Suomen Vuokranantajat ry

Jyväskylässä vuokrat eivät juuri nousseet viime vuodesta – Pienissä asunnoissa vuokralaisen markkinat

Jaa
Suomen Vuokranantajien yhteistyössä Vuokraovi.comin kanssa tekemän vuokramarkkinakatsauksen mukaan Jyväskylän vuokrataso pysyi lähes ennallaan verrattuna vuoden takaiseen. Viime vuoden alusta tämän vuoden alkuun vuokrat ovat nousseet vain 0,4 prosentilla. Viimeisen viiden vuoden aikana vuokrataso on noussut 5,8 prosentilla ja nopeinta vuokrien nousu on ollut yksiöissä.

Keskineliövuokra on Jyväskylässä 14,39 €/m², joka on samaa luokkaa Turun ja Kuopion korkeakoulukaupunkien kanssa. Uudistuotannon kasvu ja pitkittyneet markkinointiajat selittävät maltillista vuokrien kehitystä. Keskimäärin vuokralainen löytyi Jyväskylässä alkuvuodesta Vuokraovi.com-sivustolla 36 päivässä. Kasvua vuoden takaiseen tilanteeseen on neljä päivää. Vuoden 2019 aikana yksiöiden keskimääräinen markkinointiaika oli 31 päivää eli yli kuukausi.

”Vuokralaisen löytäminen Jyväskylässä yksiöön kestää hyvin pitkään muihin korkeakoulukaupunkeihin verrattuna. Esimerkiksi Kuopiossa keskimääräinen markkinointiaika yksiöillä on alle kymmenen päivää. On myös poikkeuksellista, että kolmioihin vuokralainen löytyy yksiöitä nopeammin. Jyväskylässä on pienten asuntojen osalta vuokralaisen markkinat. Syrjempänä sijaitseviin ja huonommin varusteltuihin asuntoihin on vaikea löytää vuokralaista”, kertaa Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Jyväskylän asukasluku on kasvanut viimeisen neljän vuoden aikana noin 5000 asukkaalla. Kasvuvauhdin ennustetaan kuluvan vuosikymmenen aikana hidastuvan vajaaseen tuhanteen uuteen asukkaaseen vuodessa. Vuokramarkkinakatsauksen kaupungeista Jyväskylä on yksi opiskelijavaltaisimmasta.

”Jyväskylän kaupunkikehitys hakee parhaillaan uusia uomia. Kauppakeskus Sepän avautuminen lisäsi työpaikkoja ja elinvoimaa nelostien itäpuolelle, mutta kolikon kääntöpuolena keskustan palvelut ovat näivettyneet. Keskustan ja Sepän väliin on nousemassa uusi asuinalue vanhalle teollisuusalueelle. Valmistuva Nova-sairaala ja mahdollinen Hippos2020-hanke toteutuessaan taas vahvistavat keskustan länsipuolta. Myös keskustassa on käynnissä kehitysohjelma. Koko kaupungin tulevaa kehitystä määrittelee vahvasti metsäteollisuuden ja siihen kytkeytyvän teknologiateollisuuden näkymät koronan jälkeen”, Rokkanen arvioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Vuokranantajat ry
Annankatu 24
00100 HELSINKI

09 1667 6421http://www.vuokranantajat.fi

Suomen Vuokranantajat ry on valtakunnallinen yksityisten vuokranantajien järjestö. Edustamme Suomen yksityisiä vuokranantajia, jotka vuokraavat yli 300 000 asuntoa. Nämä asunnot ovat noin kolmasosa kaikista vuokra-asunnoista ja niissä asuu noin 440 000 asukasta. Suomen Vuokranantajat tarjoaa asiantuntijatietoa vuokrauksesta ja asuntosijoittamisesta ja valvoo jäsentensä etua vuokrasuhteisiin liittyvissä asioissa. Pyrimme jatkuvasti kehittämään analyysi- ja tutkimustoimintaamme, jotta pystymme tarjoamaan entistä parempaa ajankohtaista tilannetietoa ja syvällisempää analyysia vuokra- ja asuntomarkkinoista, asuntosijoittamisesta ja asuntopolitiikasta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry

Joustot vuokrasopimuksessa voivat olla kilpailuvaltti8.2.2023 08:00:00 EET | Tiedote

On yleisesti tiedossa, että vuokramarkkinat käyvät kuumana erityisesti loppukesästä. Joskus uuden vuokralaisen etsintä saattaa kuitenkin ajoittua myös sesongin ulkopuolelle tai vaikkapa tilanteisiin, joissa taloyhtiön iso remontti tekee tuloaan. Vuokranantajan ei tällöinkään kannata laittaa hanskoja naulaan vaan kuunnella vuokralaisen toiveita herkällä korvalla ja pohtia, millaisin joustoin oman sijoitusasunnon kysyntään voisi vaikuttaa.

Hallinto-oikeus linjasi: asuntoa voi tarjota vuokralle myös lyhytaikaisesti13.1.2023 13:58:01 EET | Tiedote

Helsingin hallinto-oikeus antoi 2.1.2023 tärkeän ratkaisun kalustettujen asuntojen lyhytaikaisesta vuokrauksesta. Ratkaisussaan hallinto-oikeus totesi, että koska majoitustoiminta on ollut taloyhtiön kokoon nähden pienimuotoista eikä toiminnasta ei ole aiheutunut häiriöitä, kaupungin rakennusvalvonta on voinut katsoa sen olleen sallittua asumiskäyttöön tarkoitetussa huoneistossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme