Jyväskylän yliopisto säilytti asemansa korkeakoulujen yhteishaussa

Edellisestä vuodesta poiketen suurin osa avoimen väylän hakukohteista oli mukana erillisessä yliopistojen avoimen väylän haussa. Jos huomioidaan myös ne tuossa erillishaussa Jyväskylän yliopistoon hakeneet, jotka eivät osallistuneet yhteishakuun, viime vuoteen vertailukelpoinen hakijamäärä nousi noin prosentin. Valtakunnallisesti kevään toisen yhteishaun hakijamäärä nousi kolmisen prosenttia.
Jyväskylän yliopistossa yhteishaussa haettuja aloituspaikkoja syksyllä alkaviin opintoihin on tarjolla runsaat 2 500. Hakukohteita on 93 kuudessa tiedekunnassa ja Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa.
Kokonaishakijamäärällä mitattuna Jyväskylän yliopisto sijoittui yhteishaussa viidenneksi suosituimmaksi yliopistoksi Helsingin, Turun, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistojen jälkeen. Myös ensisijaisten hakijoiden määrällä mitattuna Jyväskylän yliopisto tuli viidenneksi Helsingin, Tampereen, Turun ja Aalto-yliopiston jälkeen.
Suosituimmaksi hakukohteeksi nousi vuoden tauon jälkeen psykologian ohjelma, johon pyrkii 3 079 hakijaa. Muita hakijamäärältään suosittuja koulutuksia olivat kauppatieteet (2 969 hakijaa), luokanopettajan koulutus (1 774 hakijaa) ja liikuntapedagogiikka (903 hakijaa). Absoluuttinen hakijamäärä kasvoi yli sadalla psykologiassa ja viestinnässä. Kognitiotieteen ja koulutusteknologian maisteriohjelmissa suhteellinen kasvu ylitti sata prosenttia.
Kovin kilpailu opiskelupaikasta käydään liikunnan yhteiskuntatieteiden hakukohteessa, johon tuli 37 hakemusta aloituspaikkaa kohden, sekä psykologiassa (29), kauppatieteissä (24) ja sosiaalityössä (24).
Ensisijaisesti Jyväskylän yliopistosta opiskelupaikkaa tavoittelevia hakijoita oli yhteishaussa 6 206. Kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin haki 15 039 hakijaa, joista ensisijaisia oli 4 342. Maisteriohjelmiin haki 2 959 hakijaa, näistä ensisijaisia 1 793.
- Jyväskylän yliopisto voi olla tyytyväinen asemaamme maan kiinnostavimpien yliopistojen joukossa. Vahvat alamme, psykologia, kauppatieteet ja luokanopettajan koulutus kiinnostivat taas laajaa hakijajoukkoa, vararehtori Marja-Leena Laakso toteaa.
Lisätietoja:
Suunnittelija Maria Kotiranta, puh. 040 805 4926, maria.j.kotiranta@jyu.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Elämä ruusunpunaisten lasien läpi26.5.2023 11:40:04 EEST | Tiedote
Kasvatusolosuhteiden näkyvyys vaikuttaa eläinten riskeihin reagointiin: miten ympäristöhäiriöt voivat vaikuttaa saalistajan ja saaliin vuorovaikutukseen luonnossa. Tutkimus julkaistiin Journal of Experimental Biology -aikakausjulkaisussa toukokuussa 2023.
Kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu – mikä muuttui?26.5.2023 09:06:48 EEST | Tiedote
Elokuussa 2021 alkoi Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttama valtakunnallinen kaksivuotisen esiopetuksen kokeilu, johon osallistuvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset aloittavat esiopetuksen jo viisivuotiaina. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koulutuspoliittisia päätöksiä tullaan tekemään tutkimusperustaisesti. Seurannan ja arvioinnin tuloksia on nyt julkaistu kokeilun ensimmäisen toimintakauden (2021–2022) osalta.
Suomen kyberosaamiskeskus järjestää ajankohtaisia kyberturvallisuusaiheita käsittelevän seminaarin24.5.2023 08:15:00 EEST | Tiedote
Jyväskylässä ensimmäistä kertaa järjestettävä digitaalisen turvallisuuden seminaari käsittelee digitaalista turvallisuutta muun muassa tiedustelutoiminnan historian, kybertiedustelun, kyberrikollisuuden, informaatiopuolustuksen ja kansallisen kyberpuolustuksen näkökulmista. Seminaarin järjestää Suomen kyberosaamiskeskus (Finnish Center of Expertise for Cybersecurity FICEC), jonka muodostavat Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu. Tilaisuus on avoin ja maksuton, mutta edellyttää rekisteröitymistä etukäteen.
Ongelmallinen ja intensiivinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisen unelle23.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Ongelmallisesti ja intensiivisesti sosiaalista mediaa käyttävillä koululaisilla on huonompi unirytmi, selviää Jyväskylän yliopistossa tehdystä kansainvälisestä WHO-Koululaistutkimuksesta. Kyseisiin ryhmiin kuuluvat nuoret nukkuivat vähemmän, heillä oli myöhäisemmät nukkumaanmenoajat ja kärsivät enemmän sosiaalisesta jetlagista verrattuna koululaisiin, jotka eivät käyttäneet sosiaalista mediaa lainkaan tai käyttivät sitä vähemmän.
Väitös: 23.5.2023 Hiukkastörmäyksissä syntyvät neutraalit pionit kertovat ytimen rakenteesta (Rytkönen)22.5.2023 16:30:00 EEST | Tiedote
Väitöskirjatyössään Heidi Rytkönen on tutkinut CERN:in hiukkasfysiikkakoe ALICE:en (A Large Ion Collider Experiment) lähitulevaisuudessa asennettavan hiukkasilmaisimen suorituskykyä. Pääaiheena työssä on vastata siihen, kuinka tarkasti tällä FoCal:iksi nimetyllä ilmaisimella pystytään mittaamaan neutraaleja pioneita ja niiden suhdetta toisiinsa. Simulaatioiden perusteella taustakontribuutiot tässä mittauksessa ovat monimutkaisia, mutta eivät mahdottomia poistaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme