Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde avautuu maanantaina 30.8.

Jaa

Peruskorjattu yliopiston kirjastorakennus avautuu yleisölle maanantaina 30.8. klo 7.30. Syyskuun alkuviikkoina rakennuksessa on paikalla aulaoppaita opastamassa käyttäjiä rakennuksen palveluihin.

Avoimen tiedon keskuksen kirjastotoiminnot käynnistyvät Lähteessä maanantaina 30.8. Myös Mattilanniemen ja Ylistönrinteen kirjastot siirtyvät Lähteeseen. Aallon lukusali jatkaa toimintaansa omatoimipisteenä. Lähteen ravintola Taide ja kahvila Tiede avautuvat myös 30.8. Ne ovat kaikille avoinna.

Rakennuksen eri tilojen, palveluiden ja tekniikan käyttöönotto jatkuu vaiheittain läpi syksyn 2021. Tulossa on myös opastettuja kierroksia rakennuksessa opiskelijoille, henkilöstölle ja muulle yleisölle. Lokakuussa alkaa taidekokoelmien ripustaminen rakennukseen. Avajaisviikko huipentaa uudistetun rakennuksen käyttöönoton tammikuussa 2022.

Uudistettu Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde on tiedon, oppimisen ja hyvinvoinnin kohtaamispaikka. Loppuvuodesta 2021 alkaen kirjastorakennuksessa toimii yliopiston Avoimen tiedon keskuksen kirjasto-, tutkija- ja museopalvelut. Lisäksi Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde on avoin tutkimuksen esittelemiselle, koulutukselle, tiedekasvatukselle sekä kansalaistieteelle. Lähteen tapahtuma- ja kansalaistiedetila avautuu tammikuussa tarjoamaan tieteellistä tietoa kaikille. Rakennuksessa on myös opetustiloja, opiskelijoiden hyvinvointitoimintaa (Student life) ja yliopiston digipalveluiden toimitilat.

Täydellinen peruskorjaus Arto Sipisen suunnittelemaan rakennukseen

Arkkitehti Arto Sipisen (1936–2017) suunnitteleman Jyväskylän yliopiston kirjastorakennuksen peruskorjaus käynnistyi keväällä 2019. Yliopiston kirjasto on toiminut rakennuksessa vuodesta 1974 lähtien.

Pääsuunnittelijana toimi Ari Sipinen, Arkkitehtitoimisto Sipinen Oy:stä. Lähde-rakennuksen rakennuskustannukset olivat noin 23 miljoonaa euroa. Projektinjohtourakoitsijana hankkeessa toimi Skanska Talonrakennus Oy.

Rakennukseen tehtiin täydellinen peruskorjaus ja tilamuutokset Jyväskylän yliopiston tarpeisiin. Peruskorjauksessa huomioitiin rakennuksen suojelutavoitteet: muuntojoustavuus, ulkoarkkitehtuuri värityksineen ja materiaaleineen, sisätilojen värimaailma sekä kirjaston aulatilan ja sen valoikkunoiden säilyttäminen. Myös kestävän kehityksen periaatteet huomioitiin monin tavoin. Hanke on saanut jo Euroopan johtavan rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmän suunnitteluvaiheen BREEAM-luokituksen ja sen arvio on Excellent.

- Hankkeen sisältö ja toiminnot suunniteltiin yhdessä yliopiston henkilöstön kanssa yhteiskehittämisen menetelmin. Toivomme, että tilat palvelevat hyvin tulevia tarpeita ja käyttäjiä. Rakennustyöt myös valmistuivat pääosin aikataulussa ja kustannusarviossa, valottaa Aki Havia, rakennuttamisen ja ylläpidon johtaja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:stä.

- Rakennuksen peruskorjauksella pystyimme tukemaan yliopistokirjaston toimintaympäristössä tapahtuvaa merkittävää muutosta. Pohjakerrosten entiset kirjavarastojen tilat mahdollistavat nyt enemmän opetus- ja ryhmätyötilaa sekä vapaita kokoontumisen paikkoja. Näitä opiskelijamme ovat kaivanneet koronapandemian aikana, talous- ja palvelujohtaja Päivi Seppä Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Aukioloajat:

Lähde-rakennus: ma-pe kello 7.30-21, la 7.30-17 ja su 11-16.

Ravintola Taide ma-pe 10.30-16, kahvila Tiede ma-pe 7.30-16 (syyskuun ajan).

Lisätietoja:
Pirjo Vuorinen, Jyväskylän yliopisto, puh. 040 550 6099, pirjo.vuorinen@jyu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Nanotiedepäivät Jyväskylässä 5.–6.10.2021: Esillä solujen selviytymismekanismit, viruksen kaltaiset partikkelit rokotteissa ja nanohäkit24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskus isännöi monitieteellistä nanotieteen- ja teknologian Nanoscience Days -konferenssia 5.–6. lokakuuta 2021. Tapahtuma tarjoaa nanotutkijoille biologian, kemian ja fysiikan aloilta mahdollisuuden esitellä tuloksiaan kansainväliselle yleisölle. Kaksipäiväinen konferenssi pääosin pidetään verkkokonferenssina.

Väitös 1.10.2021: Tinder, Netflix ja WhatsApp häiritsevät kuljettajaa - Liikenteeseen tarvitaan paremmin testattuja ja suunniteltuja sovelluksia (Grahn)24.9.2021 07:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa aiemmin tehty tutkimus paljasti miten kuljettajat maksavat verkkopankissa laskuja, lähettelevät viestejä WhatsAppissa, selaavat Tinderiä ja Instagramia ja jopa katsovat Netflixiä ajaessaan autoa. Kuljettajan keskittyminen liikenteessä mobiilisovelluksiin aiheuttaa visuaalista tarkkaamattomuutta, jolla on kiistaton yhteys tieliikenneonnettomuuksiin. Siltikin liikenteessä käytetään mitä erilaisimpia mobiilisovelluksia – lainsäädännöstä huolimatta. Uudet autot ovat myös pullollaan erilaisia infotainment-järjestelmiä, jotka tarjoavat hyödyn lisäksi myös puhdasta viihdettä autoilijoille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme