Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu yhdistää luonnontieteet ja teknologian – Ohjelmassa myös yleisöluennot kiertotaloudesta ja suurteholaskennasta

Jaa
Sosiaaliset kohtaamiset ja verkostoituminen ovat oleellinen osa Jyväskylän kansainvälistä kesäkoulua. Parin vuoden tauon jälkeen kesäkoulu päästään jälleen järjestämään paikan päällä – joillekin kursseille on tänäkin vuonna mahdollista osallistua myös etänä. Ohjelmassa on myös kaksi kaikille avointa yleisöluentoa.
Vuoden 2019 Jyväskylän kansainvälisen kesäkoulun osallistujia. (Kuva: Jyväskylän yliopisto.)
Vuoden 2019 Jyväskylän kansainvälisen kesäkoulun osallistujia. (Kuva: Jyväskylän yliopisto.)

Jyväskylän kansainvälinen kesäkoulu on vuosittain järjestettävä kahden viikon mittainen intensiivijakso, joka kokoaa Jyväskylään satoja opiskelijoita ympäri maailman, tänä vuonna jo 31. kerran. Kesäkoulu järjestetään 8.–19.8.2022 hybridisti eli osa kursseista paikan päällä ja osa etäyhteyksin.

Kesäkoulu tarjoaa erikoiskursseja nuorille tutkijoille, jatko-opiskelijoille sekä maisterivaiheen opiskelijoille. Osa luennoista striimataan ja tallennetaan, jotta osallistujien on helppo osallistua kursseille paikasta riippumatta. ”Hybridiopetuksen integroiminen osaksi kesäkoulua on merkittävä askel kesäkoulun historiassa. Pystymme sen avulla tarjoamaan huippuluokan kansainvälistä opetusta myös niille, jotka eivät syystä tai toisesta pysty matkustamaan paikan päälle Jyväskylään”, kommentoi kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen

Ohjelmaa täydentää nyt toistamiseen järjestettävä posterisessio sekä sosiaalinen ohjelma, jota järjestetään vain paikan päällä, muun muassa saunoen ja lautapelejä pelaillen. ”Yksi kesäkoulun tärkeimmistä asioista on verkostoituminen ja sosiaalisten kontaktien luominen”, kesäkoulun koordinaattori Sanna Patja perustelee ratkaisua.

Spektroskopiaa ja hybridiuhkia

Kesäkoulussa järjestetään 20 kurssia biologian- ja ympäristötieteen, fysiikan, kemian, matematiikan, tilastotieteen, nanotieteen, informaatioteknologian ja tietotekniikan aloilta.

Yksi järjestettävistä kursseista on ”Spektroskopiaa nanoskaalassa”, jolla perehdytään skannaavan optisen lähikenttämikroskoopin (SNOM) teoriaan, toimintaperiaatteeseen ja käyttötarkoituksiin nanokokoisten rakenteiden kuvantamisessa ja spektroskooppisessa tutkimuksessa. Kurssin luennoijiksi on kutsuttu Ruotsista ja Saksasta useita alan johtavia tutkijoita, jotka kertovat lähikenttämikroskopian käytöstä omassa tutkimuksessaan. Kurssiin sisältyy myös hands-on työpaja, jossa osallistujat pääsevät itse käyttämään uutta SNOM-instrumenttia, joka hankittiin Nanotiedekeskuksen laserlaboratorioon vuonna 2021.

”Työpajojen aikana tutustutaan SNOM-laitteen käyttämiseen kuvantamisessa ja nanoskaalan spektroskopiassa sekä mittalaitteella tuotetun datan analyysiin. Ohjaajina työpajoissa toimii minun lisäkseni laitetta valmistavan yrityksen (AttoCube) työntekijät Lars Mester ja Sergiu Amarie”, kurssin koordinaattori tohtori Eero Hulkko kertoo.

Hybridiuhkia käsittelevä kurssi "Hybridiuhkamaisema: kulttuuri ja sodan muuttuva luonne" järjestetään yhteistyössä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen kanssa. Kurssilla tutkitaan muun muassa kulttuuria hybridikriisin vaikutuksen indikaattorina, verrataan autoritaaristen valtioiden ja demokraattisten valtioiden strategisia kulttuureita sekä arvioidaan, miten kulttuuri vaikuttaa politiikkaan ja strategioihin.

Yleisöluennoilla kuullaan kiertotaloudesta ja supertietokoneista

Sosiaalisen ohjelman ja kurssien lisäksi kesäkoulun ohjelmaan sisältyy kaksi yleisöluentoa. Ensimmäinen luennoista käsittelee kiertotaloutta, ja sen pitää kemian kiertotalouden professori Ari Väisänen suomeksi. ”Kemialla on vahva rooli kiertotaloudessa, sillä se mahdollistaa biomassojen tehokkaan hyödyntämisen muun muassa biopolttoaineiden raaka-aineena”, Väisänen kertoo. Kriittisten raaka-aineiden, kuten akkukemikaalien, jalometallien sekä sähkömoottoreissa ja tuulivoimassa tarvittavien harvinaisten maametallien kierrätys mahdollistaa nykyteknologioiden kasvavan käytön myös tulevaisuudessa. Ravinneomavaraisuutta ja ruokaturvaa voidaan puolestaan tehostaa parantamalla ravinteiden kierrätystä.

Toisella, englanninkielisellä yleisöluennolla Hewlett-Packardin työntekijät kertovat suurteholaskennasta ja supertietokoneiden historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Kesäkoulun järjestävät Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen ja informaatioteknologian tiedekunta.

Kesäkoulun koko ohjelma on luettavissa osoitteessa www.jyu.fi/summerschool

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kesäkoulun puheenjohtaja Jani Moilanen, jani.o.moilanen@jyu.fi, p. +358408054849
Kesäkoulun koordinaattori Sanna Patja, jss@jyu.fi, p. +358408055184

Kuvat

Vuoden 2019 Jyväskylän kansainvälisen kesäkoulun osallistujia. (Kuva: Jyväskylän yliopisto.)
Vuoden 2019 Jyväskylän kansainvälisen kesäkoulun osallistujia. (Kuva: Jyväskylän yliopisto.)
Lataa
Jyväskylä Summer School
Jyväskylä Summer School
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye