Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopisto selvittää ilmasto- ja luontohaittansa

Jaa

Monitieteisessä, yritysten kanssa yhteistyössä tehtävässä hankkeessa kartoitetaan yliopiston ympäristöhaitat sekä kehitetään keinoja niiden vähentämiseksi. Hanke tukee yliopiston strategiaa ja tavoitetta olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Sustainability for JYU on Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin käynnistämä hanke, jonka tarkoituksena on selvittää Jyväskylän yliopiston kaikki ilmasto- ja luontohaitat. Haittojen arvioinnin lisäksi tutkitaan keinoja haittojen vähentämiseen ja innovatiiviseen kompensointiin. 

– Tuomme hankeella konkretiaa yliopiston ilmastotavoitteisiin. Kartoitamme, mistä yliopiston hiilijalanjälki muodostuu ja kehitämme sen automatisoitua talouskirjanpitoon perustuvaa seurantaa. Lisäksi analysoimme ja ehdotamme keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseksi, kertoo hankkeen projektipäällikkö Sami El Geneidy. 

Hiilijalanjäljen ohella hankkeessa kehitetään työkaluja yliopiston aiheuttaman luontojalanjäljen arvioimiseen ja hyvittämiseen. Tavoitteena on selvittää, kuinka haittojen hyvittämisellä eli kompensaatiolla voidaan samanaikaisesti edistää yliopiston hiilineutraalisuus tavoitetta ja edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä.  

– Luontohaittoja aiheuttavat esimerkiksi energiankäyttö ja erilaiset hankinnat, joiden tuottaminen kuluttaa joko välillisesti tai suoraan luonnonvaroja ja maa-alaa heikentäen näin lajien elinympäristöjä. Luontohaittojen selvitys ja kompensaatio on vielä kohtalaisen uutta ja sen kytkemisen ilmaston muutoksen ehkäisyyn vaatii vielä paljon työtä, El Geneidy kertoo. 

Yliopiston päästölaskenta on hankkeelle testialusta, lopullisen tavoitteen ollessa kaikenlaisiin instituutioihin ja yrityksiin soveltuvan päästöjen laskennan protokollan kehittäminen. Kehitys nojaa erityisesti kirjanpidon yksityiskohtaiseen hyödyntämiseen mahdollistaen näin nykyistä paremmin instituutioiden epäsuorien päästöjen huomioinnin. Sustainability for JYU ja Wisdom tekee myös tiivistä yhteistyötä erilaisten yritysten kanssa, kampusravintoloista lähtien.  

– Selvitämme kampusravintola Semma Oy:n hiilijalanjäljen ja keinoja päästövähennyksiin. Kampuksemme kiinteistöjen päästötietoja puolestaan olemme saaneet Suomen Yliopistokiinteistöiltä. Kiinteistöpuolelta olemme yhteistyössä myös omia päästölaskentojaan tekevien JYYn ja KOASin kanssa. Lisäksi mukana yhteistyössä on hiilijalanjäljen hillintään keskittyvä Green Carbon Finland, El Geneidy kertoo. 

Jyväskylän yliopiston vastuullisuusasiantuntija Ulla Helimon mukaan Sustainability for JYUn tulokset antavat tukevan pohjan Jyväskylän yliopiston luonto- ja ilmastotyölle.

– Jyväskylän yliopisto on allekirjoittanut kansainvälisen ilmastohätätilan julkilausuman. Samalla se sitoutui lausuman tavoitteisiin, suuntaamaan resursseja ilmastonmuutostutkimukseen ja -koulutukseen sekä lisäämään ympäristö- ja kestävyystietoa kampuksella ja alueellisesti. Hanke on tärkeässä roolissa kehittäessämme kampusta entistä vastuullisemmaksi ja kestävämmäksi.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Sami El Geneidy 
+358405329892 Puh 
sami.s.elgeneidy@jyu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme