VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Julkisen talouden tilastot ovat luotettavia ja tukevat hyvin päätöksentekoa

Jaa

Laadunvarmistusta tekee erityisesti Eurostat. Kuntataloustietojen uudistuksen yhteydessä Valtiokonttorille siirretty tietojen keruu ei vielä ole onnistunut kaikilta osin.

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tuoreen tarkastuksen mukaan Suomen julkisen talouden tilastot ovat luotettavia. Ne antavat hyvän pohjan talouden ennustamiselle ja talouspolitiikalle.

Suomen julkisen talouden tilastotiedot ovat kansainvälisesti vertailukelpoisia. Julkisen talouden tilastoinnin laadunvarmennuksessa korostuu Euroopan Unionin tilastotoimiston Eurostatin rooli. Tämä johtuu siitä, että tilastoilla on tärkeä rooli EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisissa finanssipolitiikan säännöissä.

”Julkisen talouden tilastoille tehdään paljon laadunvarmennusta ja se on systemaattista. Työtä ohjaa lähinnä Eurostat, joka viime kädessä vastaa myös Euroopan Unionin laajuisten tilastojen sisällöstä”, VTV:n tuloksellisuustarkastusneuvos Visa Paajanen kertoo.

Eurostatin laajan roolin vuoksi Tilastokeskuksen oma julkisen talouden tilastointiin kohdistama laadunvarmennus on jäänyt vähäisemmäksi.

”Laadunvarmistusta ei voi jättää pelkästään Eurostatin vastuulle. Tilastokeskuksen olisi syytä ottaa asia tiukemmin myös omalle vastuulleen”, Paajanen sanoo.

Kuntataloustietojen keruun uudistuksessa tiedon laatu heikentyi

Kuntien taloustietojen tiedonkeruuta uudistettiin vastikään. Sen osana tiedonkeruu siirtyi Tilastokeskuksesta Valtiokonttoriin. Tarkastusviraston mukaan tietojen siirto ei ole vielä onnistunut kaikilta osin.

”Siirron yhteydessä lopetettiin kuntataloustilastojen julkaiseminen. Kirjanpitotieto on kaikkien saatavilla Valtiokonttorin palvelussa, mutta siitä laadittavat tilastoraportit voivat poiketa toisistaan, koska raportit vaativat lähdetietojen käsittelyä, mitä tehdään nyt vaihtelevin tavoin eri käyttötarkoituksiin. Virallisia kuntataloustilastoja tarvitaan siksi jatkossakin”, Paajanen sanoo.

Kuntien taloustiedonkeruun uudistusta perusteltiin osin kustannussäästöillä, mutta säästöjen määrää ei ole arvioitu ja seurattu riittävästi. Kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuonna 2023, tarvitaan myös niiden taloudesta yhtenäiset tilastotiedot.

VTV:n julkisen talouden tilastotietoja käsittelevässä tarkastuksessa selvitettiin erityisesti kansantalouden tilinpidon mukaisen julkisen talouden tilastoinnin laatua ja laadun varmistamista. Lisäksi tarkastuksessa selvitettiin valtiovarainministeriön ohjausta tilastoinnissa sekä Valtiokonttorin toteuttamaa kuntataloustietojen keruun uudistusta.

Tutustu julkaisuun: Julkisen talouden tilastojen luotettavuus 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto
Porkkalankatu 1, PL 1119
00101 Helsinki

09 4321https://www.vtv.fi

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on eduskunnan yhteydessä toimiva ylin kansallinen tarkastusviranomainen, joka tarkastaa valtion taloudenhoitoa ja omaisuuden hallintaa sekä valvoo puolue- ja vaalirahoitusta. Tarkastustyöllä virasto varmistaa, että valtion varoja käytetään eduskunnan päättämiin kohteisiin lakia noudattaen ja järkevästi.

Statens revisionsverk (VTV) finns i anknytning till riksdagen och är den högsta externa revisorn, som reviderar skötseln av statsfinanser, övervakar finanspoltiken och utövar tillsyn över parti- och valfinansieringen. Med oberoende revisionsarbetet säkerställer verket att statens medel används för av riksdagen beslutade ändamål på ett lagenligt och ändamålsenligt sätt och att finanspolitiken utövas på ett hållbart sätt.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta VTV Valtiontalouden tarkastusvirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme