Etelä-Savon ELY-keskus

Juhannusviikon sinilevätilanne rauhallinen Etelä-Savossa

Jaa

Sinilevistä on tehty vain joitakin yksittäisiä havaintoja Etelä-Savon järviltä, ja esiintymät ovat olleet melko pieniä ja paikallisia. Maakunnan alueella sijaitsevilta 15 vakiohavaintopisteeltä hieman sinilevää havaittiin Heiniöltä Pieksämäeltä sekä Pieneltä-Raudanvedeltä Rantasalmelta. Vaihteleva ilman lämpötila sekä tuuliolosuhteet ovat myös hillinneet sinilevien muodostusta monin paikoin. Kokonaisuudessaan sinilevätilanne Etelä-Savossa on ajankohdalle tyypillinen, eli melko rauhallinen. Pääsääntöisesti levähavainnot lisääntyvät vasta juhannuksen jälkeen ja painottuvat usein heinäkuulle ja elokuun alkuun.

Eteläsavolainen järvimaisema. Vapaa julkaistavaksi.
Eteläsavolainen järvimaisema. Vapaa julkaistavaksi.

Pintavesien lämpiäminen ja sateet voivat lisätä sinilevien kasvua

Pintaveden lämpötila 23.6 Haukivedellä Oravissa on 15,7 astetta ja Kyyveden Asemanrannassa 17,1 astetta. Lämpötilat ovat tällä hetkellä noin 0,5 astetta vastaavan ajankohdan pitkänajan keskiarvoa alemmat, mutta lähipäivien jopa helteisten päivälämpötilojen odotetaan nostavan pintaveden lämpötiloja nopeasti ja heinäkuun alussa odotetaan 20:en asteen lämpötilarajan rikkoutuvan ainakin pienissä ja keskikokoisissa järvissä.

Pintaveden lämpötilan kohotessa sekä auringon tulosäteilyn lisääntyessä ennuste sinilevien esiintymiselle kasvaa. Myös runsaat sateet lämpimien päivien välissä voivat lisätä sinilevien kasvua merkittävästi maa-alueelta huuhtoutuvien ravinteiden lisääntymisen myötä, sillä sinilevät kykenevät nopeasti ja tehokkaasti hyödyntämään saatavilla olevat ravinteet. Monet muut levät ja vesikasvillisuus hyödyntävät vesistöön kulkeutuvia ravinteita fosforia ja typpeä selvästi pitemmällä aikavälillä.

Älä ui sinileväisessä vedessä

Uimavesien lämmetessä on syytä tarkkailla myös sinilevien esiintymistä uimapaikoilla. Sinileväkukinnat voivat myös olla myrkyllisiä. Jos veteen ilmaantuu silminnähden runsaasti levää, uimista ja veden käyttöä sauna- ja talousvedeksi on syytä välttää. Leväpitoiseen veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä. Sinilevät voivat aiheuttaa mm. allergiareaktioita, silmätulehduksia tai nuhaista oloa. On myös hyvä muistaa, että sinilevän peitossa ollut vesi ei ole aivan heti käyttökelpoista uimiseen tai talousvedeksi veden kirkastumisen jälkeen, sillä näkyvien leväkukintojen kadottua ja levämassan hävittyä mahdolliset sinileväsolujen sisältämät liuenneet myrkyt ovat vielä olemassa vedessä. Yleisohjeena on hyvä pidättäytyä veden käytöstä vähintään yksi vuorokausi leväkukinnan hävittyä. Jos epäilet sinilevistä aiheutuneita oireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111

Levähavainnoista ilmoittaminen

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistöasiantuntija Pekka Sojakka, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 233, pekka.sojakka(at)ely-keskus.fi

Vesistöasiantuntija Liisa Muuri, Etelä-Savon ELY-keskus p. 0295 024 029, liisa.muuri(at)ely-keskus.fi

Vesienhoidon harjoittelija Sari Kainulainen, Etelä-Savon ELY-keskus p. 0295 024 269, sari.kainulainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Eteläsavolainen järvimaisema. Vapaa julkaistavaksi.
Eteläsavolainen järvimaisema. Vapaa julkaistavaksi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Lintuvedet ja niissä elävät lintulajit tarvitsevat suojelua - aihe esillä Farmari-messuilla27.6.2022 14:07:07 EEST | Tiedote

Lintuvesien ja niissä elävän linnuston tila on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Uhanalaisia ranta- ja vesilintuja voidaan suojella lintuvesiä kunnostamalla. Farmari-messuilla Etelä-Savon ELY-keskuksen osastolla syvennytään lintuvesien ja kosteikkojen kunnostukseen perjantaina 30.6., kun lauteille haastateltavaksi nousee lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen Metsästäjäliitosta.

Etelä-Savon järvien vedenkorkeudet keskimääräistä ylempänä, mutta laskusuunnassa23.6.2022 11:36:38 EEST | Tiedote

Pienten ja keskikokoisten järvien vedenkorkeudet ovat Etelä-Savossa laskusuunnassa. Kevättulva oli tänä vuonna monin paikoin keskimääräistä suurempi, minkä vuoksi vedenkorkeus on edelleen usealla järvellä ajankohtaan nähden keskimääräistä ylempänä. Myös kesäkuun runsaat sademäärät ovat hidastaneet vedenpintojen laskua. Suurien järvien, eli Saimaan ja Puulan, nousu on vähitellen pysähtymässä, ja vedenpinta kääntyy heinäkuussa laskuun. Pintavedet ovat olleet ajankohtaan nähden viileitä viime päiviin saakka, mutta nyt lämpenemään päin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme