Fimlab Laboratoriot Oy

Jyväskylän kaupunki alkaa tarjota maksutonta klamydian ja tippurin kotitestiä

Jaa

Jyväskyläläisten, hankasalmelaisten ja uuraislaisten on jatkossa mahdollisuus hyödyntää maksutonta klamydian ja tippurin kotitestauspalvelua. Jyväskylän kaupunki ja Fimlab päättivät lanseerata palvelun madaltaakseen kynnystä seksitautien testaamiseen.

Suomessa useimmin todettava seksitauti on klamydia. Uusien tartuntojen määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään. Kun uusia tartuntoja vuonna 2010 ilmoitettiin tartuntatautirekisteriin 12 840, oli vastaava luku toissa vuonna 16 178. Tämä oli suurin koskaan tartuntatautirekisteriin ilmoitettu vuosittainen määrä.

Tippuri on klamydiaa harvinaisempi seksitauti, mutta se on yleistynyt viime aikoina. Vuosina 2010 ja 2019 uusien tippuritartuntojen lukemat olivat 254 ja 605.

– Testausaktiivisuus vaikuttaa todettujen tapausten määrään. Mitä nopeammin tartunta saadaan selville, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet vaikuttaa jatkotartuntojen määrään, kertoo palvelujohtaja Anu Mustila Fimlabista.

Jatkossa jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset voivat hyödyntää maksutonta klamydian ja tippurin kotitestauspalvelua. Heidän lisäkseen palvelu koskee näillä paikkakunnilla opiskelevia ja pidempiaikaisesti oleskelevia.

Kavala oireettomuus

Klamydiatartuntoja todetaan tällä hetkellä eniten alle 30-vuotiailla. Reilu puolet tartunnan saaneista ovat naisia, ja erityisesti juuri heille pitkäaikaisella infektiolla voi olla vakavia seurauksia: pahimpina niistä lapsettomuus ja lisääntynyt kohdunkaulansyövän riski.

Seksitaudit ovat usein oireettomia. Esimerkiksi klamydiaan sairastuneista naisista jopa kaksi kolmesta eivät tiedä saaneensa tartuntaa. Oireeton tartunta voi kuitenkin tarttua siinä missä oireellinenkin. Kotitestauspalvelu onkin suunnattu erityisesti ihmisille, jotka saattavat tietämättään kantaa klamydia- tai tippuritartuntaa.

– Tekemällä testaamisesta mahdollisimman vaivatonta kannustamme ihmisiä testaamaan pienestäkin epäilystä, toteaa Mustila.

Kotitestin voi tehdä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut vähintään viisi päivää.

Kotitestauspalvelun toimintaperiaate on yksinkertainen: Ensin asiakas täyttää seksitautien oirearvion Omaolo.fi-palvelussa. Oirearvion perusteella hän saa ohjeet jatkoa varten. Mikäli kotitestaus on oirearvion mukaan riittävä, ohjautuu asiakas kotitestauspaketin tilauslomakkeelle. Kotitestaukseen tarvittavat välineet ja ohjeet toimitetaan tilaajan kotiin huomaamattomassa kuoressa. Tämän jälkeen hän ottaa virtsanäytteen ja lähettää sen Fimlabille analysoitavaksi.

Vastaus valmistuu muutamassa päivässä ja se lähetetään tiedoksi nimettömänä tekstiviestinä. Tulos siirtyy myös kaupungin potilastietojärjestelmään ja Omakantaan, mikä helpottaa positiivisen tuloksen saaneiden henkilöiden jatkotoimenpiteitä.

– Toivon, että lähitulevaisuudessa kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus käyttää samanlaista palvelua, ja saamme tartuntaluvut kääntymään laskusuuntaan, Mustila sanoo.

*************************

Klamydian ja tippurin kotitestauspalvelun tarjoaa Jyväskylän kaupunki ja käytännön toimista vastaa Fimlab Laboratoriot Oy. Kotitestauspalvelua voivat hyödyntää jyväskyläläiset, hankasalmelaiset ja uuraislaiset sekä näillä paikkakunnilla opiskelevat. Palvelu ei koske ulkoistettujen terveysasemien (Korpilahti, Tikkakoski ja Säynätsalo) asiakkaita. Lisätietoja: fimlab.fi/kotitestaus. Seksitautien oirearvio: omaolo.fi/palvelut/oirearviot/42.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja antavat:

Anu Mustila, palvelujohtaja
Fimlab Laboratoriot Oy
p. 044 271 4776, anu.mustila@fimlab.fi

Katrianna Autio, projektipäällikkö
Keski-Suomen sote-uudistus
p. 050 349 4512, katrianna.autio@jyvaskyla.fi

Katja Viisanen, osastonhoitaja
Jyväskylän kaupunki, opiskeluterveydenhuolto
p. 050 340 9904, katja.viisanen@jyvaskyla.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Fimlab Laboratoriot Oy
PL 66
33013 Tampere

(03) 311 717http://www.fimlab.fi/

Fimlab on Suomen suurin laboratorioalan yritys. Tuotamme terveydenhuollon laboratoriopalveluja Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä ja Pohjanmaalla yli 110 toimipisteessä noin 1 200 ammattilaisen voimin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Fimlab Laboratoriot Oy

Muutoksia Fimlabin koronanäytteenottopisteisiin Tampereella25.8.2021 11:23:21 EEST | Tiedote

Fimlab avaa Tampereelle uuden koronanäytteenottopisteen maanantaina 30.8.2021. Näytteenotto sijaitsee Nekalassa osoitteessa Viinikankatu 44 b ja se on avoinna päivittäin klo 8–20. Koronanäytteenotto Hatanpään ja TAYSin näytteenottopisteissä päättyy perjantaina 29.8.2021. Nekalan koronanäytteenottopisteessä on kolme ilmoittautumishuonetta ja seitsemän näytteenottohuonetta. Joustavan palvelukonseptin avulla näytteenottopisteessä on mahdollista palvella 500–600asiakasta päivässä. Messukeskuksen drive-in-koronanäytteenotto muuttaa Hakametsään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksella toimiva Fimlabin suurtehon drive-in-koronanäytteenottopiste muuttaa Hakametsään. Hakametsän jäähallin parkkipaikalle pystytettävä drive-in-näytteenotto palvelee asiakkaita lauantaista 11.9.2021 alkaen. Messukeskuksen näytteenottopiste suljetaan perjantaina 10.9.2021 klo 16. Hakametsän koronanäytteenottopisteessä asiakkaita voidaan palvella kuudella näytteenottokaistalla. Näytteenottopisteen kapasiteetti riittää v

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme