Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom arvioi toistamiseen yliopiston ilmasto- ja luontohaitat – menetelmä tulossa avoimeen käyttöön

Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin tutkijat ovat kehittäneet laskentamenetelmän yritysten ja organisaatioiden ilmasto- ja luontohaittojen arviointiin. Menetelmää on hyödynnetty Jyväskylän yliopiston vuotuisten ilmasto- ja luontohaittojen laskennassa jo toistamiseen ja tulevaisuudessa sen on tarkoitus olla avoimesti kaikkien organisaatioiden käytettävissä.
Tavoitteena on, että hiili- ja luontojalanjäljen laskenta integroitaisiin tiiviimmin talouskirjanpitoon. Erityisesti luontohaittojen laskentaa kehitetään ja laajennetaan edelleen muun muassa hiljattain julkaistussa JYU.Wisdomin hankkeessa, jossa arvioidaan S-ryhmän luontohaittoja.
Jyväskylän yliopisto tavoittelee hiilineutraalisuutta ja luonnon kokonaisheikentämättömyyttä vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteiden edistymistä seurataan vuosittaisella ilmasto- ja luontohaittojen arvioinnilla. Ensimmäisen kerran yliopiston ilmasto- ja luontohaitat arvioitiin vuoden 2019 osalta ja tulokset julkaistiin Sustainability for JYU -raportissa.
”Menetelmiä on kehitetty eteenpäin ja aineistoissa on muutoksia edelliseen selvitykseen verrattuna. Siksi nyt tehtyä ja aiempaa raporttia ei voi suoraan verrata toisiinsa”, Sustainability for JYU -hankkeen projektipäällikkö Veera Vainio huomauttaa. Hankintojen haittojen laskennassa käytettiin erilaista kirjanpitoaineistoa. Vuoden 2020 kirjanpitoaineisto oli laajempi ja otti paremmin huomioon koko yliopiston toiminnan.
Uuden selvityksen pohjalta tehdään yliopistolle yksinkertainen laskentatyökalu, jota yliopiston toiminnanohjaus tulee käyttämään haittojen vuosittaiseen arvioimiseen. JYU.Wisdom toimii edelleen laskennan tukena. Vuonna 2022 on tulossa yliopiston uusi ympäristöohjelma, jossa esitetään konkreettisia toimenpiteitä ilmasto- ja luontohaittojen vähentämiseksi.
Hiilijalanjälki pienentynyt, sijoitukset edelleen suurin päästölähde
Jyväskylän yliopiston hiilijalanjälki oli vuonna 2020 noin 24 418 hiilidioksidiekvivalenttitonnia (t CO2e). Laskelmassa ei ole mukana kotimatkoja tai kampusravintola Semman ruokia, joten tältä osin se eroaa vuoden 2019 laskelmasta. Uusilla kategorioilla ja vastaavalla aineistolla laskettuna vuoden 2019 hiilijalanjälki oli noin 31 857 t CO2e.
Suurin päästölähde on edelleen sijoitukset, jotka aiheuttavat puolet koko yliopiston hiilijalanjäljestä. Sijoitusten hiilijalanjälki on pienentynyt, mutta laskenta on myös tarkentunut. Hankinnat sekä kiinteistöt ja energia muodostavat kumpikin neljänneksen hiilijalanjäljestä. Sekä hankintojen että kiinteistöjen ja energian hiilijalanjäljet ovat pysyneet samansuuruisina.
Korona-aika on vaikuttanut erityisesti matkustamiseen. Työmatkojen hiilijalanjälki pienentyi edellisvuodesta peräti noin 85 %. ”Kiinnostavaa olisi selvittää tarkemmin, miten korona on vaikuttanut ja tulee vaikuttamaan niin koti- ja työmatkoihin kuin yliopiston päästöihin laajemminkin”, Vainio sanoo.
Luontohaitoissa pientä kasvua
Kaukolämmön luontohaitat nousivat 24,2 luontotyyppihehtaariin, kun vuonna 2019 ne olivat 21,3 luontotyyppihehtaaria. Haitat ovat lisääntyneet siitä huolimatta, että lämmön kulutus on vähentynyt. Lämmöntuotannossa turpeen käyttöä on vähennetty ja korvattu puupolttoaineilla, ja samalla lämmöntuotannon päästöt ovat pienentyneet. Puupolttoaineiden suhteellinen luontohaitta on kuitenkin turpeeseen verrattuna suurempi, joten puun osuuden kasvaessa myös luontohaitat ovat kasvaneet. Toisaalta nykyisessä arviossa on tarkasteltu luontohaittoja vain maankäytön osalta, eikä otettu huomioon esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamaa luontohaittaa. Jatkossa laskentaa laajennetaan myös muihin luontokadon ajureihin kuin maankäyttöön, esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja saasteiden aiheuttamaan luontokatoon.
Hankinnoista aiheutunut luontohaitta on pienentynyt edellisvuoteen verrattuna. Hankinnat aiheuttavat lajikatoa, kun elinympäristöjä tuhotaan tai heikennetään maankäytön tai päästöjen seurauksena. Eniten haittoja aiheutui palveluiden sekä laitteiden, koneiden ja IT-tarvikkeiden hankinnoista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Veera Vainio
Projektipäällikkö, Sustainability for JYU
veera.s.vainio@jyu.fi
+358 50 447 3161
Sami El Geneidy
Väitöskirjatutkija, JYU.Wisdom & JSBE
sami.s.elgeneidy@jyu.fi
+358 40 532 9892
Vesa HolmViestinnän asiantuntija
Puh:+358504733483vesa.j.holm@jyu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme