Suomen Vuokranantajat ry

Jyväskylässä vuokrat eivät juuri nousseet viime vuodesta – Pienissä asunnoissa vuokralaisen markkinat

Jaa

Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan Jyväskylän vuokrataso pysyi lähes ennallaan verrattuna vuoden takaiseen. Viime vuoden alusta tämän vuoden alkuun vuokrat ovat nousseet vain 0,4 prosentilla. Viimeisen viiden vuoden aikana vuokrataso on noussut 5,8 prosentilla ja nopeinta vuokrien nousu on ollut yksiöissä.

Keskineliövuokra on Jyväskylässä 14,39 €/m², joka on samaa luokkaa Turun ja Kuopion korkeakoulukaupunkien kanssa. Uudistuotannon kasvu ja pitkittyneet markkinointiajat selittävät maltillista vuokrien kehitystä. Keskimäärin vuokralainen löytyi Jyväskylässä alkuvuodesta Vuokraovi.com-sivustolla 36 päivässä. Kasvua vuoden takaiseen tilanteeseen on neljä päivää. Vuoden 2019 aikana yksiöiden keskimääräinen markkinointiaika oli 31 päivää eli yli kuukausi.

”Vuokralaisen löytäminen Jyväskylässä yksiöön kestää hyvin pitkään muihin korkeakoulukaupunkeihin verrattuna. Esimerkiksi Kuopiossa keskimääräinen markkinointiaika yksiöillä on alle kymmenen päivää. On myös poikkeuksellista, että kolmioihin vuokralainen löytyy yksiöitä nopeammin. Jyväskylässä on pienten asuntojen osalta vuokralaisen markkinat. Syrjempänä sijaitseviin ja huonommin varusteltuihin asuntoihin on vaikea löytää vuokralaista”, kertaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Jyväskylän asukasluku on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana noin 5000 asukkaalla. Kasvuvauhdin ennustetaan kuluvan vuosikymmenen aikana hidastuvan vajaaseen tuhanteen uuteen asukkaaseen vuodessa. Vuokramarkkinakatsauksen kaupungeista Jyväskylä on yksi opiskelijavaltaisimmasta.

”Jyväskylän kaupunkikehitys hakee parhaillaan uusia uomia. Kauppakeskus Sepän avautuminen lisäsi työpaikkoja ja elinvoimaa nelostien itäpuolelle, mutta kolikon kääntöpuolena keskustan palvelut ovat näivettyneet. Keskustan ja Sepän väliin on nousemassa uusi asuinalue vanhalle teollisuusalueelle. Valmistuva Nova-sairaala ja mahdollinen Hippos2020-hanke toteutuessaan taas vahvistavat keskustan länsipuolta. Myös keskustassa on käynnissä kehitysohjelma. Koko kaupungin tulevaa kehitystä määrittelee vahvasti metsäteollisuuden ja siihen kytkeytyvän teknologiateollisuuden näkymät koronan jälkeen”, Rokkanen arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen yksityisten vuokranantajien järjestö. Edustamme Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yli 300 000 asuntoa. Nämä asunnot ovat noin kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista ja niissä asuu noin 440 000 asukasta. Suomen Vuokranantajat tarjoaa asiantuntijatietoa vuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta ja valvoo jäsentensä etua vuokrasuhteisiin liittyvissä asioissa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään analyysi- ja tutkimustoimintaamme, jotta pystymme tarjoamaan entistä parempaa ajankohtaista tilannetietoa ja syvällisempää analyysia vuokra- ja asuntomarkkinoista, asuntosijoittamisesta ja asuntopolitiikasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Rakentamisen määräyksiä jäihin, infrahankkeet järjestykseen, asuntorakentamista ei pidä vaarantaa12.8.2020 07:53:59 EESTTiedote

Yksityisiä vuokranantajia edustava Suomen Vuokranantajat on laatinut laajan ehdotuslistan valtion talousarviokäsittelyyn. Järjestön mukaan koronakriisissä tehtävä elvytys on suunnattava kestävästi kasvua tuottaviin toimiin. Asuntorakentamisen turvaamiseksi järjestö antaa useita konkreettisia toimenpiteitä ja ehdottaa muun muassa, että väestönsuojien rakentamisvelvoite jäädytetään määräajaksi, toimitilojen muutokset asunnoiksi mahdollistetaan ilman kaavakäsittelyä ja valtio rahoittaa infrahankkeita sen perusteella, kuinka paljon ne käynnistävät asuntotuotantoa.

Korona vauhdittaa asuntosijoittamisen alueellisten erojen kasvua – Kaupunkirankingin kärjessä Kuopio4.8.2020 07:00:00 EESTTiedote

Suomen Vuokranantajat ry on julkaissut yhdessä Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) kanssa vuosittaisen ennusteen asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä. Ennusteessa arvioidaan vuokrien jatkavan maltillista kasvua. Koronakriisin oletetaan iskevän asuntojen hintakehitykseen loven, josta toivutaan nopeimmin kasvukeskuksissa. Asuntojen arvonnousun notkahdus nostaa keskimääräistä vuokratuottoa, mutta heikentää kokonaistuottoa. Kaupunkirankingin kärkeen nousee välivuoden jälkeen Kuopio.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme