Karisto

J.S. Meresmaan Kenties tapan sinut vielä on vampyyritarina, jollaista et ole vielä lukenut

Jaa

Mitä tapahtuu, kun e-urheilijan urasta haaveileva teini-ikäinen Aleksi kohtaa 132-vuotiaan Nora-vampyyrin? Vampyyrien kuolematonta lumoa hehkuva notkea fantasiajännäri pitää otteessaan viimeiselle sivulle saakka.

Kenties tapan sinut vielä on veret seisauttava vampyyritarina, joka kääntää päälaelleen tyypillisimmät vampyyrikertomusten kliseet. Sähkötekniikan linjaa ammattikoulussa käyvä Aleksi haaveilee e-urheilijan urasta ja harjoittelee aktiivisesti haaveet saavuttaakseen. Hän tapaa jäätelöbaarissa Noran, joka paljastuu vampyyriksi. Nora houkuttelee hänet syrjäiselle jättömaalle, raskaan metallioven luo ja kiskaisee hänet käsittämättömillä voimilla pimeyteen. Mutta päätyminen bunkkeriin nälkäisen vampyyrin kanssa on vasta alkua.

Uhkistaan huolimatta vampyyrius kiehtoo Aleksia, joka tajuaa, että siitä olisi ammattimaisen e-urheilun näkökulmasta monia hyötyjä: ei tarvitse nukkua eikä esimerkiksi pitää vessataukoja, joten tärkeitä pelejä ei tarvitsisi maallisten tarpeiden vuoksi keskeyttää. Aleksi huomaa myös viihtyvänsä Noran seurassa, mutta syvenevä suhde tähän sekä ystävyys lukiota käyvän bestiksen Roopen kanssa eivät yhdisty ongelmitta. Mitä kaikkea Aleksi oikeastaan on valmis tekemään toteuttaakseen unelmansa?

Toisin kuin valtavirran vampyyritarinoissa usein, Kenties tapan sinut vielä -kirjassa tavallinen ihminen on poika ja vampyyri on tyttö. Kirjailija J.S. Meresmaa halusi kyseenalaistaa perinteistä, toksistakin kuvaa miehestä mystisenä saalistajana ja naisesta voimattomana uhrina. Tarina poikkeaa tyypillisimmistä teinivampyyrikertomuksista myös siinä, että tällä kertaa satoja vuosia vanha vampyyri ei soluttaudu lukiolaiseksi muiden lukiolaisten joukkoon.

”Jos olisi mahdollisuus tehdä ihan mitä tahansa maailmassa, miksi kukaan palaisi juuri koulun penkille?”, Meresmaa pohtii.

Ammattikoulutaustainen J.S. Meresmaa (s. 1983) kirjoitti kirjansa päähenkilöstä Aleksistakin ammattikoululaisen siksi, että nuortenkirjojen päähenkilöt seikkailevat usein lähinnä lukioiden käytävillä. Hän kokee, että koska ammattikoulua harvoin nähdään nuortenkirjoissa vaihtoehtona, se voi myös ohjata kirjojen kohderyhmää lähinnä lukiolaisiin. Tamperelainen Meresmaa itse päätyi jättämään lukion kesken, meni töihin ja vasta myöhemmin keksi, että haluaa puutarhuriksi (ja lopulta kirjailijaksi).

Vuodesta 2016 vapaana kirjailijana työskennellyt Meresmaa tunnetaan esimerkiksi Mifonki-sarjastaan ja säeromaaneista Dodo ja Khimaira, joista ensin mainittu oli Topelius-ehdokas ja sai Blogistanian Kuopus-palkinnon.

Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa ilmestymispäivänään 14.1.2022, ja se on saatavilla myös sähkö- ja äänikirjana.

Haastattelupyynnöt, lisätiedot ja pdf-vedokset: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kuva: Laura Vesa
Kuva: Laura Vesa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Karisto
Karisto
Kasarmikatu 11
13100 Hämeenlinna

https://www.karisto.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Marraskuu lähestyy, oletko valmis? Laura Suomelan Minä vastaan marraskuu on valloittava tarina talven pimeyden selättämisestä12.10.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Marraskuuta kammoava kirjailija, erityisnuorisotyönohjaaja ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Laura Suomela kirjoitti lohtukirjan 17-vuotiaana kotoa pois muuttavasta Emmistä, jonka uusi, itsenäinen elämä ei lähde käyntiin ihan niin kuin hän oli toivonut. Kaiken lisäksi vuoden synkin ajankohta painaa päälle. Voiko marraskuuta peitota millään?

Leah Johnsonin lämmin ja hauska Jos vain kruunun saisin on ”queer-tanssiaisromanssi, jota et tiennyt tarvitsevasi”7.10.2021 15:24:43 EEST | Tiedote

Sydämellinen YA-romaani unelmista ja itsensä löytämisestä on hurmannut lukijat ympäri maailman, eikä ihme. Kirja tarjoaa perinteiseen amerikkalaiseen tanssiaiskuningatar-tarinaan uudenlaisen näkökulman. Muun muassa Kirkus Reviews, Amazon, Marie Claire ja Publishers weekly valitsivat Leah Johnsonin esikoisteoksen vuoden 2020 parhaiden kirjojen joukkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme