EMMA – Espoo Museum of Modern ArtEMMA – Espoo Museum of Modern Art

Juhana Moisanderin Ethology of a Man on videoteos vallasta ja ihmisen ryhmäkäyttäytymisestä

Jaa

Ethology of a Man (2019) käsittelee ihmisen ryhmäkäyttäytymisen malleja, jotka toistavat itseään historiallisesta aikakaudesta toiseen. Videoinstallaatio koostuu kontakti-improvisaatioryhmän kanssa toteutetuista kohtauksista ja vahvasta äänimaailmasta. Teos valittiin kesäkuussa 2018 avoimen haun perusteella AVEKin ja EMMAn 40 000 euron yhteistuotantotuen saajaksi ja on nyt ensimmäistä kertaa yleisön nähtävillä.

Juhana Moisander, Ethology of a Man
Juhana Moisander, Ethology of a Man

Ihmishahmojen asetelmat, värimaailma ja valon käyttö teoksessa viittaavat eurooppalaiseen 1500–1600-lukujen barokkimaalaustaiteeseen. Esiintyjien liikkeet kuvaavat vallan dynamiikkaa massahurmion sekä johtajahahmojen nousun ja tuhon kautta. Juhana Moisander on teostaan varten tutkinut alttaritauluissa esitettyjä ihmismassoja sekä sitä, miten joukkoja on taidehistoriassa kuvattu ja mikä tekee ryhmästä visuaalisesti mielenkiintoisen. Ajatukset ympäristön ja ryhmäpaineen vaikutuksesta yksilön moraalisiin valintoihin ovat uuden teoksen lähtökohtia. 

"Ihmisiä tuo yhteen esimerkiksi kirkko, mielenosoitus tai konsertti. Tällainen ryhmä on aina väliaikainen – se kokoontuu ja hajoaa. Ihmisjoukko tiivistyy ja yksilö yhdistyy osaksi jotain itseä suurempaa. Tilanne saavuttaa kulminaatiopisteen, jonka jälkeen kaikki taas hajoavat hiljalleen omiin koloihinsa. Toimiakseen joukko tarvitsee kiintopisteen, jonka kautta yhteinen viesti tai yhdessäolon syy kanavoituu", pohtii Moisander.  

Juhana Moisander (s. 1977) tunnetaan mediateoksista, joissa äänen, kuvan ja tilan suhde muodostaa tunnelmaltaan vahvan kokonaisuuden. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopisto) kuvataiteen koulutusohjelmasta 2007. Moisander asuu ja työskentelee Karkkilassa.  

Ethology of a Man on toteutettu Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin ja EMMAn yhteistuotantotuella. Teos valittiin 35 hakijan joukosta keväällä 2018 järjestetyn avoimen haun perusteella. 

Teos on esillä EMMAn Areena-tilassa 26.3.–7.7.2019. Areena on tila uudelle, kokeilevalle, poikkitaiteelliselle ja prosessinomaiselle nykytaiteelle. 

Making of Ethology of a Man

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juhana Moisander, Ethology of a Man
Juhana Moisander, Ethology of a Man
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

EMMA – Espoo Museum of Modern Art
Ahertajantie 5
02100 Espoo

http://www.emmamuseum.fi

EMMA – Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. EMMA sijaitsee Espoon Tapiolassa, professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa betoniarkkitehtuuria edustavassa Näyttelykeskus WeeGeessä. Näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat, ja pelkistetty moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä. EMMA on Vuoden museo 2018. Tervetuloa!

@emmamuseum

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EMMA – Espoo Museum of Modern Art

KUTSU medialle: Interwoven – Yhteen kudotut -näyttelyn ennakkoesittely ti 4.6. klo 1022.5.2019 13:13:33 EESTKutsu

Tervetuloa tutustumaan Interwoven – Yhteen kudotut -näyttelyyn EMMAan tiistaina 4.6. klo 10. Näyttelyssä on esillä teoksia 12 suomalaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta. Ryhmänäyttely tekstiilisuunnittelun ja taiteen vuorovaikutuksesta luo katseen tämän päivän rohkeaan ja kehittyvään materiaalien maailmaan. Näyttely avautuu Bryk & Wirkkala -katseluvaraston ympäröimään tilaan. Katseluvaraston puolella esillä on vastikään konservoituja Rut Brykin Seita-kankaita. Saastamoisen säätiön Kosketus-näyttelyn mediatilaan avautuu Pilvi Takalan videoteos Players (2010).

Nykytaiteen kärkinimet EMMAssa 202014.5.2019 13:35:22 EESTTiedote

Espoon modernin taiteen museon EMMAn ensi vuoden ohjelmisto käynnistyy kansainvälisesti tunnetun Tacita Deanin ensimmäisellä laajalla yksityisnäyttelyllä Pohjoismaissa. Syksyllä maailmankuulu taiteilijaduo Elmgreen & Dragset luo EMMAan uuden teoksen osana laajaa näyttelyä. Lisäksi vuoden aikana nähdään ensiesityksessä useita uusia teoksia suomalaisilta taiteilijoilta ja Suomen taideakatemian vastapalkitseman Aaron Heinon yksityisnäyttely.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme