Kaakko22-valmiusharjoitus kokoaa Kaakkois-Suomen kunnat ja turvallisuusviranomaiset harjoittelemaan yhteistoimintaa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa
Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämässä Kaakko22-valmiusharjoituksessa Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson kunnat ja muut turvallisuusviranomaiset harjoittelevat yhteistyötä ja yhteistoimintaa vakavassa häiriötilanteessa ja poikkeusoloissa. Harjoituksen aktiivivaihe järjestetään 30.11.-1.12.2022 ja se toteutetaan virtuaalisesti: jokainen organisaatio osallistuu omista toimipisteistään käsin harjoitukseen.
Kaakko22-harjoituksen skenaariossa ovat teemoina laaja-alainen vaikuttaminen, ihmisten evakuointi ja vastaanotto eri tilanteissa, sähköpula sekä väestönsuojelu, joihin varautuminen on viranomaisten lakisääteinen velvollisuus. Harjoitukseen valitut teemat pohjautuvat alueellisiin riskiarvioihin sekä suurimpien kuntien ja keskeisten turvallisuusviranomaisten esittämiin toiveisiin harjoiteltavista ajankohtaisista aiheista.
”Harjoituksen yhtenä tavoitteena on tarjota kunnille ja viranomaisille mahdollisuus koetella omien valmiussuunnitelmiensa toimivuutta”, kertoo pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. ”Tarkoituksena on edistää yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisten organisaatioiden kykyä hoitaa yhdessä skenaarion teemojen mukaisia ongelmatilanteita.”
Yhteistyön ja yhteisen tilannekuvaprosessin kehittäminen keskeisiä tavoitteita
Kaakko22-harjoituksen tärkeänä tavoitteena on myös viranomaisten yhteistyön ja yhteistoiminnan harjoittelu ja erityisesti yhteisen tilannekuvaprosessin kehittäminen.
”Yhteiskunnan häiriötilanteiden hoitaminen vaatii käytännössä aina useamman viranomaisen toiminnan yhteensovittamista. Sujuvan yhteistoiminnan taustalla on yhteinen tilannekuvaprosessi, jota osallistujat pääsevät konkreettisesti harjoittelemaan”, toteaa Sampsa Lintunen. ”Harjoitus auttaa osoittamaan käytännössäongelmakohdat ja kehittämistarpeet, joita viranomaisten yhteistyössä voi vakavassa häiriötilanteessa esiintyä. Tavoitteena on auttaa löytämään niihin toimivia ratkaisuja.”
Harjoitus pidetään niin sanottuna työpöytäharjoituksena virtuaalisella verkkoalustalla, eli harjoittelu ei näy katukuvassa. Väestönsuojelun ja -siirtojen lisäksi harjoituksen skenaariossa on turvapaikkahakemusten käsittelyyn, liikenne- ja polttoainelogistiikkaan sekä sähkönjakeluun vaikuttavia häiriöitä. Tarkoituksena onkin harjoituttaa osallistujia tilanteeseen, jossa toteutettavia väestönsiirtoja vaikeuttavat häiriöt yhteiskunnan perusinfrastruktuurissa.
Lisäksi Kaakko22 -harjoituksen toisen päivän skenaarion kulussa näkyy 1.12. järjestettävä Loviisa22-harjoitus, joka on kolmen vuoden välein järjestettävä ydinvoimalan vaara- tai onnettomuustilannetta simuloiva harjoitus. Loviisa22-harjoituksen järjestämisestä vastaava Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tiedottaa harjoituksesta erikseen.
Kaakko22-harjoituksen jälkeen osallistujille pidetään palautetilaisuus.
”Harjoituksen kulku käydään läpi ja kokemukset analysoidaan tarkasti. Haluamme, että harjoituksemme tuottavat osallistuville tahoille ja siten yhteiskunnalle mahdollisimman suuren hyödyn”, summaa Sampsa Lintunen.
Aluehallintoviraston järjestämät valmiusharjoitukset ovat osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta edistävää varautumista. Varautuminen varmistaa yhteiskunnan toimintaedellytykset normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.
Valmiusharjoitusten järjestäminen kuuluu aluehallintoviraston lakisääteisiin alueellisen varautumisen yhteensovittamisen tehtäviin. Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjestää toiminta-alueellaan (Etelä-Karjala, Kymenlaakso, Uusimaa, Päijät-Häme, Kanta-Häme) vuosittain vastaavan alueellisen harjoituksen. Väestönsuojelu oli teemana mukana viime vuonna Häme21-valmiusharjoituksessa ja jatkumona myös ensi vuonna Uusimaa23-harjoituksessa, johon muita teemoja otetaan mukaan harkinnan mukaan.
Lue lisää:
Blogijuttu: Viranomaisten yhteistyö ytimessä Kaakko22-valmiusharjoituksessa
Lisätietoja:
pelastusylitarkastaja Sampsa Lintunen
p. 0295 016 649
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Aluehallintoviraston verkkosivut
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueelle huomautus hammashoitojonoista4.7.2025 11:49:27 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella on puutteita kiireettömän suun terveydenhuollon hoitoon pääsyssä. Hoitoon pääsy ei toteudu lain vaatimusten edellyttämällä tavalla hyvinvointialueen omavalvonnallisista toimenpiteistä huolimatta. Lähes 7700 tamperelaista odotti hammaslääkärin vastaanotolle pääsyä yli kuusi kuukautta helmikuussa 2025.
Pudasjärven kaupungin varhaiskasvatuksen järjestämisessä puutteita3.7.2025 12:53:12 EEST | Tiedote
Pudasjärven kaupunki on rajoittanut lasten subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti kaupungin huomiota asiaan.
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme