Jyväskylän yliopisto

JYUniorit verkossa - Lasten ja nuorten yliopistotoiminta siirtyi verkkoon

Jaa

JYUNIOR-leirit toteutuivat kesällä 2020 virtuaalisena, sillä Jyväskylän kesäyliopisto ja yliopisto suhtautuivat jo varhain keväällä koronaviruksen aiheuttamaan uhkaan vakavasti ja huolehtivat niin opiskelijoiden kuin leiriläistenkin turvallisuudesta.

Luontoleiri verkossa, kuva Anna-Leena Kähkönen
Luontoleiri verkossa, kuva Anna-Leena Kähkönen

Oli selvää, että leirejä haluttiin kuitenkin toteuttaa ja näin syntyi uudenlaisia kokemuksia virtuaalisesta tiedekasvatuksesta luonto- ja peliohjelmoinnin teemojen ympärille. Ohjaajat ja opiskelijat ovat olleet ovat tyytyväisiä siihen, kuinka leireillä yhdistyivät yhteydenpito verkossa ja itsenäinen työskentely.  

LUONTOLEIRI VERKOSSA JA LÄHILUONTOA HAVAINNOIDEN

Juhannusta edeltävillä viikoilla liki 20 lasta tutustui Joutsan ja Jyväskylän seutujen lähiluontoon, mukanaan ohjeet ja yhteydenpitovälineet virtuaalileirin ohjaajiin. Leirin kuluessa opeteltiin monenlaisia luonnon havainnoinnin taitoja: tunnistettiin niin lintuja, hyönteisiä, kasveja kuin mineraalejakin. Lapset oivalsivat, mikä merkitys on tärkeimpien tuntomerkkien etsimisellä. He osasivat tunnistaa huomionarvoisia piirteitä tutkimuskohteissaan ja keskustella havainnoistaan, vaikka vihreille toukille tai kiiltäville kiville ei lopullista latinankielistä nimeä keksittykään. Leirillä tehtiin myös pieniä tutkimustehtäviä lähiympäristössä ja tutustuttiin esimerkiksi veden puhdistamiseen, villiyrttien käyttöön ruoassa sekä parhaisiin saippuakuplaresepteihin.

Leirin ohjaajina toimivat Jyväskylän yliopiston luokan- ja erityisopettajaopiskelijat. Lapset ja kunkin päivän ohjaajat tutustuivat joka päivä uudestaan, mutta menoa se ei haitannut. Tutuiksi tulivat niin harrastukset kuin lemmikkieläimetkin ja ohjaajat saivat vastata kiperiin kysymyksiin, kuten vaikkapa mihin kouluun he aikoivat tulla töihin valmistuttuaan! Videotapaaminen pidettiin auki kysymyksiä ja jutustelua varten muutoinkin kuin varsinaisilla alku- ja lopputapaamisilla.


PELIOHJELMOINTILEIREILLÄ SYNTYY OMA TIETOKONEPELI

Tietokonepelit ovat tuttuja kaikille lapsille, mutta vain harva voi sanoa tehneensä itse oman pelin. Nuorten peliohjelmointikurssille pääsi tänä kesänä osallistumaan ensimmäistä kertaa kotoa oman koneen äärestä. Tavoitteena oli jälleen pyöräyttää viikossa peli, mutta tällä kertaa ohjaus ja opetus tapahtui verkon välityksellä. Kurssin ensimmäisenä päivänä kurssilaiset tekivät Flappy Bird-pelin inspiroimana Läpsylintu-kloonin ohjeiden ja ohjaajien avustamana. Niin ryhmäopetus kuin spontaani yksilöohjaus onnistuivat näppärästi näytön ja ääniyhteyden jakamisen ansiosta. Esimerkkipelin jälkeen jokainen suunnitteli oman pelinsä ja toteutusaikataulun viikolle. Ahkeran suunnittelun jälkeen leiriläiset koodasivat ohjaajien ja ohjekirjaston avulla peliään. Viikko huipentui perjantaihin, jolloin jokainen leiriläinen esitteli oman pelinsä. Kesän ensimmäiset pelileirit ovat nyt ohi, mutta viimeisille leireille (viikolla 31) mahtuu vielä muutama osallistuja.

Lapset ja nuoret nauttivat verkkoleireistä. Saadun palautteen perusteella paitsi oppivat rutkasti uutta ja lisäksi tutustuivat leirillään myös monenlaisiin roolimalleihin: ohjaajat olivat ystävällisiä, kiireettömiä aikuisia, jotka olivat innoissaan heidän kanssaan samoista asioista. Leireistä saatujen kokemusten kannustamana JYUnior-toiminnassa tullaan jatkossakin tarjoamaan lapsille verkkoleirejä ja –kerhoja. Verkkototeutukset tukevat myös JYUnior-toiminnan tavoitetta tarjota tiedetoimintaa myös yliopistolta etäällä asuville lapsille ja nuorille.

Leirit toteutettiin Jyväskylän kesäyliopiston, yliopiston, Keski-Suomen Luma-keskuksen, Joutsan kunnan ja Rutalahden nuorisoseuran yhteistyönä.

 

Lisätietoja

Luontoleiri: Yliopistonopettaja Anna-Leena Kähkönen, OKL (anna-leena.m.kahkonen@jyu.fi)

Peliohjelmointi:  Akseli Rauhansalo, Informaatioteknologian tiedekunta (a.rauhansalo@gmail.com ja Antti-Jussi Lakanen (antti-jussi.lakanen@jyu.fi)

sekä rehtori Leena Meriläinen, Jyväskylän kesäyliopisto (leena.s.merilainen@jyu.fi)

Avainsanat

Kuvat

Luontoleiri verkossa, kuva Anna-Leena Kähkönen
Luontoleiri verkossa, kuva Anna-Leena Kähkönen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme