Ammattiliitto Jyty ry

Jyty: Arbetslöshetsskyddet får inte skäras ned

Dela

Regeringens halvtidsrapport och ramförhandlingarna om planen för den offentliga ekonomin hålls 21.–22.4. Enligt Fackförbundet Jytys ordförande Jonna Voima är det åtminstone inte brist på utmaningar på regeringens förhandlingsbord. Ur Jytys synvinkel riktas speciellt intresse mot sysselsättningsåtgärderna och arbetskraftspolitiken.

I Finland finns i detta nu totalt ungefär 330 000 arbetslösa. För att stöda sysselsättningen av de arbetslösa måste man enligt Voima koncentrera sig på att satsa på kunnande. ”Till det behövs mer arbetskraftsfortbildning och utveckling av arbetskraftstjänsterna. Dessutom kan man aldrig betona betydelsen av det s k kontinuerliga lärandet för mycket.”

Arbetslöshetsskyddet måste enligt Voima förnyas genom uppmuntran, inte genom att skära ned folks inkomster. ”Under de gångna åren har det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet skurits ned tillräckligt. Det är skäl att minnas att redan Sipiläs regering tog bort hundra dagar från det inkomstrelaterade och under denna regeringsperiod har man beslutat att ta bort arbetslöshetsskyddets extra dagar.”

En förnyelse av arbetskraftsfortbildningen är enligt Voima ett av de viktigaste tyngdpunktsområdena för tillräckligheten av kompetent arbetskraft. Voima kräver att de arbetskraftspolitiska resurserna lyfts till en sådan nivå där man når inte bara unga som examinerats till ett yrke utan också åldrade arbetssökande, långtidsarbetslösa och invandrare.

”Bara genom en aktiv arbetskraftpolitik kan vi svara på framtidens utmaningar gällande arbetskraftens tillräcklighet. Att försvaga de arbetslösas situation löser inte denna utmaning”, säger Voima.

*Jyty är ett fackförbund, vars medlemmar verkar i kommunbranschen, den privata sektorn, organisationer och församlingar. Medlemmarnas största branscher är sekreterar-, administrations- och ikt-arbete, ungdoms- och organisationsarbete, social- och hälsovårdsbranschen, biblioteksbranschen samt fostran och utbildning. Fackförbundet Jyty är medlemsförbund i STTK.

Tilläggsinformation: Jytys ordförande Jonna Voima, tel. 050 591 2341, jonna.voima@jytyliitto.fi

Bilder

Länkar

Om

Ammattiliitto Jyty ry
Asemamiehenkatu 4
00520 HELSINKI

020 789 3799https://www.jytyliitto.fi

Jyty är ett fackförbund, vars medlemmar verkar i kommunbranschen, den privata sektorn, organisationer och församlingar. Medlemmarnas största branscher är sekreterar-, administrations- och ikt-arbete, ungdoms- och organisationsarbete, social- och hälsovårdsbranschen, biblioteksbranschen samt fostran och utbildning. Fackförbundet Jyty är medlemsförbund i STTK.

 

Följ Ammattiliitto Jyty ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ammattiliitto Jyty ry

Jytyn jäsentutkimus: Säästötoimet ja etätyö leimanneet kuluvaa koronavuotta24.11.2020 14:22:42 EET | Tiedote

Ammattiliitto Jytyn vuoden 2020 jäsentutkimuksen mukaan koronavuoden mukanaan tuomat säästötoimet näkyvät voimakkaasti naisvaltaisen jäsenistön työpaikoilla kunta-alalla, yksityisellä sektorilla, järjestöissä ja seurakunnissa. Etätyö on täysin uusi kokemus monelle pääasiassa kunta-alalla työskentelevälle. Jytyn jäsenet kokevat myös, että työn vaatimukset ja työmäärä ovat kasvaneet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum