Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto saa 200 000 euron lahjoituksen koronavirusnäytteiden analysoimiseen

Jaa

LähiTapiola Keski-Suomi lahjoittaa Jyväskylän yliopistolle 200 000 euroa koronavirusnäytteiden analysointimenetelmien kehittämiseen. Lahjoituksen avulla yliopiston laboratoriossa bio- ja ympäristötieteiden laitoksella voidaan aloittaa koronavirustestien analysointi, mikäli yhteiskunnallinen terveydenhoidon tilanne sitä vaatii. Laboratorion valmius mahdollistaa Suomen koronavirustestaamisen kapasiteetin merkittävän lisäämisen.

Koronavirustesteihin liittyvän testauskapasiteetin riittäminen on ollut esillä julkisuudessa viime viikkoina. Tämän hetken arvion mukaan Suomessa voidaan toteuttaa rajoitettu määrä​ koronatestejä vuorokaudessa.

Lahjoitusvaroin käynnistettävällä toiminnalla testauskapasiteettia voidaan lisätä Jyväskylän yliopistossa merkittävästi. Kyseessä on geenimonistukseen perustuvien PCR-testien analysoiminen. Nämä testit ovat yleisimmin käytetyt koronavirustestit tällä hetkellä Suomessa.

PCR-testien avulla voidaan todentaa luotettavasti koronavirussairaus välittömästi riippumatta taudin etenemisvaiheesta. Testien avulla voidaan todentaa esimerkiksi terveydenhuollon hoitohenkilökunnan altistuminen koronavirukselle.

”Jyväskylän yliopistossa lahjoituksella voidaan kohdentaa tutkimusta analysointimenetelmän kehittämiseen, allokoida henkilöresursseja analysointiin ja hankkia tarvittavia reagensseja testaustoimintaan. Varaudumme laboratoriossa siten, että koronavirusnäytteiden diagnostinen analysoiminen olisi mahdollista, sanoo Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen. 

”Tuemme lahjoituksella Jyväskylän yliopistoa koronatestauskapasiteetin lisäämiseksi alueellamme ja laajemmin Suomessa. Elämänturvayhtiönä haluamme tehdä kaikkemme vaikean tilanteen helpottamiseksi. Lahjoituksemme toivottavasti kannustaa myös muita yrityksiä vastaavaan yhteistyöhön yliopistojen kanssa, jotta saamme testauskapasiteettia mahdollisimman nopeasti lisättyä ja käyttöön”, kertoo LähiTapiola Keski-Suomen toimitusjohtaja Teemu Toivanen.

Lisätietoja:
Keijo Hämäläinen, Jyväskylän yliopiston rehtori, +358 40 680 0215
Varpu Marjomäki, solu- ja molekyylibiologian dosentti,  +358 40 563 4422
Janne Ihalainen, bio- ja ympäristötieteiden laitoksen johtaja, 358 40 024 7979
Henrik Kunttu, Jyväskylän yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori,+358 50 599 6134
Anna-Kaisa Säkkinen, viestintäjohtaja, 040 657 7211, anna-kaisa.sakkinen@jyu.fi
Teemu Toivanen, toimitusjohtaja LähiTapiola Keski-Suomi, 40 062 5612, teemu.toivanen@lahitapiola.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 5.6.2020 Ihminen on tietoturvan heikoin lenkki (Vestman)3.6.2020 06:58:00 EESTTiedote

Aiemmat tutkimukset väittävät työntekijöiden oikeuttavan tietoturvarikkomuksiaan. Tiina Vestmanin väitöskirjan mukaan työntekijät kyllä selittävät ja perustelevat niitä, mutta eivät suoranaisesti oikeuta. Todellisuudessa työntekijöillä ei useinkaan ole tietoa tietoturvarikkomustensa lopullisista seurauksista, eivätkä he siten pysty arvioimaan omien tekojensa lopullisia seurauksia. Seuraukset voivat olla peruuttamattomat, mutta silti työntekijät eivät koe tietoturvarikkomuksistaan syyllisyyden ja häpeän tunteita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme