Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Journalister och yttrandefrihet i Belarus – vad kan vi lära oss?

Dela

Under Hanaholmens webbinarium den 24 maj berättar journalisten Åsa Ohlsson om de oberoende journalisterna i Belarus och vad vi i Sverige och Finland kan lära oss av dem.

”Åsa Ohlsson har följt utvecklingen i Belarus under många år och anses idag vara en av de mest kunniga svenska journalisterna på området. Hon har rest i och skrivit om landet och även talat inför den svenska riksdagen om de belarusiska frilansjournalisternas ställning”, berättar Hanaholmens projektchef Janne Wikström.

Åsa Ohlssons inlägg följs av ett samtal mellan journalisterna Gert Lundstedt och Kerstin Kronvall om hotet mot yttrandefriheten i Sverige och Finland.

Kerstin Kronvall har rapporterat från det tidigare Sovjetområdet sedan 1990-talet, medan Gert Lundstedt är ordförande för Frilans Riks, styrelsemedlem i Sveriges journalistförbund och ordförande för det svenska journalistförbundets yrkesetiska nämnd.

”Vi kommer också att ställa frågan hur finska och svenska journalister kan samarbeta när det gäller att försöka stävja trakasserier i hemlandet och utomlands”, konstaterar Janne Wikström.

Webbinariet är en fortsättning på den diskussion som Hanaholmen inledde i januari, när Sveriges och Finlands utrikesministrar Ann Linde och Pekka Haavisto analyserade läget i Belarus.

Tid: 24 maj 2021 kl. 14-15.30 (svensk tid/CET), 15-16.30 (finsk tid/EET)

Plats: online

Webbinariet går på svenska och modereras av frilansjournalisten Ingrid Svanfeldt. Frågor till debattörerna kan också ställas på finska eller engelska.

Diskussionen är en del av en universitetskurs i pressfrihetsfrågor för journaliststudenter.  Kursen genomförs i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland. 

Läs mera och anmäl dig här: www.hanaholmen.fi/sv/event/journalister-och-yttrandefrihet-i-belarus-sverige-och-finland/

Länk till samtalet om Belarus mellan utrikesministrarna Linde och Haavisto i januari 2021:  www.youtube.com/watch?v=Q3lVYlXzyaY&t=2468s

Ytterligare frågor, vänligen kontakta Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel. +358 40 767 7373

www.hanaholmen.fi

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Följ Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum