Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistolle yli 700 000 euron rahoitus virustutkimukseen – herpesvirusta hyödynnetään syöpähoidoissa

Jaa

Jyväskylän yliopiston virologian dosentti Maija Vihinen-Ranta on saanut Jane ja Aatos Erkon säätiöltä rahoituksen projektiin, jossa tutkitaan infektiossa muuttuvien solurakenteiden vaikutusta herpesvirusten kulkeutumiseen. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on 726 000 euroa.

Virologian dosentti Maija Vihinen-Ranta. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Virologian dosentti Maija Vihinen-Ranta. (Kuva: Petteri Kivimäki.)

”Virukset mielletään yleensä haitallisiksi taudinaiheuttajiksi. Nykyään kuitenkin tiedetään, että jotkin virukset voivat myös olla ihmisen näkökulmasta erittäin hyödyllisiä. Lääketiede on valjastanut niitä omiin tarkoituksiinsa toimimaan syöpäsolujen tuhoajina”, Vihinen-Ranta kertoo. ”Tutkimushankkeemme edistää tietämystä herpesviruksen ja isäntäsolun vuorovaikutuksesta. Tätä tietoa voidaan käyttää hyväksi virussyöpähoitojen kehittämisessä.”

Tavoitteena saada viruksista yhä tehokkaampia syöpäsolujen tuhoajia

Ihmisen herpes simplex -virus 1 (HSV-1) on yksi syöpähoitoihin käytettävistä viruksista. Virukset leviävät tehokkaasti syöpäkasvaimen solusta toiseen samalla tuhoten niitä. HSV-1 on DNA-virus eli se monistaa perimänsä ja kokoaa uudet viruspartikkelit solun tumassa käyttäen hyväksi solun proteiineja ja solun mitokondrioissa tuotettua energiaa.

HSV-1:n lisääntymiskierto solussa tunnetaan osittain jo melko hyvin. Huonommin tunnetaan viruksen aiheuttaman stressitilan vaikutus solun toimintaan ja tuman rakenteeseen sekä näiden muutosten vaikutus viruksen kulkeutumiseen tumassa.

Kun virusten kulkeutumismekanismeja saadaan tarkemmin selville, on mahdollista kehittää keinoja tehostaa niiden etenemistä. Näin pystytään nopeuttamaan virusten aiheuttamaa solutuhoa ja immuunivasteen aktivoimista syöpäsoluja vastaan.

”Kahden tieteenalan, biologian ja biofysiikan, yhdistäminen mahdollistaa korkeatasoisen tutkimuksen ja virus-solu-vuorovaikutukseen liittyvien mekanismien selvittämisen. Käytämme tutkimuksessamme huipputason kuvaustekniikoita ja yhdistämme niihin laadukkaan kuva-analyysin”, Vihinen-Ranta sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maija Vihinen-Ranta
Dosentti, bio- ja ympäristötieteiden laitos
maija.vihinen-ranta@jyu.fi
+358400248118

Kuvat

Virologian dosentti Maija Vihinen-Ranta. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Virologian dosentti Maija Vihinen-Ranta. (Kuva: Petteri Kivimäki.)
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme