Julkiset hankinnat kestävämmäksi kuntien ja yritysten kumppanuudella
Julkisten hankintojen suunnitteluun on kehitetty uusi toimintamalli, joka auttaa kuntia tekemään kestävämpiä ja markkinalähtöisempiä hankintoja. Malli auttaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä osallistumaan helpommin julkisiin hankintoihin. Lisäksi malli tarjoaa valikoiman konkreettisia toimintatapoja, joilla erilaiset kunnat voivat muuttaa hankintojen suunnittelua osallistavammaksi ja avoimemmaksi.

Julkisten hankintojen kokonaisarvo Suomessa vuonna 2021 oli noin 45 miljardia euroa (lähde: Hankinta-Suomi-ohjelma: Julkisten hankintojen tilanne Suomessa). Julkisen sektorin hankinnoilla voidaan luoda kysyntää uudenlaisille, kestävästi tuotetuille palveluille ja tuotteille. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä.
Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoima toimintamalli perustuu hankinta-asiantuntijoiden ja yritysten tarpeisiin, ja se kehitettiin palvelumuotoilun asiakaskeskeisillä menetelmillä. Mallissa painottuu jatkuva vuoropuhelu ja viestintä sekä kunnan sisäisesti että kunnan ja yritysten välillä. Toimintamalli korostaa myös kunnan johdon ratkaisevaa roolia muutoksessa.
- Hankinnoilla toteutetaan kunnan strategiaa ja edistetään kestävyyttä, jolloin tarvitaan myös linjauksia, resursseja ja lupaa kilpailuttaa eri tavalla kuin on ollut tapana, toteavat mallin kehittäjät palvelumuotoilija Raija Kaljunen ja liiketalouden lehtori Hannu Tikkanen Laurea-ammattikorkeakoulusta.
Uutta toimintamallia voivat hyödyntää kaikenlaiset kunnat eri toimialojen hankintojen kehittämisessä kunnan koosta, hankintaorganisaation mallista tai hankintojen volyymistä riippumatta. Mallia voivat käyttää myös muut julkishallinnon organisaatiot, järjestöt, yrittäjät tai hankintaneuvontaa tarjoavat organisaatiot.
Toimintamallin esittely Laurean verkkosivuilla
Avoimuutta hankintoihin osallistavilla toimintatavoilla ja viestinnällä
Uusi toimintamalli antaa käytännönläheisen kokonaiskuvan, miten kunnan hankintojen valmistelijat voivat lisätä osallistavia toimintatapoja ennen tarjouspyynnön julkaisua.
- Innovatiiviset toimintatavat voivat olla pieniäkin asioita. Voidaan mm. lähettää tarjouspyyntöluonnos kommentoitavaksi yrittäjille, jotta saadaan tietoa, onko se markkinoiden mielestä ylipäätään järkevin tapa kilpailuttaa hankinta. Uudenlaisia toimintatapoja voi kehittää myös hankinnoista viestimiseen, jossa voi käyttää esimerkiksi hankintakalentereita, hankintainfoja, hankinta-asioista kertomista eri tavoin tai palveluiden tarpeiden selvittämistä osallistavin toimintatavoin, Kaljunen kuvailee.
- Toimintamalli rohkaisee yrittäjiä markkinoimaan aktiivisesti omia palveluitaan kunnalle ja vaikuttamaan eri tavoin kunnan hankintoihin. Innovatiiviset toimintatavat hankintojen suunnittelussa luovat osaltaan kysyntää yritysten innovatiivisille tuotteille ja palveluille, Tikkanen toteaa.
Jatkuva vuoropuhelu on yhteinen tavoite
Kehittämistyön aikana kävi ilmi, että yrittäjillä ja hankinta-asiantuntijoilla on yhteinen tavoite: molemmat toivoivat jatkuvampaa vuoropuhelua ja aktiivista viestintää substanssikentän, toimittajakentän, hankintoja toteuttavan tahon ja myös erilaisten sidosryhmien kesken.
- On olemassa vahva yhteinen tahto edistää julkisten hankintojen vastuullisuutta ja hyödyntää yritysten osaamista hankintojen suunnittelussa. Toivomme, että tämä toimintamalli osaltaan antaisi työkaluja näiden tavoitteiden saavuttamiseen, Kaljunen ja Tikkanen toteavat.
Kestävien julkisten hankintojen suunnittelun toimintamalli on kehitetty Laurea-ammattikorkeakoulussa osana Helsinki-Uusimaa – Kestävä ja digitaalinen yrittäjyysalue 2021–2022 -hanketta. Laurean koordinoima hanke toteutetaan yhteistyössä Haaga-Helian, Metropolian ja lukuisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto osana Euroopan unionin koronapandemian johdosta toteuttamia toimia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaisla SaastamoinenProjektipäällikköLaurea-ammattikorkeakoulu
Puh:050 505 8805kaisla.saastamoinen@laurea.fiRaija KaljunenPalvelumuotoilijaLaurea-ammattikorkeakoulu
Puh:050 361 6270raija.kaljunen@laurea.fiLaurea-ammattikorkeakoulu
Laurea on Uudellamaalla kuudella kampuksella toimiva ammattikorkeakoulu. Opiskelussa Laureassa keskeistä ovat työelämän tarpeista tulevat aidot toimeksiannot, joiden ansiosta opiskelijat verkostoituvat jo opiskeluaikanaan ja oppivat tärkeitä työelämässä tarvittavia taitoja.
Laurea-yhteisöön kuuluu noin 8 500 opiskelijaa, 650 henkilökunnan jäsentä ja 34 000 Laureasta valmistunutta alumnia. Laureassa tehdään käytännönläheistä tutkimus- ja kehitystyötä strategisilla tutkimusalueilla, jotka perustuvat tulevaisuuden tarpeisiin ja vahvaan osaamiseen sosiaali- ja terveysalalla, palveluliiketoiminnassa sekä turvallisuudessa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Laurea-ammattikorkeakoulu Oy
Korkeakoulutuksen Excellence-laatuleima Laurealle osoituksena laadukkaasta kehittämistyöstä31.5.2023 17:14:45 EEST | Tiedote
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on myöntänyt Laurealle korkeakoulutuksen Excellence-laatuleiman. Karvin mukaan Laurea on toiminnassaan osoittanut innovatiivista edelläkävijyyttä, pitkäjänteistä kehittämisotetta ja osallistavaa toimintakulttuuria. Kolmatta kertaa jaettu Excellence-laatuleiman myönnetään auditoiduille korkeakouluille poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä.
Kuka ottaa koppia vankien palveluista?30.5.2023 09:15:00 EEST | Tiedote
Suomen vankiloista vapautuu vuosittain noin 5 000 vankia. Eri selvityksien ja tutkimuksien mukaan yli 80 prosenttia vankeusrangaistuksen suorittaneista on päihderiippuvaisia ja lähes jokaisella on erilaisia mielenterveyden häiriöitä. Ilman asuntoa vapautuvia on 30 prosenttia. Laurea-ammattikorkeakoulussa rikosseuraamusalalle kouluttautuneiden kokemusasiantuntijoiden mukaan rikostaustaisille ja vangeille suunnatuissa palveluissa on kehittämisen varaa.
Palvelumuotoilukoulutus korkeasti koulutettujen maahanmuuttajanaisten työllistymisen edistäjänä11.5.2023 09:58:07 EEST | Tiedote
Laurea-ammattikorkeakoulun koordinoima DiversCity-hanke pureutui maahanmuuttajanaisten työelämän haasteisiin Suomessa. Hankkeessa toteutettu digitaalisen palvelumuotoilun täydennyskoulutus avasi monille uusia työmahdollisuuksia ja edisti siten integroitumista suomalaiseen työelämään ja laajemmin yhteiskuntaan.
MAPA®-koulutuksesta työkaluja uhkaavan käytöksen hallintaan9.5.2023 11:55:00 EEST | Tiedote
Uhkaava käytös voi olla ahdistelua, pelottelua, huutamista ja pahimmillaan fyysistä väkivaltaa. Uhkaavia tilanteita ilmenee usein varsin tavallisilla työpaikoilla, kuten kaupan kassoilla, kouluissa, sairaaloissa, sosiaali- ja vanhustyössä sekä julkisissa liikennevälineissä eli oikeastaan kaikkialla, missä ihminen kohtaa ihmisen. MAPA® (Management of Actual of Potential Aggression) -koulutus antaa työkaluja haastavien henkilöiden ja tilanteiden kohtaamiseen. Sen ytimessä ovat vuorovaikutukselliset taidot ja työkalut kohtaamisissa, joissa joudumme turvaamaan itseämme tai kriisissä olevaa henkilöä.
Kenian Uasin Gishun opiskelijoiden opinnot Laureassa jatkuvat – maksuvaikeuksista kärsiville maksusuunnitelma5.5.2023 08:07:46 EEST | Uutinen
Laurea-ammattikorkeakoulun hallitus päätti kokouksessaan 4.5.2023, että kaikkien Kenian Uasin Gishusta Suomeen tulleiden sairaanhoitaja- ja fysioterapiaopiskelijoiden opinnot Laureassa jatkuvat toistaiseksi. Epäselvän maksutilanteen takia vaikeuksiin joutuneiden opiskelijoiden opinto-oikeutta ei siis toistaiseksi olla keskeyttämässä. Lisäksi Laurea tarjoaa maksuaikaa ja tukea rahoitusratkaisujen löytämiseksi maksuvaikeuksista kärsiville opiskelijoille.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme