Like Kustannus

Juha Vaskun Ikuiset jäljet on raju true crime -tarina Brasilian slummeissa kasvaneesta "Valkoisesta pirusta”

Jaa
"Tämä kertomus ei ole Hollywood- elokuva, ja odotan edelleen sitä onnellista loppua."

Juha Vasku oli 5-vuotias, kun hänen perheensä muutti Valkeakoskelta Brasilian São Pauloon vuonna 1965. Juhan isä oli päässyt töihin johtavaan asemaan paperitehtaalle, joten perhe eli yltäkylläisesti. Kun Juha oli 12-vuotias, naapuri käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen ja syyllisti tapahtuneesta Juhaa. 14-vuotiaana Juha surmasi naapurin.  

Juha haki turvaa slummien jengeistä, vaikka asui itse paremmalla alueella. Hän ajautui rikos- ja huumekierteeseen. Maine tappajana toi hänelle lempinimen Valkoinen piru. 16-vuotiaana Juha joutui Carandirun vankilaan, jossa hän vietti noin kuukauden, kunnes vankilanjohtaja sai tietää pojan olevan sinne liian nuori.    

Kun Juha oli 17-vuotias, paperitehtaan työntekijä kutsui hänet juhliin. Siellä hän ymmärsi, että häntä rakastetaan. Juha jätti jengin. Hän pääsi taidekouluun ja sai töitä kuvittajana sanomalehdessä. Hän opiskeli myös capoeira-mestariksi. Vuonna 2015 Juha muutti takaisin Suomeen.  

Miten suomalaismies selvisi huumeiden ja väkivallan maailmasta? Carandirun vankila ja São Paulon kadut jättivät häneen ikuiset jäljet. Rakkaus, taide ja halu auttaa toisia ovat kuitenkin pitäneet hänet pinnalla. Henkireikä on hänen Brasiliaan perustamansa capoeira-koulu, jonka kautta hän auttaa syrjäytymisvaarassa olevia lapsia. 

 

“Tein nuorena vääriä asioita, koska pelkäsin, että joku voisi satuttaa minua.Uskoin, että olemalla paha muut pelkäävät minua, eivätkä ole minulle pahoja.” 

 

“Monet sanovat, että en ole saanut riittävää rangaistusta teoistani, mutta kyllä minä olen niistä hinnan maksanut.” 

 

Ikuiset jäljet ilmestyy painettuna, e-kirjana sekä Jone Takamäen lukemana äänikirjana. Teos on arvostelu- ja käsittelyvapaa 23.2.2023.  

 

Haastattelupyynnöt ja pdf-vedokset: adele.couavoux@like.fi 

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@like.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Lataa
Juha Vasku. Kuva: Juha Metso.
Juha Vasku. Kuva: Juha Metso.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Like Kustannus
Like Kustannus
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

09 1566 1http://www.like.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus

Maailman legendaarisin räppäri murhattiin vuonna 1996, mutta hänen muistonsa ei himmene – Like julkaisee Tupac Shakurin elämäkerran lokakuussa16.5.2023 15:50:54 EEST | Tiedote

Tupac Shakur eli 2Pac (1971–1996) oli yksi maailman tunnetuimmista räppäreistä, ja hänen elämänsä myötäili laulujen sanoja. Eriarvoisuutta ja poliisiväkivaltaa vastaan hyökännyt räppäri ehti olla osallisena ampumavälikohtauksissa ja istua vankilassa mutta myös näytellä hittielokuvissa ja myydä kymmeniä miljoonia albumeja. Shakur ammuttiin vuonna 1996, vain 25-vuotiaana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme