Juuri julkaistu: Levinneen borrelioosin epäilys on väärä jopa puolella potilaista
Levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi puolella potilaista. Joka kolmannella oireet johtivat uuteen diagnoosiin ja joka viidennellä oireet olivat peräisin aiemmin diagnosoidusta muusta sairaudesta.
Borrelioosin toteaminen voi olla vaativaa ja HUSin infektiotautien klinikkaan tulee asiasta vuosittain lukuisia borrelioosiin liittyviä konsultaatiopyyntöjä.
Borrelioosin selkein oire on yleensä 1–2 viikon kuluttua punkin puremasta ilmenevä laajeneva punainen ihottuma, jolloin infektio hoidetaan antibiootein. Tässä vaiheessa vasta-aineita ei yleensä ole ehtinyt muodostua, eikä varhaisvaiheen ihoborrelioosin diagnostiikassa suositella vasta-ainetestausta.
Punkin purema saattaa kuitenkin jäädä huomaamatta, ihottumaa ei aina tule ja viikkojen kuluttua tartunnasta voi ilmetä flunssankaltaisia oireita. Osalle potilaista voi kehittyä myös muita oireita, joista yleisimpiä ovat neurologiset oireet ja niveltulehdukset.
Juuri julkaistussa tutkimuksessa kerättiin potilasasiakirjoista tietoa niistä potilaista, joista oli konsultoitu HUSin infektiotautien klinikkaa oletetun myöhäisvaiheen borrelioosin vuoksi vuoden 2013 aikana.
”Halusimme tietää, mitä potilaillemme kuuluu selvittämällä, mikä sairaus oli niiden potilaiden oireiden taustalla, joilla ei ollutkaan borrelioosia”, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Elisa Kortela HUSin Tulehduskeskuksesta kertoo.
Oirehtiva sairaus jäi borrelioosiepäilyn varjoon
Potilaat luokiteltiin borrelioosidiagnoosin varmuusasteen mukaan. Tutkimuksen 256 potilaasta borrelioosi oli 26 %:lla varma tai todennäköinen, 25 %:lla mahdollinen ja 47 %:lla epätodennäköinen.
Tutkimuksessa huomioitiin potilaan oireet, ihomuutokset ja laboratoriotestien tulokset. Lisäksi potilaiden terveyttä seurattiin neljän vuoden ajan ja selvitettiin diagnosoidut sairaudet niin julkisen, yksityisen kuin työterveyshuollonkin potilasasiakirjoista.
Tutkimuksessa löydettiin taustaoireiden perusteella aivan uusi diagnoosi peräti noin 30 %:lle potilaista ja aiemmin diagnosoidut sairaudet aiheuttivat ainakin joitakin oireista 19 %:lle potilaista. Jopa puolella potilaista borrelioosiepäilys oli siis väärä.
”Borrelioosia muistuttavat oireet johtuivatkin heillä lopulta muista sairauksista. Tämä on meille tärkeä tieto, sillä turhia antibioottikuureja tulee välttää ja tietenkin päästä hoitamaan sitä sairautta, joka on oireiden taustalla”, Elisa Kortela summaa.
Virheellisesti borrelioosiksi luultujen oireiden taustalla oli useimmiten jokin tuki- ja liikuntaelinsairaus tai neurologinen, psykologinen tai toiminnallinen ongelma.
”Jos potilaalle ei ilmaannu leviävää borreliabakteerin aiheuttamaa ihottumaa tai kahden kuukauden sisällä oireiden alusta vasta-aineita, ei saa jäädä kiinni borrelioosidiagnoosiin”, Kortela sanoo.
Suomalaiset saavat vuosittain arviolta 500 000 punkin puremaa. Laboratoriotestillä varmistettuja borreliainfektiota ilmoitetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle vuosittain 2 000 ja niiden määrä on lisääntynyt viime vuosina.
_______________________________________________________________________
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS nästa informationsmöte om coronaviruset ordnas 15.1.14.1.2021 15:23:53 EET | Kutsu
HUS nästa coronavirusinfo är på fredag 15.1. klockan 12. Temat är det aktuella läget för coronavirusepidemin.
HUSin seuraava koronavirusinfo järjestetään 15.1.14.1.2021 15:21:35 EET | Kutsu
HUSin seuraava koronavirusinfo on perjantaina 15.1. kello 12. Aiheena on ajankohtainen epidemiatilanne.
Koronaviruspandemia ei juurikaan vaikuttanut elinsiirtojen määriin vuonna 202013.1.2021 10:27:28 EET | Tiedote
Elinsiirtoja tehtiin HUSissa vuonna 2020 yhteensä 408, joista 20 tehtiin lapsille. Elinsiirtojen määrä oli toiseksi korkein historiassa. Koronaviruspandemia ei juurikaan vaikuttanut elinsiirtojen määriin.
Syntyvyyden lasku pysähtyi Uudellamaalla – nousua 1,3 prosenttia13.1.2021 09:54:12 EET | Tiedote
Vuonna 2020 synnytysten määrä HUSin alueella nousi 204 synnytyksellä edelliseen vuoteen verrattuna. HUS hoitaa synnytyksiä neljässä sairaalassaan Naistenklinikalla, Espoossa, Hyvinkäällä ja Lohjalla.
Henkilökunnan väliset kontaktit riskinä koronavirustartunnoille12.1.2021 10:50:09 EET | Tiedote
HUSin henkilökunnasta 3,3 prosentilta löydettiin koronavirustartunta ensimmäisessä aallossa. Henkilökunnan väliset työ- ja vapaa-ajan kontaktit aiheuttavat riskin koronatartunnalle.
Minskade testmängder bekymrar inom hälso- och sjukvården7.1.2021 10:47:25 EET | Tiedote
Under jul och nyår var det betydligt färre som sökte sig till coronavirustest. Det är möjligt att många låtit bli att testa sig trots symtom.
Vähentyneet testimäärät huolestuttavat terveydenhuollossa7.1.2021 10:42:44 EET | Tiedote
Joulun ja uudenvuoden aikaan koronavirustestiin hakeutuneiden määrä väheni huomattavasti. On mahdollista, että oireista huolimatta moni on jättänyt menemättä testiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme