Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopistoon rahoitusta vihreän siirtymän ja digitalisaation avainaloille – hiilen sidontaa levän ja metsätalouden avulla

Jaa
Pauliina Salmi, Katja Pulkkinen ja Kaisa Miettinen Jyväskylän yliopistosta saivat Suomen Akatemian erityisrahoitusta vihreää ja digitaalista siirtymää tukeviin tutkimushankkeisiin. Salmen ja Pulkkisen tutkimushankkeet liittyvät mikrolevien hyödyntämiseen muun muassa hiilidioksidin sidonnassa. Miettisen hanke liittyy ilmastoviisaan metsätalouden tukemiseen, jossa voidaan ottaa samanaikaisesti huomioon sekä taloudelliset että ilmastolliset tavoitteet.
Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos

Johtava tutkija Pauliina Salmi ja dosentti Katja Pulkkinen saivat yhteensä noin 890 000 euron rahoituksen mikroleviä tutkivan MIDAS-konsortion tutkimushankkeeseen.

Hankkeen tavoitteena on tutkia ja kehittää mikroleväviljelmien käyttöä hiilidioksidin sidontaan teollisuudelle tyypillisistä kaasuseoksista sekä kalojen kiertovesiviljelyn hiilidioksidi- ja ravinnepäästöistä. Samalla tarkoituksena on ketjuttaa mikroleviin perustuvia prosesseja, mukaan lukien arvokkaiden biomolekyylien ja vetykaasun tuotantoa.

Konsortiota johtava Pauliina Salmi kertoo, että levistä voidaan saada lähes kaikkea mitä fossiilisista polttoaineista.

– levät pystyvät sitomaan hiilidioksidia ja puhdistamaan vettä, tuottamaan lipidejä biopolttoaineiden tuotantoa varten, tuottamaan pigmenttejä esimerkiksi kosmetiikka- ja kalankasvatusteollisuuden tarpeisiin ja tuottamaan vetykaasua. Tähän tarvitaan kuitenkin prosessinhallintaa, joka kumpuaa sensoriikasta.

MIDAS-konsortiossa ovat mukana Salmen johtama ryhmä Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnan spektrikuvantamisen laboratoriosta, Pulkkisen johtama ryhmä bio- ja ympäristötieteiden laitokselta sekä Marilyn Wieben johtama ryhmä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä.

Pauliina Salmen osuus rahoituksesta on 448 852 euroa ja Katja Pulkkisen osuus 442 553 euroa. Konsortion kokonaisrahoitus on yhteensä 1,3 miljoonaa euroa.

Ilmastoviisasta metsätaloutta tutkiva hanke huomioi myös taloudellisen näkökulman

Professori Kaisa Miettinen sai Monitavoiteoptimoinnin tutkimusryhmälle 537 793 euron rahoitusosuuden UTOPIA-nimisestä konsortiohankkeesta, jonka tarkoituksena on tukea tehokasta hiilen sidontaa ja varastointia metsiin huomioiden samalla myös metsänomistajien taloudelliset tavoitteet.

Konsortiossa ovat mukana myös LUKE ja Itä-Suomen yliopisto. Konsortion kokonaisrahoitus on yhteensä 1,7 miljoonaa euroa. Konsortion johtajana toimii professori Petteri Packalen Luonnonvarakeskus Lukesta.

– Puut, metsämaa ja puutuotteet sitovat hiiltä, mutta metsädataan, kasvuennusteisiin ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyy kuitenkin monenlaista epävarmuutta. Hankkeessa kehitetään digitaalisia työkaluja metsänhoitoon liittyvän ryhmäpäätöksenteon tueksi silloin, kun päätöksiin/päätöksentekoon liittyy epävarmuustekijöitä. Tarkoituksen on löytää metsänhoitotapoja, joihin useat metsänomistajat voivat sitoutua, Miettinen kertoo.

Ilmastovaikutuksia saadaan, kun riittävän suurten metsäalueiden hoidossa huomioidaan ympäristövaikutukset. Tämä edellyttää metsänomistajien yhteistyötä. Hankkeen tarkoituksena on auttaa metsänomistajia huomioimaan niin ilmaston ja ympäristön kuin taloudellisetkin näkökulmat metsänhoitopäätösten teossa.

– Tutkimusryhmässä kehitetään uusia vuorovaikutteisia ryhmäpäätöksentekomenetelmiä, jotka auttavat keskenään ristiriitaisten tavoitteiden saavuttamisessa, kun huomioitavana on samanaikaisesti eri toimijoiden tarpeita ja mieltymyksiä, Miettinen toteaa.

Rahoitukset liittyvät Suomen Akatemian vihreän ja digitaalisen siirtymän erityisrahoitukseen, jossa rahoitettavien tutkimushankkeiden tulee edistää hiilineutraalisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen liittyviä ratkaisuja sekä niihin liittyviä digitaalisia teknologioita.

Lisätietoa

Principal Scientist Pauliina Salmi
Informaatioteknologian tiedekunta
pauliina.u.m.salmi@jyu.fi
+358 50 5287911

Dosentti Katja Pulkkinen
Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
katja.pulkkinen@jyu.fi
+358 40 8469359

Professori Kaisa Miettinen
Informaatioteknologian tiedekunta
kaisa.miettinen@jyu.fi
+358 50 3732247

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Mostphotos
Kuva: Mostphotos
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 31.3.2023: Tietokonesimulaatioilla tietoa pH:n vaikutuksesta biologisiin prosesseihin28.3.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Väitöskirjassaan Noora Aho käsittelee fysiikkaan perustuvien tietokonesimulaatioiden hyödyntämistä pH:sta riippuvaisten biologisten prosessien tutkimuksessa. Väitöskirjan keskiössä on tehokkaan simulaatiomenetelmän jatkokehittäminen, mikä mahdollistaa biomolekulaarisiin ympäristöihin sijoittuvien happojen ja emästen laskennallisen tutkimisen vakio-pH olosuhteissa.

Mediakutsu: Tervetuloa seuraamaan Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistamistilaisuutta 30.3.27.3.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjestävät Digiturvallisuus 2023 -messuilla Jyväskylän Paviljongissa Suomen kyberosaamiskeskuksen julkistustilaisuuden. Julkistustilaisuudessa ovat mukana molempien oppilaitosten rehtorit, Jyväskylän kaupunginjohtaja sekä maakuntajohtaja. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta ja esittämään kysymyksiä paikan päällä Jyväskylän Paviljongissa torstaina 30.3. klo 14.00 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme