Jyväskylän yliopisto

Jyväskylässä jatketaan nuorten osaamisen arviointia – PISA 2025 -tutkimuksen kansallinen toteutus Koulutuksen tutkimuslaitokselle

Jaa
Opetus- ja kulttuuriministeriö kilpailutti OECD:n PISA 2025 -tutkimuksen Suomen osuuden joulukuussa 2022 ja valitsi sen toteuttajaksi Jyväskylän yliopiston ja Tampereen korkeakouluyhteisön yhteenliittymän. Tutkimuksen kansallinen keskus säilyy Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksella (KTL), ja kansallisena tutkimusjohtajana jatkaa KT, yliopistotutkija Arto Ahonen. PISA-tutkimuksen kokonaiskesto on viisi vuotta, sopimus tehdään vuosille 2023–2027 ja se on arvoltaan lähes kolme miljoonaa euroa.
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto. Kuvaaja: Nina Huisman.
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto. Kuvaaja: Nina Huisman.

Yhdeksännen PISA (Programme for International Student Assessment) -tutkimuksen kansainvälisestä koordinoinnista vastaa kansainvälinen konsortio ACER (Australian Council for Educational Research), ja siihen odotetaan osallistuvan lähes 90 maata tai aluetta.

PISA 2025 -tutkimuksen pääalue on luonnontieteet, muut aina mukana olevat alueet ovat lukutaito ja matematiikka. Uutena arvioinnin kohteena on kansainvälisenä optiona tarjottava vieraan kielen (englanti) arviointi. Suomi osallistuu tähän optioon ja vieraan kielen arvioinnin osuudesta vastaa Jyväskylän yliopiston Soveltavan kielentutkimuksen keskus (Solki) professori Ari Huhdan johdolla.

Innovatiivisena arviointialueena PISA 2025 -tutkimuksessa on oppiminen tietoyhteiskunnassa. Tämän arviointialueen kansallisesta osuudesta vastaa Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan Koulutuksen, arvioinnin ja oppimisen tutkimusryhmä REAL professori Mari-Pauliina Vainikaisen johdolla.

”Koulutuksen tutkimuslaitoksen puolesta olemme todella tyytyväisiä siitä, että Suomen yhdeksännen PISA-tutkimuksen toteutukseen saatiin koottua todella upea, kansallisesti ja kansainvälisesti ansioitunut asiantuntijaryhmä”, KTL:n koulutuksen kansainvälisen arviointitutkimustiimin johtaja, tutkimusprofessori Juhani Rautopuro toteaa.

”On hienoa saada uusia kumppaneita myös kotiyliopistosta. Innokkaasti lähdetään kohti uutta tutkimuskierrosta”, kertoo tutkimusjohtaja Arto Ahonen.

Pandemian vuoksi vuodella siirtyneen PISA 2021 -tutkimuksen tulokset julkistetaan poikkeuksellisesti joulukuussa 2023.

Lisätietoja

PISA-tutkimuksen kansallinen tutkimusjohtaja, yliopistotutkija Arto Ahonen, 040 839 4209, arto.k.ahonen@jyu.fi

Tutkimusprofessori Juhani Rautopuro, 040 805 4936, juhani.e.rautopuro@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto. Kuvaaja: Nina Huisman.
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto. Kuvaaja: Nina Huisman.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä fyysinen kunto ei suojaa lasta ylipainon aiheuttamalta matala-asteiselta tulehdukselta23.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Noin joka neljäs suomalainen lapsi on ylipainoinen, ja yleistynyt lapsuuden ylipaino on johtanut kasvaneeseen pitkittyneen matala-asteisen tulehduksen esiintyvyyteen lapsuudesta alkaen. Ylipaino on keskeisin matala-asteista tulehdusta lisäävä tekijä, mutta hyvän fyysisen kunnon on ajateltu suojaavan ylipainon haitallisilta terveysvaikutuksilta. Jyväskylän yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, ettei hyväkään fyysinen kunto itsessään vähennä matala-asteista tulehdusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme