Suomen Tekstiili & Muoti ry

Julkisten hankintojen vaatevarastoja päätyy turhaan poltettavaksi – hankintakäytännöt kaipaavat muutosta

Jaa
Kun julkinen hankkija kilpailuttaa työ-, suoja- ja virkavaatteiden toimittajan, loppuvarasto jää usein edelliselle kumppanille, eikä varastoa voi hyödyntää tai kierrättää. Työvaateyritykset toivovat julkiselta sektorilta resurssiviisasta toimintaa.

Työ-, suoja ja virkavaatteita julkiselle sektorille hankitaan julkisten kilpailutusten kautta. Osaan työvaatekilpailutuksista on hiipinyt käytäntö, jossa loppuvarastoja joudutaan tuhoamaan polttamalla ne energiaksi.

Vaatteiden ylijäämästä on puhuttu viime aikoina erityisesti kuluttajabrändien näkökulmasta. Suurten muotibrändien on kerrottu hankkiutuvan eroon myymättömistä tuotteista polttamalla varastot. Suomalaisten kuluttajabrändien toimintatapa on toisenlainen. Tuote-erät ovat pienempiä, ja viimeisistäkin tuotteista pyritään yleensä hankkiutumaan eroon mm. alennusmyynneillä.

Työasuissa tilanne on toinen. Julkisia kilpailutuksia tehdään tietyssä syklissä, ja kun työvaatteiden toimittaja vaihtuu, varasto jää useimmiten edellisen työvaatevalmistajan käsiin. Esimerkiksi viranomaisasuja ei voi käyttää missään muualla.

”Suomalaiset työvaateyritykset pitävät julkista kilpailutusta hyvänä asiana ja ne osallistuvat kilpailutuksiin mielellään. Tähän loppuvarastojen hävittämisen epäkohtaan olisi kuitenkin syytä puuttua. Näin suuri hukka olisi vältettävissä muuttamalla hankintojen käytäntöjä. Mitään lainsäädännöllistä perustetta tälle käytännölle ei ole”, sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Valmistajan ylläpitämä varasto on helposti melko suuri, koska yhteen työasuun kuuluu useita eri vaatekappaleita useassa eri koossa. Yhden ammattiryhmän työasuun voi kuulua noin 100-150 eri tekstiilituotetta.

Määrä voi kuulostaa suurelta, mutta vaatekappaleita kertyy, kun tarvitaan esimerkiksi aluspaitoja, sukkia, päällysvaatteita ja niin edelleen, ja Suomen neljä vuodenaikaa asettavat vaatetukselle omat vaatimuksensa.

Kymmeniä tuhansia kiloja tekstiilijätettä

”Tekstiilijätettä voi syntyä yhdeltä yritykseltä yli 13 000 kiloa vuodessa, ja Suomessa toimii runsaasti työvaatevalmistajia. Puhutaan siis huomattavista määristä tekstiilijätettä, jonka syntyminen voitaisiin välttää hyvällä suunnittelulla ja järkevillä julkisten hankintojen käytännöillä”, Anna-Kaisa Auvinen sanoo.

Suomessa on vielä niukasti mahdollisuuksia tekstiilikierrätykseen. Osa ylijäämästä viedään Keski-Eurooppaan, missä se kierrätetään esimerkiksi autojen tai kodinkoneiden komposiitteihin ja eristeisiin. Pääosa kuitenkin päätyy energiana hyödynnettäväksi eli polttoon – osa jo siitäkin syystä, että esimerkiksi palosuojakäsittelyt voivat estää kierrätyksen.

Tämä ei ole resurssiviisasta toimintaa. Koko tekstiilituotteiden valmistusketjussa pitäisi pyrkiä siihen, että hukkaa ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän, ja tuotteet pysyvät mahdollisimman pitkään käytössä.

”Kiertotalouden edistämiseen on hallitusohjelmassa vahva painotus, ja julkisella sektorilla on tässä vaikuttamisen mahdollisuus. Ongelmaa voitaisiin lähteä korjaamaan esimerkiksi ministeriöiden ohjeistuksella hankintakäytäntöihin”, Auvinen sanoo.

Käytäntöä voisi muuttaa esimerkiksi niin, että julkisen puolen tilaaja omistaisi varaston, eli sillä olisi taloudellinen intressi huolehtia sen käytöstä hävittämisen sijaan. Toinen vaihtoehto olisi määritellä hankinnassa, että loppuvarasto siirtyy kilpailutuksen voittajalle eli toiselle työvaateyritykselle tiettyyn hintaan.

Suomen Tekstiili & Muoti on kutsunut julkisista hankinnoista vastaavia tahoja ja työvaateyrityksiä saman pöydän ääreen keskustelemaan ratkaisuista, mutta toistaiseksi asia ei ole edennyt. Vasta muutamat toimijat ovat lähteneet mukaan keskusteluun ratkaisujen löytämiseksi.

”Julkisilla varoilla on mahdollisuus näyttää esimerkkiä ja vaikuttaa resurssiviisaan toiminnan edistämiseen. Ei ole järkevää valmistaa laadukkaita ja kalliita työ- ja suojavaatteita, ja sitten hävittää ne käyttämättöminä. Se on vähän kuin valmistaisi huolella hyvän aterian laadukkaista raaka-aineista, mutta päättäisikin olla syömättä ja heittäisi koko aterian bioroskikseen”, Anna-Kaisa Auvinen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit. www.stjm.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Tekstiili- ja muotialan työnantajat sekä alan ammattiliitot vaativat toimialan kasvuohjelmaa hallitusohjelmaan12.7.2022 10:30:00 EEST | Tiedote

Tekstiili- ja muotiala voi VTT:n selvityksen mukaan luoda vuoteen 2035 mennessä yli miljardin euron investoinnit sekä yli 17 000 työpaikkaa Suomeen. Toimialan hyödyntämätön potentiaali voidaan lunastaa hyvällä yhteistyöllä yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten sekä julkisen sektorin kesken – valtion vauhdittamana. Toimialan työmarkkinajärjestöt, Suomen Tekstiili & Muoti ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Teollisuusliitto ry peräänkuuluttavat yhdessä toimialan kehittämistä kokoavia toimia sekä kasvuohjelmaa toimialalle seuraavaan hallitusohjelmaan.

Taisteluasujen hankintaprosessin avoimuus tukee suomalaisen tekstiiliteollisuuden mahdollisuuksia menestyä3.3.2022 10:16:24 EET | Tiedote

Yhteispohjoismainen taisteluasutilaus on menetetty mahdollisuus kotimaiselle tekstiiliteollisuudelle. Tekstiiliteollisuuden suomalaisen tuotannon säilyttäminen on osa huoltovarmuusinfrastruktuuria, ja sen merkitys on tullut esiin esimerkiksi koronapandemian aikana ja tulee esille tämänhetkisen geopoliittisen kriisin aikana. ”Tuotantoketjua ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan se vaatii tarvittavien materiaalien varastointia ja asujen valmistuksessa tarvittavaa osaamista, henkilöstöä ja tuotantolaitteita. Yhden tekstiilialan tuotannossa toimivan työntekijän työpaikan säilyttäminen edellyttää hankintoja noin 150 000 €:n arvosta”, muistuttaa Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski.” Nyt tämänhetkisen Ukrainan kriisin valossa on jo tullut esille, että esimerkiksi Baltian maissa kulloinkin kyseessä olevan valtion tekstiilitilaukset sivuuttavat suomalaisten tekstiiliyritysten siviilitilaukset. Sen vuoksi on huoltovarmuuden kannalta tärkeää, että myös Suomessa on

Tuore selvitys: Suomalaisella muotialalla merkittävät kansainväliset kasvumahdollisuudet18.2.2022 11:31:59 EET | Tiedote

Kansainvälinen muotiala elää teolliseen vallankumoukseen verrattavissa olevaa murroskautta, Business Finlandin teettämässä raportissa todetaan. Suomalaisyrityksillä on poikkeuksellinen kasvun paikka, kun megatrendit ja kuluttajakäyttäytymisen muutos lisäävät erityisesti vastuullisen muodin ja suoran kuluttajakaupan kysyntää. Kansainvälinen kasvu edellyttää poikkialaista yhteistyötä, suomalaisen muotialan kansainvälisen näkyvyyden ja kotimaisen arvostuksen lisäämistä sekä startup-henkeä ja rahoitusta. Ala peräänkuuluttaa myös monivuotista kasvuohjelmaa.

Noin puolet suomalaisen tekstiili- ja muotialan ilmastopäästöistä voitaisiin välttää tuplaamalla tuotteiden käyttöikä13.12.2021 13:00:00 EET | Tiedote

Tuore Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset -selvitys kertoo, missä alan merkittävimmät päästöt syntyvät ja miten niitä voidaan vähentää. Tässä selvityksessä arvioitiin ensimmäistä kertaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan tuotannon sekä kaikkien Suomeen tuotujen tekstiilien ja vaatteiden aiheuttamat päästöt yhteensä.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye