Suomen riistakeskus – Uusimaa

Joutomaista kosteikkoja vesilinnuille – eteläisestä Suomesta etsitään uusia kohteita

Jaa
Keväällä vesilintuja odottaa 43 kunnostettua kosteikkoa ympäri Suomen. SOTKA-kosteikot-hankkeen jatkon myötä elinympäristötyö laajenee. Nyt etsitään suunnitteluun uusia kunnostettavia kohteita.

Vesijättömaa Hyvinkäällä, märkä laidunpelto Lohjalla, rantaniittyalue Salossa ja monet muut kohteet ovat muuttuneet parissa vuodessa upeiksi kosteikkoelinympäristöiksi vesilinnuille SOTKA-kosteikot-hankkeen avustuksella.

- Kosteikot ovat vesilintukantojen elpymiselle tärkeitä, sillä sorsanpoikaset tarvitsevat matalaa, selkärangattomia kuhisevaa vettä ensimmäisinä elinviikkoinaan, kertoo SOTKA-kosteikot –hankkeen suunnittelija Lauri Laitila.

Kosteikot auttavat lajiston lisäksi vesien suojelussa ja tulvien hallinnassa. Valtaosa kohteista kuuluu yksityisille maanomistajille, jotka ovat moninaisista syistä tahtoneet perustaa kosteikon. Suomen riistakeskuksen vetämän SOTKA-kosteikot-hankkeen tavoitteena on turvata taantuvien vesilintukantoja auttamalla maanomistajia ja muita kiinnostuneita tahoja perustamaan, kunnostamaan ja hoitamaan soveltuvia kohteita vesilintujen poikue-elinympäristöiksi. Kunnostukset on tehty pääosin patoamalla.

- Paikalliset ovat olleet hyvin innostuneita. Kosteikko tuo kauneutta maisemaan ja virkistysmahdollisuuksia. Esimerkiksi Jyrkännotkon kosteikon kalliolta Lohjalla on hieno katsoa kosteikon elämää “lintuperspektiivistä”, Laitila sanoo.

Lintuharrastajat ja metsästäjät mahtuvat samalle alueelle. Hankesopimuksella varmistetaan, että vesilinnustus on kestävää ja kosteikkoa hoidetaan aktiivisesti.

Uusia kohteita voi esittää

Uusia kohteita on nyt mahdollista esittää mukaan SOTKA-kosteikot-hankkeeseen. Omarahoitus ja sponsorit nousevat jatkohankkeessa tärkeään rooliin: Hanke tarjoaa suunnittelun, mutta varat toteutukseen tulee löytää muista rahoituslähteistä.

Maa- ja metsätalousministeriön rahoittama SOTKA-kosteikot-hanke kuuluu Suomen luonnon monimuotoisuutta edistävään Helmi-ohjelmaan. Hankkeessa toteutettiin vuosien 2020–2022 aikana yli 630 hehtaaria elinympäristöä vesilintujen poikasille. Jatkohankkeessa vuosina 2023–2024 tavoitteena on suunnitella vähintään 40 pinta-alaltaan laajaa poikue-elinympäristöä sekä edistää helppojen ja edullisten elinympäristökunnostuksien toteuttamista.

Kuvat: Jyrkännotkon kosteikko Lohjalla ennen ja jälkeen kunnostusten ja työmaan aikana, Vähäjärven kosteikko Salossa ennen ja jälkeen kunnostusten, Vähäjärven kosteikon työmaa käynnissä, Saarenjärven rantakosteikko Salossa ennen ja jälkeen kunnostusten.

Kuvia saa käyttää SOTKA-kosteikoista uutisoidessa. Kuviin merkittävä Lauri Laitila / Suomen riistakeskus tai Johanna Hellman / Suomen riistakeskus. Kuvaaja selviää tiedostonimestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lauri Laitila, kosteikkosuunnittelija, Suomen riistakeskus
029 431 2119, lauri.laitila@riista.fi
kosteikko.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen riistakeskus – UusimaaSuomen riistakeskus on itsenäinen julkisoikeudellinen laitos, joka edistää kestävää riistataloutta, tukee riistanhoitoyhdistysten toimintaa ja huolehtii riistapolitiikan toimeenpanosta sekä vastaa sille säädetyistä julkisista hallintotehtävistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen riistakeskus – Uusimaa