MIELI Suomen Mielenterveys ry

Joulu kuuluu Kriisipuhelimessa jo monta viikkoa ennen pyhiä

Jaa

Mieli ry:n Kriisipuhelin päivystää joulun aikaan normaalisti joka päivä ja yö. Pyhinä puhuttavat erityisesti jouluun liittyvät odotukset ja huoli läheisten päihteiden käytöstä.

Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111.

Mieli ry:n Kriisipuhelimessa tehtiin marraskuussa kaikkien aikojen ennätys soittoyritysten määrässä. Soittoja tuli reilut 30 400, mikä on yli puolet enemmän kuin marraskuussa ennen korona-aikaa.

”Keskustelut Kriisipuhelimessa paljastavat, että moni voi huonosti. Paha olo on yleisin soiton syy, ja itsetuhoisia soittoja tuli loppusyksystä paljon. Onneksi keskusteluapua haetaan matalalla kynnyksellä”, sanoo Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter.

Myös alle 30-vuotiaiden soitot ovat viime vuoden tapaan pysytelleet korkealla. Lisäksi taloushuolet ovat kasvaneet vuonna 2021. Huoli rahasta puhuttaa myös joulun aikana. Toisin kuin muut juhlapyhät, joulu asettaa isoja suorituspaineita itselle ja läheisille.

”Joulu kuuluu soittajien puheissa useita viikkoja. Ihmisiä huolettavat rahaa ja aikaa vaativat järjestelyt sekä jouluun liittyvät paineet. Lapsille halutaan rakentaa unelmien joulu ja jos se ei onnistu, pudotaan korkealta", Winter sanoo.

Pandemia voi muuttaa suhtautumista sukujouluihin

Viime vuonna Kriisipuhelimeen tuli soittoja erityisen paljon jouluaattona. Yksinäisyydestä soitetaan tavallista enemmän, koska vasten tahtoaan jouluna yksin oleville pyhät ovat raskaita. Joulun ajatellaan yhä olevan perheiden ja suvun yhdessäolon aikaa. Toisille taas perhejoulut voivat nostaa parisuhdeongelmia tai huolta läheisistä.

”Huolta voivat herättää läheisen käytös, kuten riidat, liiallinen päihteiden käyttö tai väkivaltaisuus. Moni haluaa päästä ahdistaviksi koetuista pyhistä nopeasti eroon. Taustalla voi olla ikäviä muistoja lapsuuden jouluista”, Winter sanoo.

”Toisaalta pandemia-aikana joulua vietetään toista kertaa uusin tavoin, mikä voi muuttaa suhtautuista sukujouluihin.”

Oma kokemus avuntarpeesta riittää

Kriisipuhelimeen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitsee keskusteluapua omaan tai läheisen vaikeaan elämäntilanteeseen. Oma kokemus avun tarpeesta riittää. Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan joka päivä vuorokauden ympäri numerossa 09 2525 0111. Myös ruotsinkielinen linja Kristelefon on auki normaalisti maanantaista perjantaihin ja päivystää jouluaattona klo 9-13 numerossa 09 2525 0112. Arabiankielinen linja päivystää maanantaista torstaihin numerossa 09 2525 0113. Arabiankieliselle linjalle voi soittaa myös englanniksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

20.-22.12. Kriisipuhelin-toiminnan päällikkö Susanna Winter 040 587 5197, susanna.winter@mieli.fi
24.-26.12. voi jättää soittopyynnön kriisityöntekijöille Kati Ståhand klo 15-20.30, 044 777 4768, kati.stalhand@mikkelinkriisikeskus.fi tai Reetu Pesonen klo 21-07, 040 637 6041, reetu.pesonen@mieli.fi
Kristelefon-kyselyihin vastaa Camilla Björk, 044 243 8997, camilla.bjork@pohjanmaankriisikeskus.fi

Kuvat

Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää myös joulun aikaan 24/7 numerossa 09 2525 0111.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

MIELI Suomen Mielenterveys ry
MIELI Suomen Mielenterveys ry
Maistraatinportti
00240 Helsinki

(09) 615 516https://mieli.fi/

MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia. MIELI ry:n toimintaa tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme