soittoyritysten määrässä. Soittoja tuli reilut 30 400, mikä on yli puolet enemmän kuin marraskuussa ennen korona-aikaa.
”Keskustelut Kriisipuhelimessa paljastavat, että moni voi huonosti. Paha olo on yleisin soiton syy, ja itsetuhoisia soittoja tuli loppusyksystä paljon. Onneksi keskusteluapua haetaan matalalla kynnyksellä”, sanoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.
Myös alle 30-vuotiaiden soitot ovat viime vuoden tapaan pysytelleet korkealla. Lisäksi taloushuolet ovat kasvaneet vuonna 2021. Huoli rahasta puhuttaa myös joulun aikana. Toisin kuin muut juhlapyhät, joulu asettaa isoja suorituspaineita itselle ja läheisille.
”Joulu kuuluu soittajien puheissa useita viikkoja. Ihmisiä huolettavat rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä jouluun liittyvät paineet. Lapsille halutaan rakentaa unelmien joulu ja jos se ei onnistu, pudotaan korkealta", Winter sanoo.
Pandemia voi muuttaa suhtautumista sukujouluihin
Viime vuonna Kriisipuhelimeen tuli soittoja erityisen paljon jouluaattona. Yksinäisyydestä soitetaan tavallista enemmän, koska vasten tahtoaan jouluna yksin oleville pyhät ovat raskaita. Joulun ajatellaan yhä olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Toisille taas perhejoulut voivat nostaa parisuhdeongelmia tai huolta läheisistä.
”Huolta voivat herättää läheisen käytös, kuten riidat, liiallinen päihteiden käyttö tai väkivaltaisuus. Moni haluaa päästä ahdistaviksi koetuista pyhistä nopeasti eroon. Taustalla voi olla ikäviä muistoja lapsuuden jouluista”, Winter sanoo.
”Toisaalta pandemia-aikana joulua vietetään toista kertaa uusin tavoin, mikä voi muuttaa suhtautuista sukujouluihin.”
Oma kokemus avuntarpeesta riittää
Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen. Oma kokemus avun tarpeesta riittää. Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Myös ruotsinkielinen linja Kristelefon on auki normaalisti maanantaista perjantaihin ja päivystää jouluaattona klo 9-13 numerossa 09 2525 0112. Arabiankielinen linja päivystää maanantaista torstaihin numerossa 09 2525 0113. Arabiankieliselle linjalle voi soittaa myös englanniksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
20.-22.12. Kriisipuhelin-toiminnan päällikkö Susanna Winter 040 587 5197, susanna.winter@mieli.fi
24.-26.12. voi jättää soittopyynnön kriisityöntekijöille Kati Ståhand klo 15-20.30, 044 777 4768, kati.stalhand@mikkelinkriisikeskus.fi tai Reetu Pesonen klo 21-07, 040 637 6041, reetu.pesonen@mieli.fi
Kristelefon-kyselyihin vastaa Camilla Björk, 044 243 8997, camilla.bjork@pohjanmaankriisikeskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Keskusteluapua saatavilla koko kesän18.6.2025 09:26:47 EEST | Tiedote
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde, Sekasin-chat sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän.
Kriisikeskusbarometri: Taloushuolet kuormittavat mielenterveyttä aiempaa useammin16.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Taloushuolet ovat lisänneet MIELI ry:n kriisikeskusverkoston asiakkaiden psyykkistä kuormitusta, huolta, stressiä ja ahdistusta.
MIELI ry vetoaa hallitukseen kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytysten turvaamiseksi28.4.2025 09:36:03 EEST | Tiedote
Hallituksen päättämät leikkaukset sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksiin tulevat olennaisesti heikentämään järjestöjen kykyä vahvistaa terveyttä ja hyvinvointia Suomessa. Leikkaukset ennaltaehkäisevästä työstä eivät säästä, vaan aiheuttavat jatkossa lisäkustannuksia yhteiskunnalle. Lisäleikkausten sijaan jo päätettyjen leikkausten kokonaisvaikutukset on arvioitava ja järjestöjen työhön vaikuttavat muutokset valmisteltava yhteistyössä, jotta muutosten kielteiset vaikutukset yhteiskuntaan ja väestön hyvinvointiin jäävät mahdollisimman pieniksi.
Työyhteisössä on hyvä varautua surevan kohtaamiseen jo ennalta22.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Surukonferenssi alkaa torstaina. Konferenssissa käsitellään tänä vuonna surun kohtaamista työssä.
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme