Suomen Punainen Risti SPR

Jul i Sinnet-matköpkorten har utdelats till hemmen – medellösheten syns på familjernas matbord också i vardagen

Jaa

Bidragen till insamlingen Jul i Sinnet har den här julen gett mat på borden hos sammanlagt 28 000 barnfamiljer. En enkät som gjordes bland yrkespersoner inom social- och hälsovården, som fattade beslut om vem som får köpkort, visar att det i mindre bemedlade familjer råder brist på ordentlig mat, inte bara på helger utan också på vardagar.

Bild: Kristiina Hemminki / Finlands Röda Kors
Bild: Kristiina Hemminki / Finlands Röda Kors

I år delades i Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbunds insamling Jul i Sinnet ut sammanlagt 28 000 matköpkort till mindre bemedlade barnfamiljer i Finland. Med köpkortet på 70 euro kan föräldrarna köpa mat till julbordet åt familjen.

Enkäten som Finlands Röda Kors gjorde om barnfamiljsfattigdom i november-december visar att bristen på pengar syns i de mindre bemedlade barnfamiljernas kylskåp också på vardagarna. Av de yrkespersoner inom social- och hälsovården som svarade på enkäten berättade var fjärde att mindre bemedlade barnfamiljer är tvungna att spara på maten eller att kosten är bristfällig på grund av att familjen är fattig.

Också behovet av mathjälp kom fram i enkäten. Av de 108 yrkespersonerna inom social- och hälsovården som svarade på enkäten nämnde var femte att mindre bemedlade familjer måste ty sig till mathjälp för att klara av vardagen.

- Det här berättar om att de fattigaste barnfamiljerna ständigt är tvungna att stöda sig på sådana former av hjälp som är avsedda att vara tillfälliga och det allra sista alternativet, när andra stödnätverk inte räcker till.Grundtryggheten måste fås till en sådan nivå att den räcker till för att täcka de grundläggande behoven i livet för en barnfamilj, såsom hälsosam mat, betonar Röda Korsets koordinator för social välfärd Maaret Alaranta.

Tack till bidragsgivarna

I Jul i Sinnet-insamlingen deltog i år på sedvanligt sätt både företag och privata donatorer. Det slutliga insamlingsresultatet blir klart i början av året, när alla redovisningar har inkommit.

- Varje bidrag är viktigt, för tack vare människornas hjälpvilja kan vi förmedla hjälpen vidare till rätt ställe, påminner Röda Korsets koordinator för medelsanskaffning Regina Laurén.

- Jag vill framföra ett varmt tack till alla donatorer och frivilliga som har deltagit i insamlingen.

Insamlingen Jul i Sinnet startade den 21 november och den ordnades i samarbete med Yles morgon-program, Yle Radio Suomi och Yle Radio Vega. Med köpkorten har familjerna kunnat köpa mat i partnerbutikerna som deltar i kampanjen, det vill säga K-mataffärer, Lidl och S-gruppens butiker. Insamlingen ordnades i år för 23:e gången.

Röda Korset genomförde en enkät om barnfamiljsfattigdom i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund 24.11-2.12.2019. Enkäten var landsomfattande och den sändes ut till nästan 350 yrkespersoner inom social- och hälsovården, vilka fattade besluten om mottagarna av Jul i Sinnet-köpkorten. Inom utsatt tid erhölls svar av totalt 108 svarande. Analysen utfördes av Finlands Röda Kors.

Ytterligare upplysningar:

Koordinator för social välfärd Maaret Alaranta, Finlands Röda Kors, tfn 040 358 3257

Koordinator för medelsanskaffning Regina Laurén Finlands Röda Kors, tfn 040 719 3158

Avainsanat

Kuvat

Bild: Kristiina Hemminki / Finlands Röda Kors
Bild: Kristiina Hemminki / Finlands Röda Kors
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

ÄNDRING I DET TIDIGARE PUBLICERADE MEDDELANDET, stödgivaren tillagd: Finlands Röda Kors öppnar en landsomfattande samtalstjänst1.4.2020 12:03:45 EESTTiedote

I Röda Korsets samtalstjänst, som öppnade idag, kan du diskutera oro och bekymmer som orsakats av coronavirusepidemin. De som svarar är frivilliga som utbildats för att ge psykiskt stöd, tjänsten är öppen måndagar till fredagar klockan 9-21, telefonnumret är 0800 100 200. Samtalstjänsten upprätthålls med LokalTapiolas stöd.

Finlands Röda Kors fjärde Triage-enhet till Åland30.3.2020 11:00:00 EESTTiedote

Röda Korset sätter på tisdag 31.3 upp ett tält för en Triage-enhet alldeles intill Ålands centralsjukhus i Mariehamn. I tältet får sjukhuset ett separat extra utrymme, som gör det möjligt att bedöma vårdbehovet och hur brådskande vården samt att undvika smittspridning av coronaviruset. Begäran kom från Ålands sjukvårdsdistrikt (ÅHS) och enheten sänds iväg från Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme