Joulun ja uudenvuoden juhlapöydistä voi loihtia Michelin-tähtikeittiön arvoisen elämyksen FREX-perunalla
Suomalaisesta huippuperunasta on kasvanut suosittu raaka-aine Michelin-tähtiravintoloissa ympäri Euroopan. Yli sata eurooppalaista Michelin-tähden saavuttanutta ravintolaa on ottanut FREX-perunat listoilleen. Maukkaalla FREX-perunalla jokainen kotikokki voi loihtia joulun ja uudenvuoden juhlapöydästä Michelin-tähden arvoisen elämyksen.

Lukuisat kotimaiset ja kansainväliset huippukokit vannovat suomalaisen FREX-perunan nimiin. Niiden ylivertainen maku ja rakenne sekä korkeat ravintoarvot syntyvät terveestä ja elävästä maaperästä. Lisäksi ne kasvatetaan hiilinegatiivisesti.
FREX-perunoiden tarina alkoi parikymmentä vuotta sitten, kun Tapio Knuuttila edusti työkseen Brysselissä suomalaisten elintarvikeyhtiöiden tuotteita. Niinä vuosina syntyivät yhteydet belgialaisiin ravintoloihin ja Michelin-tähtitason keittiömestareihin.
Michelin-tähtipaikat ovat yksi FREX-tuotteiden tämän hetken tärkeimmistä näyteikkunoista. Suomalaista laatuperunaa käyttää jo yli 100 eurooppalaista Michelin-tähden ansainnutta ravintolaa mm. Belgiassa, Ranskassa ja Saksassa.
Tähtiravintoloita testataan jatkuvasti. Ne eivät voi käyttää huonoja raaka-aineita sekä sellaista raaka-ainetoimittajaa, joka ei toimi kestävien ja korkeatasoisten laatu- ja toimituskriteerien puitteissa.
FREX maistuu perunamuusissa ja joulun ajan perunalaatikossa
Peruna kuuluu olennaisesti suomalaisen joulun ja uudenvuoden juhla-aterioille. Tähtikokkien käyttämää FREX-perunaa on saatavissa ruokakaupoista ja marketeista.
Tapio Knuuttila esittelee yksinkertaisen perunamuusin reseptin, jonka takana on Saksassa Michelin-tähden kokannut huippukokki Sauli Kemppainen. Muusissa Kemppainen ja Knuuttila käyttävät Soraya-yleisperunaa.
”Perunoiden luontaisen makeuden saa ihan uudelle tasolle, kun lisää muusiin muutaman tipan sitruunamehua. Lisäksi osa voista ruskistetaan, mikä tuo hyvän lisämaun. Lopuksi muusin päälle raastetaan hieman parmesaanijuustoa. Aika namia”, Knuuttila kertoo.
Toinen laatuperunan vannoutuneista käyttäjistä ja kehittäjistä on helsinkiläisen Olo-ravintolan Michelin-tähden arvoiseksi luotsannut ravintoloitsija Pekka Terävä. Hän sanoo, että Soraya-lajike sopii luontaisen makeutensa ja rakenteensa puolesta täydellisesti joulun maukkaaseen perunalaatikkoon.
”FREX-peruna imee huokoisuutensa vuoksi makuja tavalla, joka tekee perunasta jokaisen kokin unelman. Parhaimman lopputuloksen saa käyttämällä jauhoisia tai yleisperunoita, jotka ovat loistavia valintoja perunalaatikkoon”, Terävä tähdentää.
Sadat tuhannet television katsojat saivat ihastella itsenäisyyspäivänä Linnan jatkoilla -ohjelmassa Kozeen Shiwanin taiteellisia ruoka-annoksia. Shiwan nosti arkipäiväisenä koetun perunan juhla-annostensa pääosaan. Perunaksi Shiwan valitsi myös Sorayan, joka muuttuu suolakuorihaudutuksessa aina vain kermaisemmaksi.
”Perunan koostumus tulee samalla kiinteämmäksi, jopa lihaisammaksi. Maku on puhdas ja vahva. Tällainen laatuperuna on rinnastettavissa kaviaarin tai ankanmaksan hienouteen”, Shiwan perustelee.
Myös kotikokit ovat hullaantuneita huippuperunaan
Ravintolakeittiöistä FREX-perunat ovat löytäneet tiensä kotikokkien annoksiin. Sosiaalisen median eri ruokaryhmissä se on noussut makukeskustelujen puheenaiheeksi.
Ruokaharrastaja ja mainosalan ammattilainen Pasi Turkka kertoo löytäneensä FREX-perunat jo pari vuotta sitten. Turkka on vaihtanut käytännössä kokonaan FREXiin. Häntä ei haittaa, että kaupassa ne maksavat hieman enemmän kuin tavalliset perunat, sillä hinnan takuuna on korkea laatu.
"Pidän hyvistä ja puhtaista mauista. Varsinkin nyt korona-aikana olen laittanut kotona ruokaa aika paljon. Peruna on loppujen lopuksi niin edullista, että sijoitan mieluusti muutaman euron sellaiseen raaka-aineeseen, joka on laadukas ja maukas", Turkka sanoo.
Turkka on jakanut Facebookissa kuvia itse tekemistään Pekka Terävän perunalaatikosta ja Sauli Kemppaisen muusista, mutta keitetty peruna on hänen ylivoimainen suosikkinsa. FREX ei hajoa keitettäessä, kuten monet perusperunat.
"Ne maistuvat parhaiten keitettyinä. Perunoissa on myös niin hieno kuori, että ne voi syödä sellaisenaan eli kuorineen", Turkka kehuu.
Perunasalaatti on uudenvuoden juhlien pääruoka
Kotikokki Elina Lehmusvuo sanoo kokeilleensa FREX-tuotteita vasta pari kertaa. Hän innostui laittamaan niitä itsenäisyyspäivän päivällispöytään.
”Halusin kokeilla ruoan valmistamista uudesta perunatuttavuudesta eri tavoin. Pyöräytin gratiinin, jossa perunan maku ei peity, vaan tulee hienostuneesti esille. Gratiini maistui vielä valmistuksesta seuraavana päivänäkin”, Lehmusvuo sanoo.
Uudenvuoden pöytään Lehmusvuolla on oma perunasalaatin resepti. Hän aloittaa salaatinteon sekoittamalla kermaviiliin tillinipun, pienen purkillisen kapriksia ja valkosipulinkynnen murskattuna.
Sen jälkeen joukkoon laitetaan reilu teelusikallinen omenaviinietikkaa tai balsamicoa sekä ripaus aromisuolaa ja sitruunapippuria. Kermaviiliseos kaadetaan kuutioitujen, keitettyjen ja jäähtyneiden perunoiden sekaan.
”Perunasalaattia ei saa maustaa liikaa, jotta perunan hieno maku pääsee oikeuksiinsa”, Lehmusvuo kiteyttää.
Perunasalaatti sekoitetaan ja annetaan tekeytyä vähintään puoli tuntia. Lopuksi salaatti koristellaan keitetyillä kananmunilla ja marinoidulla punasipulilla.
Pekka Terävän FREX-perunalaatikko
2 kg FREX Soraya -yleisperunoita
100 g voita
8 dl punaista maitoa
30 g vehnäjauhoja (gluteeniton: 30 g tattarijauhoja)
1 dl kermaa
suolaa ja muskottipähkinää
1–2 rkl siirappia
korppujauhoja tai ohueksi leikattuja perunaviipaleita
1. Pese ja kuori FREX-perunat ja keitä ne kypsiksi. Keitinveteen ei tarvitse lisätä suolaa.
2. Kaada keitinvesi pois. Lisää kattilaan suurin osa voista huoneenlämpöisenä. Paseeraa perunat tiheän siivilän läpi. Anna perunalumen jäähtyä hieman.
3. Lisää joukkoon 3 dl lämmintä punaista maitoa. Täydellinen lämpötila perunaseokselle on 60 astetta.
4. Sekoita huolellisesti joukkoon puolet jauhoista. Laita kattila kannen kanssa 60 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä puoli tuntia. Sekoita sen jälkeen joukkoon loput jauhot. Tämän jälkeen jatka imeltämistä vielä vähintään kolme tuntia.
5. Lisää joukkoon kerma ja loput maidot, kunnes seos on sopivan löysä.
6. Mausta oman maun mukaan suolalla. Lisää varovasti myös raastetuttua muskottipähkinää. Voit lisätä joukkoon siirappia, jos sose ei ole tarpeeksi makea.
7. Voitele vuoka ja kaada seos vuokaan. Jätä vuokaan reilusti tilaa, jotta perunalaatikko ei kiehu yli. Laita vielä halutessasi päälle korppujauhoja tai ohueksi leikattuja perunaviipaleita. Voit lisätä myös hieman voita.
8. Paista laatikkoa vielä kaksi tuntia 150 asteisessa uunissa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Skabam Oy
Pia Tapio-Knuuttila, toimitusjohtaja, pia.tapio@skabam.com, p. 050 448 3044
Tapio Knuuttila, hallituksen puheenjohtaja, tapio.knuuttila@skabam.com, p. 045 330 9808
Kuvat








Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä
Taiteilija Riiko Sakkinen piilotti Molotovin cocktaileja Hotelli- ja ravintolamuseoon9.6.2022 11:41:06 EEST | Tiedote
Kuvataiteilija Riiko Sakkisen provosoiva taide teki intervention Hotelli- ja ravintolamuseoon Helsinkiin. Interventio ei käsittele ruokaa ja juomaa ravintona, vaan keskittyy pakkauksiin, jotka toimivat propagandan välineinä. Ajatuksia ravisuttavat teokset piiloutuvat museon kokoelmanäyttelyyn ja ovat nähtävillä 14.8. saakka.
Palace on yhä paras ravintola – Brutaalibistro on Suomen oma ravintolatrendi18.5.2022 16:39:12 EEST | Tiedote
Helsinkiläinen Ravintola Palace on Suomen paras ravintola. Palace äänestettiin jo kolmannen kerran peräkkäin voittajaksi Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksessä. Seuraavina ovat helsinkiläiset BasBas, Savoy, Alexanderplats ja Grön. Vuoden ravintolahenkilö eli ”Ammattilaisten ammattilainen” on Michelin-tähtikokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 julkistetaan Gastro-messuilla keskiviikkona 18.5. klo 15.3011.5.2022 14:37:08 EEST | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki 2022 -messuille Helsingin Messukeskukseen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys päättyy vappuaattona28.4.2022 14:26:29 EEST | Tiedote
Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys päättyy vappuaattona klo 24. Tulokset julkistetaan Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 18. toukokuuta kello 15.30.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys käynnistyi – lista julki Gastro-messuilla toukokuussa4.4.2022 14:03:33 EEST | Tiedote
Viisi Tähteä -verkkomedian järjestämä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestys käynnistyi maanantaina. Äänestysaikaa on 30. huhtikuuta saakka. Tulokset julkistetaan Gastro Helsinki 2022 -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 18. toukokuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme