Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän korkeakoululiikunta täyttää 50 vuotta

Jaa

Jyväskylän korkeakoululiikunta (entinen Jyväskylän yliopiston yliopistoliikunta) juhlii 50-vuotista taivaltaan 13.–17.1.2020. Korkeakoululiikunta tarjoaa valtavan määrän liikuntamahdollisuuksia Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä Humakin Jyväskylän toimipisteen opiskelijoille. Juhlaviikolla on ohjelmassa avoin juhlanäyttely Liikunta-rakennuksessa, nostalgisia tunteja opiskelijoille ja henkilökunnalle sekä 50-vuotisjuhlailta kaupungintalolla.

Jyväskylän korkeakoululiikunta juhlii 50-vuotista taivaltaan.
Jyväskylän korkeakoululiikunta juhlii 50-vuotista taivaltaan.

Jyväskylän korkeakoululiikunta tarjoaa viikoittain noin 100 tuntia ryhmäliikuntaa ja palloiluja sekä lukukausittain 30 kurssia sekä noin 40 opintoihin liittyvän liikuntakurssin lajikokeilua. Vuosittain eri kursseilla ja tunneilla liikutetaan noin 5000 opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä. Korkeakoululiikunnan pian eläkkeelle jäävä liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino kehuu toimintaa Suomen parhaaksi.

- Meillä on maan laajin ja monipuolisin korkeakoululiikunta. Yliopistossamme on jo varhain ymmärretty liikkumisen merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, Mörä-Leino sanoo.

Jyväskylän yliopiston yliopistoliikunta käynnistyi 1.4.1970, jolloin Antti Lehtinen palkattiin liikuntasihteeriksi. Yliopistoliikunnan tarkoituksena oli edistää ylipiston opiskelijoiden ja henkilöstön fyysistä kuntoa järjestämällä liikuntaa mahdollisimman monipuolisesti. Toiminta painottui aluksi aine- ja henkilöstöryhmien palloiluvuoroihin ja koko lukukauden kestäviin puulaakeihin.

1980-luvulla alussa pelattiin lentopalloa ja koripalloa sekä sählyä. Ulkona valtalajina oli jalkapallo. Naiset harrastivat jonkun verran voimistelua, mutta muiden lajien harrastajien määrä oli vähäinen. Ylioppilaskunnan kanssa järjestettiin valtavia opiskelijatapahtumia. 1980-luvun lopulla ja 1990-luvulla ryhmäliikunta laajeni Merja Kalajan ollessa liikuntasihteerinä.

Nykyisen liikuntapäällikkö Mörä-Leinon aikana kurssitoiminta on laajentunut edelleen ja mukaan on tullut entistä enemmän luonnossa liikkumista. Tarjontaan on lisätty myös kuntosalipalveluilta ja tapahtumia.

Vuonna 2013 ylipoistoliikunta alkoi tarjota ryhmäliikunta- ja palloilutunteja myös JAMKin henkilöstölle ja opiskelijoille. Humakin Jyväskylän toimipisteen opiskelijat ovat olleet mukana syksystä 2015. Tämän vuoksi yliopistoliikunnan nimi muutettiin Jyväskylän korkeakoululiikunnaksi syksyllä 2017.

Jyväskylän yliopisto panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin ja strategian keskiössä onkin osaava ja hyvinvoiva ihminen. Yliopistossa halutaan tukea kaikkia yhteisön jäseniä kiinnostumaan ja huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Tästä yhtenä osoituksena on henkilöstöetu, joka oikeuttaa kahden työtunnin käyttämiseen viikoittain.

- Yhteisöllisyys ja mahdollisuudet tutustua uusiin ihmisiin liikunnan merkeissä ovat meille tärkeitä asioita. Korkeakoululiikunta koetaan tärkeänä hyvinvointia lisäävänä palveluna ja sen merkitys yhteisölle on palautteiden perusteella tärkeää, kertoo yliopiston henkilöstöjohtaja Katja Sorri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juhlaviikon tapahtumat: www.korkeakoululiikunta.fi/fi/yliopistoliikunta/tapahtumat
Liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino, anneli.mora-leino@jyu.fi, 050 428 5270

Kuvat

Jyväskylän korkeakoululiikunta juhlii 50-vuotista taivaltaan.
Jyväskylän korkeakoululiikunta juhlii 50-vuotista taivaltaan.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kannattaako avohakkuista luopua? Tuore simulaatiomallinnus vertaili metsänkäsittelytapojen vaikutuksia pitkällä aikavälillä5.8.2020 09:29:26 EESTTiedote

Luopuminen kokonaan avohakkuista suomalaisissa talousmetsissä ei ole paras vaihtoehto. Jatkuvan kasvatuksen tulisi kuitenkin olla eniten käytetty metsien käsittelyn tapa, koska se turvaa paremmin monitoiminnallisuuden kuin avohakkuisiin perustuva metsien käsittely. Tämä ilmenee Jyväskylän yliopiston bio­ ja ympäristötieteiden laitoksen uudesta tutkimuksesta. Tutkimus julkaistiin Land Use Policy –tiedejulkaisussa verkkojulkaisuna heinäkuussa 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme