Juuri julkaistu: Köyhät maat syöpätaakan alla
Syöpää sairastavien määrä on lisääntynyt maailmassa peräti 33 prosenttia vuosina 2007–2017. Kaiken kaikkiaan maailmassa oli uusia syöpätapauksia 24,5 miljoonaa vuonna 2017.
”Pelkästään korkea ikä lisää sairastuvuutta, ja kaikissa maissa eletään aiempaa vanhemmaksi. Tämän vuoksi elintapojen merkitys korostuu. Yksittäisistä riskitekijöistä tärkeimpiä ovat tupakointi, ruokavalio, ylipaino ja alkoholinkäyttö”, rintasyöpäkirurgi, dosentti Tuomo Meretoja Syöpäkeskuksesta sanoo.
Maailmanlaajuisen tutkijaverkoston selvityksessä kartoitettiin 29 eri syövän ilmaantuvuutta sekä niiden aiheuttamaa kuolleisuutta ja tautitaakkaa 195 maassa.
Syöpä ei tunne tasa-arvoa
Syöpäsairauksien ikävakioidussa ilmaantuvuudessa on maailmanlaajuisesti suurta vaihtelevuutta: mitä köyhempi maa on ollut, sitä enemmän syöpätapaukset ovat lisääntyneet.
”Tämä ilmiö puolestaan liittyy elintason nousuun, kun köyhät maat vaurastuvat, tartuntataudit vähenevät, mutta muut taudit lisääntyvät”, Tuomo Meretoja kertoo.
Maailman syöpädiagnooseista puolet tehtiin korkean elintason maissa, mutta syöpäkuolemista vain 30 prosenttia ja syöpätaakasta 24 prosenttia oli vauraimmissa maissa.
”Maiden välisiin eroihin syöpäkuolleisuudessa vaikuttavat terveydenhuollon resurssit sekä niin uusimman diagnostiikan kuin hoitojenkin saatavuus”, kertoo Meretoja, jonka vastuulla on ollut osin kirjoittaa ja varmistaa raportissa käytettyjen Suomea koskevien tilastojen oikeellisuus.
Keuhkosyöpä ja rintasyöpä aiheuttavat eniten kuolemia
Sekä miesten että naisten yleisin syöpä oli ihon tyvisolusyöpä, joka ei kuitenkaan aiheuta kuolleisuutta. Seuraavaksi yleisimpiä syöpiä miehillä olivat keuhko- ja hengityselinten syövät sekä eturauhassyöpä.
Yleisimmät kuolemaan johtavat syövät olivat miehillä keuhko- ja hengityselinten syövät, maksasyöpä sekä mahasyöpä. Naisten yleisimpiä syöpiä olivat rintasyöpä ja suolistosyövät. Kuolemia aiheuttivat naisille yleisimmin rintasyöpä, keuhko- ja hengityselinten syövät sekä suolistosyövät.
Sydän- ja verisuonisairaudet ovat edelleen maailman yleisin kuolinsyy, mutta syöpäsairaudet ovat nousseet 2000-luvulla tartuntatautien ohi toiseksi yleisimmäksi kuolinsyyksi.
Suomenkin tehtävänä on viedä osaamistaan
Suomessa syöpätapausten ilmaantuvuus on aavistuksen suurentunut, mutta syöpäkuolemat ovat vähentyneet. Meretoja toteaa, että Suomen ja muiden länsimaiden hoitotulokset ovat erinomaiset ja niiden erot vähäiset.
”Syövän ennaltaehkäisyyn, diagnosointiin ja hoitoon tulee kiinnittää enemmän huomiota erityisesti kehittyvissä maissa, joihin länsimaat voisivat viedä osaamistaan. Suurelta osin kysymys on tietysti resursseista. Toivottavasti kokoamamme tieto antaa käsityksen syöpäsairauksien tilasta ja toimii terveydenhuollosta päättävien työkaluna ja apuna”, Tuomo Meretoja toteaa.
Tutkijoiden käytössä on ollut aiemmin julkaistun tieteellisen kirjallisuuden lisäksi laaja julkinen aineisto, kuten syöpärekisterit, kuolinsyyrekisterit ja epidemiologiset rekisterit.
Tutkimuksen toteutti Global Burden of Disease Cancer Collaboration -verkosto, jota koordinoidaan Washingtonin yliopistosta ja jonka päärahoittajana toimi Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Global Burden of Disease -tutkimusten tarkoituksena on tuottaa vertailukelpoista tietoa sairauksista ja niiden aiheuttamasta tautitaakasta maailmassa.
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Rintasyöpäkirurgi, dosentti Tuomo Meretoja, puh. 050 427 2877, tuomo.meretoja@hus.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Riktad screening kan förebygga farliga hjärnblödningar hos rökande medelålders kvinnor26.6.2025 08:58:18 EEST | Pressmeddelande
Enligt en undersökning utförd av finländska neurokirurger har till och med var tionde kvinna i åldern 50–60 år som röker ett hjärnaneurysm. En screening riktad till denna riskgrupp kan förebygga allvarliga hjärnblödningar.
Kohdennettu seulonta voi ehkäistä vaarallisia aivoverenvuotoja tupakoivilla keski-ikäisillä naisilla26.6.2025 08:58:18 EEST | Tiedote
Suomalaisten neurokirurgien tutkimuksen mukaan jopa joka kymmenennellä tupakoivalla 50–60-vuotiaalla naisella on aivovaltimopullistuma. Tälle riskiryhmälle kohdennettu seulonta voi ehkäistä vakavia aivoverenvuotoja.
Targeted screening may prevent dangerous cerebral hemorrhages in middle-aged women who smoke26.6.2025 08:58:18 EEST | Press release
According to a study by Finnish neurosurgeons, up to one in ten female smokers aged 50–60 have an intracranial aneurysm. Screening targeted at this risk group may prevent severe cerebral hemorrhages.
Arteriovenösa missbildningar i hjärnan orsakar sällan plötslig död utanför sjukhus24.6.2025 08:59:37 EEST | Pressmeddelande
En finländsk studie visar att arteriovenösa missbildningar i hjärnan (AVM) endast sällan leder till plötslig död utanför sjukhus. Överraskande nog visade sig epileptiska anfall vara en vanligare dödsorsak än hjärnblödningar.
Aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat aiheuttavatkin vain harvoin äkkikuolemia sairaalan ulkopuolella24.6.2025 08:59:37 EEST | Tiedote
Suomalaistutkimus osoitti, että aivojen valtimo-laskimoepämuodostumat (AVM) johtavat vain harvoin äkillisiin kuolemiin sairaalan ulkopuolella. Yllättäen epilepsiakohtaukset osoittautuivat yleisemmäksi kuolinsyyksi kuin aivoverenvuodot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme