Suomen Vuokranantajat ry

Jyväskylän sijoitus tippui Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – vuokrat laskivat vuoden takaisesta

Jaa

Jyväskylän sijoittui 27 kaupungin joukosta sijalle 17 Suomen Vuokranantajien kaupunkirankingissa, jossa arvioidaan kaupunkien houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta eri mittareilla. Kaikista vertailun kaupungeista Jyväskylä oli ainoa, joissa vuokrataso on laskenut vuodentakaisesta.

Suomen Vuokranantajien vuoden 2022 kaupunkirankingissa Jyväskylän sijoitus tippui kahdella sijalla viime vuoden vertailusta. Ensimmäiseksi sijoittui Tampere, toiseksi Turku ja kolmannelle sijalle ylsi Vantaa. Suomen kahdeksasta suurimmasta kaupungista Jyväskylä sijoittui heikoiten.

”Jyväskylä on kasvava ja kehittyvä kaupunki, joka on viime vuodet kasvanut noin tuhannella asukkaalla vuodessa. Parin viime vuoden aikana rakentaminen on kaupungissa hidastunut, mutta esimerkiksi vuosina 2018–2019 kaupunkiin valmistui uusia asuntoja noin tuplasti enemmän suhteessa väkiluvun kasvuun. Voimakas asuntotarjonnan kasvu onkin kääntänyt vuokrat laskuun”, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrataso oli vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä 0,4 prosenttia alempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Vuokrien vuosimuutos oli negatiivinen kaikissa huoneistotyypeissä, mutta eniten laskua oli kaksioiden vuokrissa (-0,6 %) ja vähiten kolmioissa (-0,1 %). Yksiöissä vuokrat laskivat 0,2 prosenttia. Vuokrien ohella myös vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat olivat 2,4 prosentin laskussa Jyväskylässä vuonna 2021.

Pandemia-aikana kolmioiden markkinointiajat pysyivät Jyväskylässä pienempiä asuntoja tasaisempana. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Vuokraovi.com-sivustolla niiden keskimääräinen markkinointiaika oli 19 vuorokautta. Yksiöön vuokralainen löytyi keskimäärin 23 vuorokaudessa. Heinä-syyskuussa 2021 yksiöiden markkinointiajan mediaani oli alle kaksi viikkoa, mutta vuodenvaihteissa 2019–2020 ja 2020–2021 uutta vuokralaista joutui Jyväskylässä etsimään pitkälle yli kuukauden päivät. Tähän verrattuna vuokrausajat ovat Jyväskylässä viime aikoina selvästi lyhentyneet.

”Vuokramarkkina on koko maassa lähtenyt palautumaan kohti normaalimpaa tilannetta poikkeuksellisten pandemiavuosien jälkeen. Myös Jyväskylässä markkinointiajat ovat alkaneet lyhentymään; loppukeväästä ne olivat lyhyemmät kuin viime vuonna minään ajankohtana”, sanoo liiketoimintapäällikkö Henrik Laakkonen Vuokraovi.comilta.

Kaupunkiranking perustuu Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) laskemiin kaupunkikohtaisiin ennusteisiin asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä, asuntojen markkinointiaikoihin Vuokraovi.com-sivustolla sekä alueellisiin kehitystekijöihin, kuten Tilastokeskuksen väestöennusteeseen ja Suomen Vuokranantajien Vuokranantaja-barometrin kaupunkikohtaisiin kehitysnäkymiin. Vertailussa on mukana yhteensä 27 kaupunkia, joille PTT on laskenut huoneistotyypeittäin ennusteet vuosien 2022–2025 keskimääräiselle vuosittaiselle arvonnousulle ja vuokratuotolle ennen veroja.

Laajemmat kaupunkikohtaiset aineistot PTT:n tuottotutkimuksesta ja Suomen Vuokranantajien Vuokramarkkinakatsauksesta ovat saatavilla ekonomisti Sakari Rokkaselta. Tutustu Vuokramarkkinakatsauksen koosteeseen tästä linkistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on lähes 27 000 vuokranantajaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Vuokrasopimuksen päättämissopimus – unohdettu apu yllättäviin tilanteisiin12.7.2022 07:30:00 EEST | Tiedote

Kun tiedot uusista opiskelu- ja työpaikoista kilahtavat sähköpostiin heinä-elokuussa, käyvät vuokramarkkinat kuumina. Tällaisissa tilanteissa voi usein olla tarve päättää vanha ja aloittaa uusi vuokrasopimus nopeammin, kuin mitä irtisanomisajat antaisivat myöden. Myös yllättävä remontti tai muu elämänmuutos voi edellyttää asumiskuvioiden nopeaa uudelleenjärjestelyä. Tällöin vuokrasuhteen voi päättää yhteisymmärryksessä haluttuun ajankohtaan. Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies Saara Penttilä avaa tarkemmin, mistä tässä usein unohdetussa vuokrasuhteen päättämiskeinossa on kysymys.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme