Oulun yliopisto

Julia Jäkel psykologian professoriksi Oulun yliopistoon

Jaa

Oulun yliopistossa tänä syksynä alkaneen psykologian tutkinto-ohjelman professorina on aloittanut PhD Julia Jäkel. Jäkel on tunnettu kliininen psykologi ja kehityspsykologi, joka keskittyy tutkimuksessaan ympäristön ja erityisesti vanhemmuuden merkitykseen lapsen kehityksessä.

PhD Julia Jäkel on aloittanut Oulun yliopiston psykologian professorina. Kuva: Mikko Törmänen
PhD Julia Jäkel on aloittanut Oulun yliopiston psykologian professorina. Kuva: Mikko Törmänen

Julia Jäkelin tutkimus on monitieteistä ja yhdistää monipuolisesti eri tutkimusmenetelmiä. Hänen tavoitteenaan on ymmärtää ihmisen kehitystä ja resilienssiä (kestokykyä). Jäkel on mukana useissa pitkittäistutkimuksissa eri puolilla maailmaa.

”Professuurini on erinomainen tilaisuus paitsi rakentaa uusi tutkimustiimi, myös palvella opiskelijoita ja kouluttaa heistä hyviä tutkijoita. Pohjois-Suomessa on pulaa psykologeista”, Julia Jäkel sanoo.

Jäkel tulee hyödyntämään tutkimuksessaan laajoja Pohjois-Suomen kohorttiaineistoja. ”Vuosikymmenien aikana kertyneen tiedon avulla voidaan luoda monimutkaisia riski- ja resilienssimalleja ja ennustaa, miten ympäristö vaikuttaa lasten kehitykseen. Keskosvauvoihin, erityisesti heidän kognitiiviseen kehitykseensä liittyy monia riskejä, mutta ympäristöllä ja erityisesti vanhemmuudella on merkittävä rooli lapsen kehityksessä”, Jäkel kertoo.

Vanhemmuus on Jäkelin mukaan ideologisesti latautunut osa ihmiselämää. ”Trendejä tulee ja menee, ja vanhemmat saavat päivittäin lukea uusista riskeistä tai haasteista lapsen kehityksessä. Missioni on käyttää korkealaatuisia menetelmiä, kerätä aineisto ja tulkita se”, Jäkel sanoo.

Oulun yliopistoon Julia Jäkel siirtyi Tennesseen yliopistosta Knoxvillestä, missä hän toimi kuusi vuotta apulaisprofessorina. Knoxvillessä Early Experiences Labissa hän tutki varhaisten elämänkokemusten pitkän aikavälin vaikutuksia erilaisissa yhteyksissä.

Julia Jäkel on opiskellut kehityspsykologiaa ja kliinistä psykologiaa ja väitellyt Ruhr-Universität Bochumissa Saksassa. Väitöskirjassaan vuonna 2008 hän tarkasteli, miten vanhempien maahanmuuttaja-asema ja kotoutuminen vaikuttivat lapsen kehitykseen. Aineistona hänellä olivat turkkilaiset maahanmuuttajalapset ja saksalaiset esikoululaiset.

Väiteltyään tohtoriksi Jäkel työskenteli psykologi Dieter Wolken tutkimusryhmässä.Wolke tunnetaan pitkittäistutkimuksesta, jossa tutkittiin Etelä-Baijerissa 1985–1986 syntyneitä keskosia. Jäkel on työskennellyt myös Isossa-Britanniassa ja Boliviassa.

Oulun yliopiston uudessa psykologian koulutusohjelmassa aloitti tänä syksynä 40 opiskelijaa. Kevään yhteishaussa psykologian tutkinto-ohjelma nousi lääketieteen jälkeen Oulun yliopiston toiseksi suositummaksi hakukohteeksi 3281 hakijallaan. Koulutus sijoittuu kasvatustieteiden tiedekuntaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Julia Jäkel, p. 050 5946480, julia.jaekel@oulu.fi

Kuvat

PhD Julia Jäkel on aloittanut Oulun yliopiston psykologian professorina. Kuva: Mikko Törmänen
PhD Julia Jäkel on aloittanut Oulun yliopiston psykologian professorina. Kuva: Mikko Törmänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uusi HYTKI-hanke tukee alueita hyvinvointi- ja terveysdatan hyödyntämisessä15.10.2021 07:55:00 EEST | Tiedote

Digitaalisen terveyden aikakaudella terveys - ja hyvinvointidatan määrä kasvaa ja sen käyttötarkoitukset monipuolistuvat. Datan hyödyntämiseen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa liittyy paljon mahdollisuuksia mutta myös haasteita. Erityyppiset toimijat, kuten tutkimusinstituutiot, yritykset, sote-palveluiden tuottajat ja ekosysteemitoimijat, pyrkivät ratkomaan näitä haasteita. Hyvinvointi- ja terveysdatan kansallinen innovaatioekosysteemi (HYTKI) -hanke edistää toimijoiden välistä yhteistyötä, kokemusten vaihtoa ja kyvykkyyksien kehittämistä aihealueella. HYTKI-hanketta on toteuttamassa toimijoita Oulusta, Jyväskylästä, Kajaanista, Kuopiosta ja Turusta.

Kohti kestävämpää tulevaisuutta – GEOMINS-projekti tarjoaa vaihtoehtoja rikastusjätteen käsittelyyn15.10.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

Hiljattain päättyneessä GEOMINS-projektissa otettiin askeleita kohti turvallisempaa rikastusjätteen käsittelyä ja kestävämpiä rakennusmateriaaleja. Suomen Akatemian rahoittamassa Oulun yliopiston projektissa tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää rikastusjätettä rakennusmateriaalien raaka-aineena. Lupaavat tutkimustulokset auttavat matkalla kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

Sopeutuminen kaupunkiympäristöön on pidentänyt perhosten lentokautta28.9.2021 07:35:00 EEST | Tiedote

Tuoreen tutkimuksen mukaan kaupunkiympäristöissä perhosten lentokausi on pidentynyt ja päättyy myöhemmin kuin maaseutuympäristöissä. Perhosten kaupunkipopulaatioissa on tapahtunut evoluutiota, jonka myötä päivänpituuden vaikutus yksilönkehitykseen on muuttunut ja perhoset siirtyvät talvehtivaan tilaan, diapaussiin, myöhemmin kasvukauden kuluessa kuin maaseudulla. Kaupunkiympäristöjen lämpimyys ja sen myötä pidentynyt kasvukausi ovat todennäköisimpiä selityksiä tälle evoluutiolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme