Suomen Punainen Risti SPR

Julen för en ensam människa kan räddas med ett julsamtal – Röda Korset erbjuder hjälp i julkaféer och de ungas skyddshus

Dela

För den som ofrivilligt firar jul ensam kan den långa helgen vara en förkrossande upplevelse. Var och en av oss kan bryta en annan människas ensamhet genom att ta till telefonen och fråga hur hen har det. Också Röda Korsets julkaféer och de ungas skyddshus erbjuder gemenskap runt om i Finland.

Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors

Gemenskap och tid tillsammans med familjen som förknippas med julen kan fördjupa känslan av ensamhet bland den som ofrivilligt firar julen ensam.   

Vi vill alla höra till en gemenskap och bli sedda.  Känslan av osynlighet påverkar både individen och hela samhället negativt.  Ensamheten försämrar välbefinnandet och utgör till och med en större risk än hjärt- och kärlsjukdomarna för en förtida död.   

Det kan vara svårt att tala om att man är ensam ens för de närmaste anhöriga, för det upplevs vara ens eget fel, berättar Finlands Röda Kors koordinator för social välfärd Maaret Alaranta.  

– Ensamhet är emellertid mycket vanligt: var tredje upplever sig vara ensam.  Coronapandemin har ökat antalet människor som känner sig ensamma och på grund av smittorisken firar många även i år julen separerade från sin familj, fastän det skulle finnas närstående som bryr sig, konstaterar Alaranta.  

Ett julsamtal bryter ensamheten  

Röda Korset uppmuntrar att ta kontakt och att uppmärksamma dem som ofrivilligt firar jul ensamma. Redan med en liten gärning kan man visa att man bryr sig: att fråga av grannen hur hen har det eller ett telefonsamtal till en släkting kan för mottagaren vara en stor sak.   

– Alla har vi säkert någon släkting eller bekant som vi på grund av vardagsturbulensen har glömt att hålla kontakt med. Under julhelgen eller mellandagarna lönar det sig att modigt ta tag i telefonen och fråga hur hen har det.  Julsamtalet kan tas in som en ny tradition vid sidan av de gamla, uppmuntrar Alaranta.  

Alla är välkomna till Röda Korsets julkaféer   

Röda Korsets lokalavdelningar ordnar julkaféer på flera orter runt om i landet. Kaféerna är öppna och avgiftsfria mötesplatser för alla som saknar någon att prata med.   

Mötesplatserna som är öppna under julhelgen hälsar alla välkomna på en gratis kopp kaffe och för att umgås med frivilliga inom vänverksamheten.  Julkaféer ordnas också virtuellt på nätet.  

Information om julkaféer på olika orter   

De ungas skyddshus och Sekasin-chatten är öppna under julen  

Röda Korsets skyddshus för unga håller jour också under julen och nyåret.  Den unga komma till skyddshuset, om det är problematiskt att fira jul ensam eller med familjen.  Samtalshjälp erbjuds och vid behov också en trygg övernattningsplats.  

Skyddshuset i Tammerfors har jour oavbrutet från julafton klockan 15 till annandag jul klockan 10.  Skyddshuset i Åbo är öppet dygnet runt både under julen, mellandagarna och nyåret.  I huvudstadsregionen har jouren under tiden 23–27.12 koncentrerats till skyddshuset i Vanda.  

Kontaktuppgifter till de ungas skyddshus och julens öppettider  

Hjälp finns också att få i Sekasin-chatten, som har jour under helgerna normalt från måndag till fredag klockan 9–24 samt från lördag till söndag klockan 15–24. Sekasin Gaming-webbgemenskapen är öppen dygnet runt.  

Ytterligare upplysningar: 

Koordinator för social välfärd Maaret Alaranta, tfn040 358 3257 

Chef för de ungas skyddshusverksamhet Leena Suurpää, tfn  050 543 8251 

Kommunikationssakkunnig Sari Häkkinen, tfn  040 664 3236 

Finlands Röda Kors förmedlar också vänner och webbvänner runt om i Finland.  Ytterligare uppgifter om att få en frivillig vän hittar du på Röda Korsets webbsidor.  

 

 

Nyckelord

Bilder

Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Foto: Joonas Brandt / Finlands Röda Kors
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum